Boli ste už niekedy v malom mestečku na severovýchode Slovenska, v Hanušovciach nad Topľou? Ak nie, jeho návšteva sa naozaj oplatí. Uprostred obce totiž stojí pekný renesančný kaštieľ so zaujímavými expozíciami, ktoré zaujmú nielen dospelých, ale aj deti. Kaštieľ je otvorený celoročne a jeho návštevou sa atrakcie mestečka nekončia. Hneď vedľa kaštieľa totiž vyrástol živý archeopark a Hanušovce sa pýšia aj zaujímavými viaduktami.

Renesančný kaštieľRenesančný kaštieľ. V malom mestečku na východe Slovenska sa nachádza zaujímavý renesančný kaštieľ, ktorý ukrýva niekoľko zaujímavých zbierok.

Vstupná hala kaštieľa.Vstupná hala kaštieľa. Prehliadka kaštieľa začína v strede kaštieľa, kde sú vystavené zaujímavé kusy nábytku miešajúce sa s komunistickými „vylepšeniami“ ako gauče a ďalšie prvky.

Expozície v kaštieli

V priestoroch kaštieľa v súčasnosti sídli Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, ktorého súčasťou je niekoľko zaujímavých zbierok. Jedna z nich zachytáva prírodné bohatstvo vranovského regiónu. Vo vitrínach sú vystavené vypreparované zvieratá ako vtáky, jelenia zver, vlci, líšky a diviaky. Na milovníkov druhohôr a treťohôr čakajú skameneliny morských živočíchov. Pre miestnych je lákadlom ďalšia zbierka - História vranovského regiónu. V tej sú umiestnené archeologické nálezy, ukážky ľudových remesiel a náboženské predmety. Pre milovníkov 1. a 2. svetovej vojny sú pripravené vojnové pamiatky a dokumenty.

Vojnová zbierkaVojnová zbierka. História regiónu je spätá s vojnou, preto je časť zbierky venovaná prvej a druhej svetovej vojne.

Tento kaštieľ veľmi často navštevujú školské exkurzie, no na svoje si príde každý, kto má rád históriu. Zbierka dobového nábytku je síce skromnejšia, avšak zaujme. Okrem troch dobovo zariadených izieb sa v kaštieli nachádza sála s prekrásne zdobeným stropom, kde sa konajú koncerty, spoločenské akcie aj svadby.

Počas našej prehliadky nás sprevádzal milý pán, ktorý mal zaujímavý výklad :). Súčasťou vstupenky do múzea je aj vstup do susediaceho archeoparku, ktorý určite neobídite. Prenesiete sa tak v čase a zažijete živú atmosféru našich predkov. Pozor ale na zvieratká, ktoré vás prídu pozdraviť a budú vás sprevádzať :).

Postavy z Archeoparku. Postavy z Archeoparku. Mimo letnej sezóny sú postavy a zvieratá zo susediaceho Archeoparku umiestnené vnútri kaštieľa, čo je trošku škoda, lebo v Archeoparku sa lepšie vynímajú.

Stolovanie šľachty.Stolovanie šľachty. Zatiaľ čo chudobný poddaný ľud jedával z drevených misiek, panstvo hodovalo v takomto krásnom salóne z najjemnejšieho porcelánu.

Poloha kaštieľa

Mestečko Hanušovce nad Topľou sa nachádza na východnom Slovensku medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou. Blízko je aj malé mesto Giraltovce. Kaštieľ stojí uprostred mesta na malom vŕšku takže je z centra pekne viditeľný. Pri kaštieli je parkovisko zadarmo, v prípade ak by bolo plné, pohodlne sa dá zaparkovať kdekoľvek. Hneď vedľa kaštieľa sa v zámockom parku vypína kolový drevený plot, ktorý chráni archeopark. Na druhom boku kaštieľa zase stojí kostol, ktorý slúžil panstvu z kaštieľa na bohoslužby

Ranogotický kostol.Ranogotický kostol. V tesnej blízkosti kaštieľa stojí ranogotický kostol Panny Márie Nanebovzatej, v ktorom sa slúžia omše dodnes.

Z histórie kaštieľa

História kaštieľa siaha pravdepodobne do 17. storočia, kedy bol postavený v renesančnom slohu. Z tohto obdobia sa zachovali renesančné klenby, blokový pôdorys a štyri nárožné veže. S príchodom 18. storočia ho panstvo zmodernizovalo a vdýchlo mu vtedajší moderný barokový štýl - okná majú pekné barokové mreže (ak si odmyslíte moderné eurookná) a barokovú fasádu.

Kedysi sa okolo kaštieľa nachádzal rozsiahly park s mnohými okrasnými drevinami, dnes je však z veľkej časti len spomienkou. Kaštieľ prešiel v r. 1970 celkovou rekonštrukciou, po ktorej sa do jeho priestorov presťahovalo okresné múzeum. Nejaký čas predtým tam sídlila meštianska škola aj velenie pracovného tábora pre neprispôsobivé živly počas vojny. Teda kaštieľ si toho zažil dosť a aj dnes má čím zaujať, hlavne archeoparkom.

Jedna z 3 šľachtických izieb.Jedna z 3 šľachtických izieb. Táto izba bola zariadená menej bohato, s novšou podlahou i kobercom čo trošku skazilo celkový dojem.

Dežofiovský kaštieľ.Dežofiovský kaštieľ. Kaštieľ má pravidelný tvar so 4 mohutnými nárožnými vežami.

Zaujímavosti v okolí:

  • Hanušovské viadukty - najdlhší železničný most postavený v oblúku v strednej Európe
  • Archeopark v Hanušovciach nad Topľou - živá história v areáli kaštieľa
  • Hrad Čičva - významný stredoveký hrad pri Vranove nad Topľou
  • Vodná nádrž Domaša - obľúbené miesto pre letných rekreantov i rybárov
  • ZOO park Stropkov - najmenší a jediný slovenský ZOO park plný lákadiel pre všetky deti i dospelých
  • Lom v Skrabskom - opustený lom pri obci Skrabské, ktorý je zaplavený vodou
  • Vrch Oblík - 925 m n.m.- jeden z najkrajších kopcov Slanských vrchov, prístup z obce Hermanovce nad Topľou alebo z Petroviec
  • Hermanovské skaly- nachádzajú sa v lesoch Údolia obrov južne od vrchu Oblík

Reštaurácia Lietadlo.Cestou z Prešova do Hanušoviec nad Topľou pri ceste zbadáte obrovské lietadlo, v ktorom sa dá vraj dobre najesť :) Lietadlo je kúsok od Hanušoviec v smere do Prešova a hlavne pre deti to bude zážitok dať si obed v lietadle.

Fotografie z kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou