Nad obcou Kuchyňa sa nachádza množstvo neznámych vrcholov. K tým patrí i Bačkorová a Ražňová, ktoré oddeľuje Švancpošská dolina. V prípade Ražňovej sa jedná o mimoriadne atraktívny vrchol.

Výhľady z RažňovejVýhľady z Ražňovej. Ražňová je výborný vyhliadkový bod.

Bačkorová 434m

Na vrchol Bačkorovej je možné dostať sa viacerými spôsobmi. Nachádza sa napravo od Švancpošskej doliny nad obcou Kuchyňa. Orientačne najjednoduchšia je trasa zo Švancpošskej doliny, kedy je v podstate nutné vystúpiť strmým svahom až na vrchol. Existujú však aj príjemnejšie lesné cesty viac od severu. Severná strana ponúka i veľmi pekné výhľady na Kuchyňu a tunajšiu vodnú nádrž.

Výhľad zo severného svahu BačkorovejVýhľad zo severného svahu Bačkorovej. Bačkorová ponúka výhľad na Kuchyňu a miestnu vodnú nádrž.

Trasa z tejto strany prebieha listnatým lesom a neskôr rúbaniskom, kým posledný úsek na vrchol je strmý a zalesnený. Na samotnom vrchole sa nachádzajú železobetónové základy stožiara. Vrcholové partie sú tvorené skalnými stenami na južnej strane. Majú výšku do 20m. Južná strana Bačkorovej poskytuje výhľady až na hlavný hrebeň Malých Karpát. Na vrchole sa nachádza niekoľko pozoruhodných starých stromov. Na jar tu rastú snežienky.

Jar na BačkorovejJar na Bačkorovej. Život sa pretlačil na povrch, ako každú jar.

Cestou z vrcholu smerom do Švancpošskej doliny možno naraziť na kopu machom obrastených kameňov. Je to vcelku pôsobivý prírodný úkaz. Svah na tejto strane je poriadne strmý. Je celý zalesnený, len posledné desiatky metrov nad dolinou sú vyrúbané.

Vrcholový hrebienokVrcholový hrebienok. Bačkorová ponúka čiastočný výhľad i na Vysokú - vrchol celkom na pozadí fotky.

Ražňová 557m

Na Ražňovú je možné vystúpiť Svancpošskou dolinou, ale aj od zelenej značky vedúcej susediacou dolinou potoka Malina. Svancpošskou dolinou preteká potôčik Javorinka a po jeho prekročení začína strmý svah na skalnatú plošinku niekoľko výškových metrov nad ním. Plošina je celá ukrytá v lese. Z tohto miesta je možné stúpať až k lesnej ceste a miestu so senníkmi.

Na RažňovúNa Ražňovú. Zo Svancpošskej doliny strmým stúpaním k vrcholu Ražňovej.

Cesta na vrchol Ražňovej vedie stále nahor až k skalným pasážam. Jedna zo skál je „ovenčená“ nápisom Prachatice. To ešte stále nie je vrchol. Ten je o čosi vyššie, na konci skalného hrebienka. Po finálnom vystúpení z lesa nasleduje skalnatý vrchol v podobe pôsobivého orlieho hniezda s kamennou kótou. Je to jedno z najkrajších miest Malých Karpát. Výhľady na západ a na hlavný hrebeň Malých Karpát sú čarovné. Tento bočný malokarpatský hrebeň začínajúci práve Ražňovou sa tiahne k vrcholu Mešťanková 601m.

Skala v oblasti RažňovejSkala v oblasti Ražňovej. Z tohto miesta je to na vrchol už iba niekoľko desiatok metrov.

Zostup z Ražňovej smerom k zeleno značenej turistickej trase je pomerne strmý, a tesne pod vrcholom sa nachádza pás rovnako strmých skalných stien s výškou okolo 20m. Tie je možné obísť zľava. Strmý svah končí na lesnej ceste, ktorá vedie až na asfaltku v doline. Z tejto lesnej cesty sú pekné výhľady na protiľahlú Modranskú skalu a hrebeň Bartkovej a Ostrého vrchu. Na pozadí výhľadu dominuje Vysoká 754m. Všimnúť si možno aj kríž na jej vrchole.

Ražňová - vrcholRažňová - vrchol. Jedno z najkrajších miest Malých Karpát. Označuje ho kamenná vrcholová kóta.

Čo si pozrieť v okolí?

  • Priehrada v Kuchyni so zaujímavým chodníkom ponad vodnú hladinu tzv. „Bobria hrádza“
  • Vodná nádrž Lozorno - príjemná a pomerne rozľahlá priehrada, kde nikdy nestretnete masy a môžete sa v kľude okúpať, posedieť, či zarybárčiť
  • Tri Kríže - pútnické miesto nad Pernekom s perfektným výhľadom na Borskú nížinu
  • Opustené bane v Perneku tzv. Staré bane - nachádzajú sa na žltej značke asi hodinu chôdze od obce
  • Čermáková lúka - výborné možnosti na táborenie ponúka táto pekná lúčka v hlavnom hrebeni Malých Karpát na červenej značke. Je tu výdatný prameň i ohniská.
  • Skalnatá - vrchol v hlavnom hrebeni Malých Karpát s prekrásnym výhľadom a jedinečným stromom na vrchole.

Modranská skalaModranská skala. Pri zostupe z Ražňovej do Kuchyne si možno všimnúť Modranskú skalu nad Modranskou dolinou.

Fotografie z Bačkorovej, Ražňovej a Švancpošskej doliny