Marianka je známe slovenské pútnické miesto. Jedno z najstarších v rámci celého bývalého Uhorska. Táto západoslovenská obec však skrýva aj niekoľko ďalších zaujímavostí. Jednou z nich sú miestne kameňolomy. Tento článok pojednáva o dvoch z nich – Menšom a Väčšom kameňolome, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti obce. Mimo týchto dvoch kameňolomov je v obci, priamo v areáli pútnického miesta ďalší lom (šachta), kde sa dávnejšie v minulosti ťažila bridlica.

Okrem miestnych obyvateľov, väčšina o týchto miestach ani len netuší a preto tu stretnete veľmi málo ľudí. Rovnako to bolo aj v našom prípade. Hoci bol slnečný víkend a v Marianke bolo v pútnickej oblasti kvantum návštevníkov, pri kameňolomoch sme nestretli takmer nikoho. Počas výletu okolo Väčšieho kameňolomu sme stretli po ceste len 3 turistov s 2 psami, asi 20 diviakov a jednu srnku :). Turistov skôr stretnete pri Menšom kameňolome, keďže okolo prechádza cyklotrasa.

Steny Veľkého kameňolomuSteny Veľkého kameňolomu. Celý kameňolom si najlepšie obzriete z prvého poschodia.

Kameňolomy sú len kúsok za obcou a výlety k nim zaberú málo času. Odporúčame ich preto určite navštíviť, ak sa už v Marianke nachádzate. Pokiaľ máte radi výhľady tak si skočte na vrchnú časť Veľkého kameňolomu z kade sú výhľady naozaj fantastické. Stáť na vrchu kameňolomu, nad priepasťou a sledovať okolie stojí naozaj za to!

Bohužiaľ však treba upozorniť na to, že kameňolomy nie sú udržiavané, takže pohybovať sa po nich treba s istou dávkou opatrnosti. Menší kameňolom s jazierkom býva dosť zarastený. Vo väčšom kameňolome zas nájdete dosť odpadu a rôzneho bordelu.

Oblasti kameňolomov sme navštívili niekoľko krát. Najviac sa nám paradoxne páčili, keď bolo zamračené. Z nejakého dôvodu mali „temnejšiu“ atmosféru. Počas horúcich letných dní sme si výlet sem užili o čosi menej. Hlavne kvôli neustále pražiacemu slnku. Nič to však nemení na fakte, že kameňolomy v Marianke môžeme považovať za ďalšiu atrakciu tohto pútnického miesta.

JazierkoTento pohľad sa Vám naskytne pri vstupe k jazierku Malého kameňolomu. Fotografia je z polovice apríla. Keď sme tu boli v júli, jazierko takmer ani nebolo vidieť. Bolo z veľkej časti zarastené.

Lurdská jaskyňaLurdská jaskyňa. Pod soškou Márie je mnoho odkazov vytesaných do kamenných platní so zapálenými sviečkami, ktoré horia celoročne.

História kameňolomov v Marianke

Kameňolomy sú pomerne častým zjavom v oblasti Malých Karpát. Netreba sa preto čudovať, že ťažba kameňa mala aj v obci Marianka dlhú tradíciu. V dávnejšej minulosti tu bol postavený lom na bridlicu, ktorého ťažba bola ukončená v rokoch 1916-1918. V 30. rokoch 20. storočia bola postupne v Menšom lome rozbehnutá ťažba vápencového kameňa, ktorého ťažbou vzniklo menšie jazierko. Neskôr sa ťažba rozšírila aj do Väčšieho kameňolomu do svahu kopca Bazgovič. Ťažba kameňa trvala do počiatku 90. rokov, kedy bola postupne zastavená. Dnes bývalé kameňolomy už len chátrajú a zarastajú.

KameňolomPodobne ako v Malom kameňolome, aj v tomto sa ťažil fylit. Kameňolom je o niečo mladší. Ťažba bola postupne ukončená počiatkom 90. rokov.

Veľký kameňolom pod vrchom Bazgovič

Lákadlom Veľkého kameňolomu, ktorý leží južnejšie od toho Menšieho s jazierkom sú hlavne výhľady z neho. Tie sú skutočne prekrásne. Pod nohami máte snáď stometrovú priepasť obkolesenú kopcami s pekným výhľadom do doliny a protiľahlé kopce. Uvidíte z tade aj neďaleký hrad nad Borinkou – Pajštún. Čiastočné výhľady pomedzi stromy sú aj smerom na Borskú nížinu.

Cesta ku kameňolomu nie je zložitá. Najlepšie je vyraziť z Marianky z pútnického miesta. Môžete sa vybrať spodkom po asfaltke od prameňa pri kaplnke. Alebo po krížovej ceste, ktorá sa napája na modrú značku. Oplatí sa spraviť si okružnú túru okolo celého kameňolomu, v tomto prípade je potom jedno z ktorého miesta vyrazíte. Túra okolo Veľkého kameňolomu netrvá dlho. Do dvoch hodín by ste ju mali mať bez problémov zvládnutú aj s menšími zástavkami.

Pokiaľ ste sa vybrali spodom (severnou cestou), narazíte na potôčik cez ktorý vedie lávka. Pri ňom sa nachádza cesta so závorou. Touto cestou sa vydáte ku kameňolomu. Môžete si odskočiť aj k Malému kameňolomu, ktorý je priamo oproti.

Mostík ponad potokMostík ponad potok. V tomto mieste sa delia prístupové cesty ku kameňolomom. V pozadí si môžete všimnúť prístup k Malému kameňolomu. Ak sa chcete vybrať k Veľkému, nepôjdete cez potok, ale hneď vedľa je závora s cestou, po ktorej sa vyberiete.

V stup do najspodnejších častí Veľkého kameňolomu je hneď na začiatku, keď odbočíte doprava. Tu však toho nie je moc vidieť, vyberte sa teda kúsok ďalej, kde opäť narazíte na ďalšiu odbočku doprava a po chvíli vyjdete na plošinu a ocitnete sa uprostred kameňolomu. Je to vcelku čarovné sledovať okolité strmé, majestátne steny. Čaro miesta trochu kazí bodrel, na ktorý tu sem-tam narazíte - od rôzneho stavebného materiálu až po plechovky, či plastové nádoby.

Najväčším lákadlom sú však výhľady z tohto kameňolomu, preto odporúčame sa opäť vydať na cestu a kameňolom akoby obísť. Tieto cestičky však nie sú značené, takže je dobré mať pri sebe pre istotu mapu, alebo gps, aby ste sa nestratili. Hoci zvládnuť sa to dá aj bez nich. Lom má niekoľko poschodí, takže sa môže stať že odbočíte len na niektoré z poschodí. Cieľom je, sa však dostať až úplne navrch.

Po tom, čo sa dostanete na vrch kopca, trochu od lesnej cestičky narazíte na stavebný odpad v podobe betónových kvádrov a množstva rozbitého skla. Buďte tu preto opatrní. Neďaleko od tadiaľ sa potom dostanete na vrch kameňolomu, priamo k jeho zrázu. Výlet sem nám spestrila skupinka asi 20tich diviakov s malými, čo bol vcelku zaujímavý zážitok.

"Prízemie" kameňolomu."Prízemie" kameňolomu. Najspodnejšia časť kameňolomu. Je zle priechodná a nie príliš záživná. Je tu len zarastené jazierko a obmedzené výhľady. Vyberte sa radšej ďalej :)

Chýba Vám skrinka?Chýba Vám skrinka? Pri potulkách kameňolomom narazíte na kadečo..

Na vrch Kameňolomu sa môžete vybrať aj južnejšou trasou. Stačí v podstate sledovať modrú turistickú značku. Zhruba 5-10 minút za poslednou kaplnkou následne odbočíte doľava, kde vedie lesný chodníček. Cesta nie je značená, takže túto odbočku nesmiete minúť. Neskôr sa na chodník napojí ďalšia cesta, ktorá ho bude križovať. To ste už skoro na mieste a stačí sa vybrať k okraju kameňolomu.

Kríže po ceste z kameňolomuKríže po ceste z kameňolomu. Z Marianky vedie krížová cesta. Na ceste je viacero zastavení s kaplnkami a krížmi.

Odbočka ku kameňolomuOdbočka ku kameňolomu. Na vrchol Veľkého kameňolomu sa dá dostať aj po modrej značke. Zhruba po 500m po poslednej kaplnke krížovej cesty treba odbočiť doľava. Tento chodník však nie je značený, tak sa treba mať na pozore.

Na vrchole

Vrchol kameňolomu je zarastený nevysokými stromami avšak sú tú plošinky, ktoré sú odlesnené a dá sa po nich bez problémov pohybovať. Povrch je posiaty kameňmi a akýmsi červeným machom. Pôsobí to veľmi pekne.

Z výhľadov nebudete určite sklamaní. Čakajú Vás polkruhové výhľady smerom na celý kameňolom, dolinu vedúcu od Marianky a okolité kopce. Vidieť aj smerom na Západ na Marianku a Záhorskú Bystricu, hoci výhľad čiastočne zakrývajú stromy. Na protiľahlom kopci, na severozápade si môžete všimnúť ruiny hradu Pajštún.

Celé lokalita vrcholu kameňolomu je veľmi pekná a fotogenická. Paradox je, že tu nenarazíte na moc turistov. Na vrchole sme boli viac krát a dokopy sme stretli len 3 mladých ľudí s 2 psami. Jeden z psíkov, ten najmenší bol aj najodvážnejší a len tak si pobehoval pár centimetrov od okraja kameňolomu. Okrem iného nás chcel zrejme aj zjesť, keďže po nás neustále štekal a hádzal agresívne pohľady :).

Výhľad z Veľkého kameňolomuVýhľad z Veľkého kameňolomu. Z miesta sa je určite na čo pozerať. V úzadí je vidieť aj stena staršieho - Malého kameňolomu.

Druhé poschodieDruhé poschodie. Druhé poschodie kameňolomu s cestou. Ak máte času nazvyš, môžete si jednotlivé poschodia celé prechodiť.

Malý kameňolom

Druhý z kameňolomov je menší a oveľa ľahšie dostupnejší. Leží pri cyklo-turistickej trase smerujúcej dolinou z Marianky. V podstate sem vedú z Marianky dve severnejšie cesty. Jedna je okolo novostavieb a luxusných víl. Druhá vedie z doliny z pútnického miesta. Pri prechode potôčkom potom stačí odbočiť doľava a ste tam.

V porovnaní s Väčším kameňolomom je tento kompaktnejší a jeho hlavnú časť tvorí jazierko, ktoré je z časti zarastené. Z jednej strany sa dá aj s troškou akrobacie obísť. Po obvode ho však zrejme neprejdete, pokiaľ sa nechcete namočiť. V skalách narazíte aj na akýsi jaskynný otvor. Kto vie komu slúžil.

Malý kameňolom v MariankeMalý kameňolom v Marianke. Pôvodne sa tu ťažil fylit. Neskôr bola ťažba rozšírená do južnejšieho - Veľkého kameňolomu

Veľká škoda je, že tento kameňolom je do veľkej miery zarastený. Pravdepodobne ho nikto neudržiava. Ak sem prídete napríklad v lete, tak uvidíte len vyrastené rákosie. Na mieste sme boli začiatkom jari a vtedy nám prišlo že bol kameňolom o čosi menej pokrytý rastlinami. Naopak v lete sme cez rákosie takmer nič nevideli.

Zaujímavosťou tohto kameňolomu je to, že sa tu natáčali niektoré scény z amerického filmu Dračie srdce z roku 1996. Vtedy bola strednom jazierka vybudovaná drevená lávka a na svahoch kameňolomu lešenie. Škoda že kulisy boli neskôr demontované, určite by to bola v súčasnosti veľmi pekná atrakcia pre návštevníkov.

Jaskyňa v stene Malého kameňolomuJaskyňa v stene Malého kameňolomu. Kto vie komu a na čo táto jaskyňa slúžila

Cestička okolo jazierkaCestička okolo jazierka. Okolo západnej časti jazierka vedie úzky chodník. Ku koncu sa musíte prevliecť pomedzi konáre stromov a kriakov.

Čo vidieť v okolí

  • Marianka – pre veriacich významné Slovenské pútnické miesto. Lokalita je pekne upravená. Dá sa tu načerpať voda, prípadne možnosť kúpiť si nejaké suveníry. Vedie tade aj krížová cesta.
  • Písaný kameň – hraničný kameň z roku 1600 medzi Kačínom a Mariankou
  • Dračí hrádok – zvyšky hradu známeho aj ako Hadí hrad sa nachádzajú kúsok za obcou Borinka
  • Hrad Pajštún – ruina hradu nad obcou Borinka, významná oblasť skalného lezenia, dobrý vyhliadkový bod
  • Medené Hámre – bývalý kameňolom a horská obec za obcou Borinka, v súčastnosti je to i oblasť skalného lezenia
  • Pánova lúka – významná križovatka turistických ciest v Malých Karpatoch

Drobné jazierkoDrobné jazierko. Aj na dne Veľkého kameňolomu je jazierko. Nad ním je prvé poschodie kameňolomu s veľkou plošinou. Skvelé miesto z kade si môžete obzrieť celý kameňolom.

Fotografie kameňolomov v Marianke