Zimné podmienky na Podunajskej nížine a v oblasti Malých Karpat dokážu byť častokrát skutočne veľmi dobré. Prečo teda nevyskúšať krásny zimný šport akým je bežkovanie? Vybrať sa na bežky, to znamená predovšetkým rozhodnúť sa pre zdravý životný štýl a finančne a časovo pomerne nenáročnú športovú aktivitu.

Bežecké okruhy na Pezinskej BabeBežecké okruhy na Pezinskej Babe. Miestne okruhy sú strojovo udržiavané a super si na nich zajazdíte. Navyše sú vedené v peknej prírode.

Vyrazte na bežky do Malých Karpát. Toto pohorie predstavuje takmer nekonečné kilometre ideálnych trás na bežkovanie v nádhernej prírode. Okrem technicky upravovaných okruhov v okolí lyžiarskeho strediska Pezinská Baba, môže byť dobrý tipom na peknú zimnú túru bežkárska trasa z Kamzíka na Pezinskú Babu. Táto trasa je takmer vždy prešľapaná, poskytuje miesta na občerstvenie a je vhodná aj pre začínajúcich bežkárov.

Dĺžka tejto trasy je približne 30 km a je charakteristická miernym zvlnením terénu a veľmi pekným chodníkom červeno značenej turistickej trasy po hlavnom hrebeni Malých Karpát. Tento lesný chodník s občasnými výhľadmi je známy aj ako Cesta hrdinov SNP.

Na zimnom hrebeni Malých KarpátNa zimnom hrebeni Malých Karpát. Pravé zimné podmienky v Malých Karpatoch vyzerajú takto.

Väčšina bežkárov najradšej volí trasu z Pezinskej Baby smerom do Bratislavy, keďže v tomto smere má stopa klesajúci charakter. Do sedla Baba existuje možnosť doviezť sa z Bratislavy autom resp. autobusom. Odtiaľ sa pekným zasneženým lesom, najčastejšie po dobrej stope možno dostať až na najvyšší vrch tejto časti Karpát - na Somár, z ktorého sú veľmi pekné výhľady na západ.

Bežkári však zvyknú tento vrchol obchádzať spodom - po vrstevnici. Je to menej namáhavé a stopa vás s najväčšou pravdepodobnosťou zavedie na túto obchádzku. Vedie mimo červenej značky.

Bežkovanie v oblasti SomáraBežkovanie v oblasti Somára. V zime sa vrchol Somára často obchádza po tejto vrstevnici, čo je pohodlnejšie, avšak ukrátite sa tak o pekné výhľady.

Postupne sa hrebeňom dostávame až na Biely Kríž, kde je možnosť občerstvenia v bufete Včelín. Najčastejšie je k dispozícii čaj, pivo, kofola, polievka prípadne párky resp. klobása. Na Bielom Kríži je veľmi pekná, rozľahlá lúka, kde stretnete ďalších veselých bežkárov.

Posilnení sa môžete vydať ďalej po stope, ktorá vás bude viesť čiastočne mimo červenej značky, pretože tá v týchto častiach prebieha po asfaltke a nie je krajinársky veľmi záživná.

Naopak trasa bežkárskej stopy je veľmi pekná a rôznymi úzkymi cestičkami a vrstevnicami vás privedie postupne až na Kamzík, kde je znovu možnosť občerstviť sa v bufetoch resp. reštauráciách. Neváhajte a spravte si perfektný zimný deň na bežkách v Malých Karpatoch.

PrestávkaPrestávka. Na Bielom Kríži je celoročne otvorený bufet. Dá sa tu dobre občerstviť.

Na čo nezabudnúť pri bežkovaní v Malých Karpatoch?

  • vhodné zimné oblečenie vrátane rukavíc, menší batoh
  • termoska s čajom
  • drobné občerstvenie
  • vosk na bežky
  • mapa Malých Karpát (v prípade vyčerpania je možné z hrebeňa zbehnúť)
  • masť na pery
  • slnečné okuliare
  • mobil

Zimná príroda Malých KarpátZimná príroda Malých Karpát. Malé Karpaty ponúkajú v zime podmienky porovnateľné s vyššími pohoriami. Žiaľ ich stálosť je vratká.

Fotografie z bežkovania v Malých Karpatoch