Ak sa vydáte z podmalokarpatskej obce Kuchyňa smerom na Čermákovú lúku - po zelenej značke - kúsok za dedinou, vľavo od vodárenského zariadenia začína pomerne výrazná skalná bariéra. Nie je to turisticky sprístupnená oblasť. Pri pohľade do mapy je možné zistiť, že sa jedná o Modranskú skalu.

Zaujímavý názov, keďže Modra leží na opačnej strane hrebeňa Malých Karpát. Modranská skala poskytuje pekné výhľady na dolinu a obec Kuchyňa s miestnou vodnou nádržou. Po prekonaní jej hrebienka je možné dostať sa na hrebeň Bartalovej a pokračovať zrejme poľovníckym chodníkom až po Ostrý vrch.

Ďalší z pekných pohľadov na Modranskú dolinuJeden z mnohých pekných pohľadov na Modranskú dolinu. Dolinou vedie asfaltka až takmer celkom na Čermák.

Modranská skala

Skalná bariéra za obcou Kuchyňa sa nachádza po ľavej strane nad asfaltkou, ktorá prechádza dolinou smerom na Čermák. Ide o pomerne dlhý úsek skál s výškou približne 30m. Skala je veľmi rozlámaná, o čom svedčí tisíce úlomkov na svahu pod jej základňou. Systém chodníčkov horskej zveri vedie od vodárne pri potoku Malina až na vrcholový hrebienok. Sú odtiaľ veľmi pekné výhľady.

Modranská dolinaModranská dolina. Výhľady na Modranskú dolinu z Modranskej skaly. Dolinou vedie zelená značka na Čermák.

Súčasťou hrebienka je niečo ako jaskyňa, z ktorej „snaživci“ vybudovali prístrešok. Skaly doplnili drevenými kolmi, čím vznikla strecha, pod ktorou sa dá skryť. Prístrešok je však pomerne zvetralý. Okrem prístrešku sa na hrebienku Modranskej skaly nachádza aj ďalšie bývalé táborisko s ohniskom. Ide o drobnú lúčku resp. malú plošinu v skalách. Skalný masív z každej strany obklopuje listnatý les, v ktorom možno objaviť zaujímavé kruhové jamy. Zrejme ide o miesta, kde odpočíva zver.

PrístrešokPrístrešok. Na Modranskej skale je takýto zvyšok prístrešku. Nachádza sa priamo na jej hrebeni.

Bartalová 518m

Z Modranskej skaly po odbočení vľavo nasleduje jeden z mnohých bočných hrebeňov Malých Karpát. Je to nenáročná trasa a hrebeň je celý ukrytý v lese. Krátko po odbočení nasleduje miesto s popadanými stromami, zrejme po veternej kalamite. Miesto je priechodné s menšími obtiažami. Nasleduje poľovnícky chodník stáčajúci sa mierne doprava. Po ľavej ruke sa čoskoro zjaví posed a latrína.

Vrchol Bartalovej je neďaleko posedu. Hrebeň vedie veľmi hustým porastom, až kriakmi, preto je výhodnejšie toto miesto obísť. Vrchol Bartalovej sa nachádza za týmto nepríjemným miestom. Je tvorený skalami a kamennou kótou s vytesaným rokom 1936. Výhľady z vrcholu nie sú nejako výnimočné, skôr poteší čaro objavovania.

Hrebienok BartalovejHrebienok Bartalovej. Skalnatý hrebienok v päťstometrovej výške je krátky.

Ostrý vrch 533m a neznáma skala

Kúsok od Bartalovej sa nachádza ďalší skalný vrchol, ktorý však na mape od VKÚ nefiguruje. O to krajší však je. V skutočnosti ide o dva vrcholy vzdialené od seba niekoľko desiatok metrov. Ponúkajú pekné a „neošúchané“ výhľady na Vysokú a Ostrý vrch.

Bezmenný vrcholBezmenný vrchol. Tento vrchol resp. dvojvrchol sa nachádza medzi Bartalovou a Ostrým vrchom.

Pekné sú i niektoré vrcholové stromy, kreované okolitými poveternostnými podmienkami. Prekvapí strmý skalnatý svah, ktorý sa dá obísť, alebo zísť smerom z vrcholu. Je tvorený strmou, nepríjemnou, vápencovou šotolinou. Je to vcelku neobvyklý druh terénu v tomto pohorí. Vďaka výhľadu na Ostrý vrch je zrejmá i ďalšia trasa k nemu. Z tejto strany kopec pôsobí mohutným dojmom.

Výhľad z bezmenného vrchuVýhľad z bezmenného vrchu. Z druhého vrcholu bezmenného vrchu sa otvára neobvyklý pohľad na Vysokú - druhý najvyšší vrch Malých Karpát.

Trasa vedie chodníkom priamo až na vrchol Ostrého vrchu. Záver je tvorený strmším stúpaním až na vŕšok tvorený skalami v dĺžke niekoľko desiatok metrov. Výhľady sú minimálne, ale vrchol je to určite zaujímavý. Kúsok pod vrcholom je opustené ohnisko a stopy po táborisku. Na vrchole rastú zjari snežienky a kúsok pod ním zaujímavé staré stromy.

Ostrý vrch oddeľuje suťovisko a strmší výstup lesomOstrý vrch oddeľuje suťovisko a strmší výstup lesom. Suťovisko je pomerne rozľahlé a lesom vedie poľovnícky chodník.

Čo si pozrieť v okolí?

  • Priehrada v Kuchyni so zaujímavým chodníkom ponad vodnú hladinu tzv. „Bobria hrádza“
  • Vodná nádrž Lozorno - príjemná a pomerne rozľahlá priehrada, kde nikdy nestretnete masy a môžete sa v kľude okúpať, posedieť, či zarybárčiť
  • Tri Kríže - pútnické miesto nad Pernekom s perfektným výhľadom na Borskú nížinu
  • Opustené bane v Perneku tzv. Staré bane - nachádzajú sa na žltej značke asi hodinu chôdze od obce
  • Čermák - výborné možnosti na táborenie ponúka táto pekná lúčka v hlavnom hrebeni Malých Karpát na červenej značke. Je tu výdatný prameň i ohniská.
  • Skalnatá - vrchol v hlavnom hrebeni Malých Karpát s prekrásnym výhľadom a jedinečným stromom na vrchole.

Výhľad z horných partií Modranskej skaly.Výhľad z horných partií Modranskej skaly. Osamelý vrch na pozadí je Bačkorová.

Fotografie z hrebienka Modranskej skaly