Cestou po južnej podmalokarpatskej ceste vám ihneď padne do oka. Výrazný hrebeň Malých Karpát medzi Hornými a Dolnými Orešanmi. Priam vyzýva ísť sa poprechádzať po jeho chrbte. A tak na jar stojíme na jeho počiatočnom bode - v Horných Orešanoch, odkiaľ sa strmo dvíha k oblohe.

Výška tohto hrebeňa sa pohybuje okolo 500m, avšak v dôsledku šírej roviny v okolí, sa vytvára výrazný kontrast v teréne. Hrebeň tvorí akúsi bariéru v teréne a práve tu si možno naplno uvedomiť, aký múr v nížinatom okolí vlastne Malé Karpaty predstavujú.

V dedine prekročíme potok, ktorý vyteká z vodnej nádrže Horné Orešany, zaujímavého to vodného dielka. Krátko na to stúpame lesnou cestou strmo nad obec k vrcholu Holého vrchu.

Šťastný paragliderŠťastný paraglider. Zo slepého vrchu štartujú paraglideri.

Holý vrch

Holý vrch sa nachádza v hrebeni tiahnucom sa nad Hornými Orešanmi. Vedie k nemu lesná cesta, z ktorej je nutné sa neskôr odpojiť. Z jari je celé okolie porastené záľahami medvedieho cesnaku, ktorého vôňa vás priam omámi. Z Holého vrchu však neočakávajte výhľady. Na tie je potrebné pokračovať hrebeňom ďalej až k Slepému vrchu.

Kamenná kóta na Holom vrchuKamenná kóta na Holom vrchu. Na Holý vrch je potrebné odbočiť z lesnej cesty.

Slepý vrch 543m

Slepý vrch, kedysi keltské hradisko zo staršej doby laténskej, dnes populárny vrchol pre paraglajderov. Vedie k nemu nádherný chodníček hrebeňom a sú z neho prekrásne výhľady na juh. Z tohto miesta sa zdá, akoby ste boli najmenej o tisíc metrov vyššie nad nížinou pod vami. Informačné tabule na stromoch upozorňujú na archeologickú lokalitu.

Ak máte šťastie môžete „naďabiť“ na skupinku paraglajderov, ktorí na vrchol striedavo vystupujú a v zápätí plachtia v povetrí. Na toto využitie kopca poukazuje i tunajší rukáv, ktorý pomáha určiť smer vetra. Na vrchole je menšia lúčka a pod ňou priesek lesom, v šírke niekoľko desiatok metrov, ktorý umožňuje paraglajderom optimálny štart.

Chodníčkom na Slep vrchChodníčkom na Slep vrch. Hrebeňový chodník je pomerne výrazný. Dovedie vás až na Slepý vrch.

Orešianske sedlo a Bolehlav 534m

Zo Slepého vrchu je možné jednoducho zostúpiť po širšom neznačenom chodníku až do Orešianskeho sedla, kde sa stretáva modrá a žltá turistická značka. Odtiaľto strmším stúpaním vyjdeme na vrchol Bolehlav, v okolí ktorého sa rozprestiera rovnomenná prírodná rezervácia.

Rezervácia Bolehlav predstavuje oblasť vzácnych lesných spoločenstiev. V praxi to znamenalo obrovské plochy medvedieho cesnaku a hustý les, podobný pralesu. Naozaj veľmi pekný kúsok prírody. Samotný vrchol Bolehlavu poskytuje iba obmedzené výhľady, je pomerne plochý, tvorený hustým lesným porastom a mohutnými stromami. Nájdete tu i geodetické značky.

Geodetické označenie BolehlavuGeodetické označenie Bolehlavu. Kóta a tyč vás ubezpečia, že ste na správnom mieste.

Jedinečné skaly a vysielač na Strednom Šišoretnom

Z Bolehlavu ľahko zbehneme na modrú značku a vydáme sa smerom na masív Šišoretné. Ten sa rozdeľuje na Predné, Stredné a Zadné Šišoretné. Neďaleko Stredného Šišoretného sa nachádza oplotená budova s akýmsi vysielačom. Od nej sa dvíha hrebienok celého masívu, ktorým možno prejsť až na Klokočinu a ďalšie hrebene v oblasti Doľan.

Stredné Šišoretné je zaujímave najmä výraznou skalou, približne 20m vysokou, z ktorej sú dobré výhľady na juh. Je to naozaj pekné miesto. Najmä veľmi pekný chodníček vedúci ďalej na západ až k Zadnému Šišoretnému. Vedie krásnym listnatým lesom a poskytuje výhľady na severné časti Malých Karpát.

Veže pod Stredným ŠišoretnýmVeže pod Stredným Šišoretným. Ktovie načo slúži tento objekt.

Návrat z hrebeňa cez Majdan a vodnú nádrž Horné Orešany

Cestu späť z hrebeňa, ak sa napríklad potrebujete vrátiť k autu do Orešian, odporúčame po modrej turistickej značke cez Orešianske sedlo. Cestou zo sedla budete prechádzať časťou horných Orešian s názvom Majdan.

Pálffyovci tu v minulosti založili významnú chemickú továreň, ktorá dymí do dnešných čias. Bola základom zásobovania iných tovární. Vyrábal sa v nej acetón a drevené uhlie. Suroviny, ktoré sa ďalej využívali v produkcii farieb a železa.

Kúsok po ceste ďalej od fabriky sa rozprestiera, jedna z najväčších priehrad v okolí Malých Karpát - vodná nádrž Horné Orešany. Je to technicky zaujímavé dielo. Má zakrivený tvar a mohutnú hrádzu, z ktorej vedie pokrútený odvodový kanál. Po prejdení týchto miest sa zakrátko ocitnete opäť v dedine, s ďalším pekným dňom v horách za vami.

Chemická továreň MajdanChemická továreň Majdan. Túto továreň založili ešte Pálffyovci.

Nekonečná vodná plocha.Nekonečná vodná plocha. Orešianská priehrada je na malokarpatské pomery naozaj obrovská.

Fotografie z Orešanského hrebeňa