Múzeum oravskej dediny pri Zuberci predstavuje typický skanzen, prezentujúci dobovú architektúru z oblasti jednotlivých častí Oravy. Prezrieť si tu môžete približne päťdesiatku stavieb predstavujúcich klasické obydlia Goralských lazov, dolnej a hornej Oravy. K tunajším technickým zaujímavostiam patrí pec na keramiku, vodný mlyn, mangeľ využívaný pri hladení modrotlače, či výroba oleja. K hlavným atraktivitám patrí v neposlednom rade i drevený gotický kostol svätej Alžbety z 15. storočia. Vďaka týmto exponátom, ale i celkovému umiestneniu skanzenu priamo pod Západné Tatry je možné precítiť dávny spôsob života miestneho obyvateľstva.

Múzeum oravskej dediny v ZuberciMúzeum oravskej dediny v Zuberci. Nejako takto vyzeralo bývanie na našom území v minulosti.

Ako sa dostať do skanzenu?

Skanzen sa nachádza kúsok za Zubercom. Múzeum je dostupné po hlavnej ceste z Liptovského Mikuláša. Ak pôjdete autom, cestou do skanzenu odporúčame sledovať dopravné značenie. Je tu rozmiestnených viacero rýchlostných obmedzení, ktoré si pri obdivovaní okolitej horskej krajiny nemusíte všimnúť, avšak polícia si môže všimnúť vás. V Zuberci je potrebné zabočiť vpravo, v smere Žiarska chata. Parkovanie je možné na priľahlom parkovisku, ktoré je dostatočne veľké a v čase našej návštevy v septembri bolo bezplatné. Priamo pri vstupe do skanzenu sa nachádza koliba, slúžiaca ako reštaurácia. Umožňuje vonkajšie sedenie, čo ocenia rodiny s deťmi.

Do skanzenu môžete podniknúť i zaujímavý výlet na bicykli. Okolie je pekné, horského charakteru, radosť sa previezť.

Múzeum oravskej dediny je situované pri Zuberci a spadá pod správu Obecného úradu Zuberec. Skanzen je možné navštíviť celoročne. Viac informácií vám po predošlej dohode poskytne sprievodca s odborným výkladom.

Oravská dedinka..Oravská dedinka.. Z tejto perspektívy je možné sledovať citlivé zasadenie vtedajších obydlí do krajiny.

V skanzene

Návšteva skanzenu môže evokovať nudu, ale v tomto prípade tomu tak nebolo. Prvé, čo nás najviac zaujalo, bol fakt, ako historická architektúra "pasuje" do okolitého prostredia hôr. Hlavné stavebné materiály - drevo a kameň, či už nahrubo opracované, alebo zdobené ideálne zapadajú do slovenských prírodných pomerov.

Obydlia vôbec nepôsobia necitlivo k svojmu okoliu, práve naopak. Akoby boli jeho súčasťou. Areál skanzenu a jednotlivé objekty sú navyše udržiavané v dobrom stave. Mohli sme si všimnúť práve prebiehajúcu ukážku výroby drevených šindľov, a opravu starej strechy. Výroba samotná však prebiehala nie celkom tradične, ale za použitia moderného technického vybavenia.

Zaujalo nás, že stavby mali v interiéri pomerne nízky strop a malé okienka. Údajne to súviselo so snahou minimalizovať úniky tepla z obydlia. Okrem toho vtedajší ľudia museli byť celkovo menšieho vzrastu. Inak by sa tu zrejme cítili dosť nepohodlne.

Druhou sympatickou atrakciou boli zvieratá vo voľnom výbehu, konkrétne husi a ovce, čo celý skanzen oživovalo. Okrem toho bolo vďaka tomu oveľa jednoduchšie si predstaviť, ako vtedy ľudia žili uprostred prírody a zvieratiek.

Živá prírodaŽivá príroda. Prehliadku skanzenu oživujú husi, sliepky a ovce.

Samotné stavebné objekty reprezentujúce rôzne časové obdobia, boli označené sprievodným textom s krátkou históriou konkrétneho domu. Zaujímavé pritom bolo, že popisy často reprezentovali životný príbeh domu a jeho majiteľa. Dozvedeli sme sa tak, ako majiteľ s domom gazdoval a podobne. Niektoré domy patrili k jednoduchým stavbám ako napríklad koliba reprezentujúca salaš, alebo bohatšie zemianske stavby, ktoré napríklad umožňovali využitie aj na obchodné účely. Zaujímavosťou je fakt, že z nášho územia sa vyvážalo veľké množstvo plátna, za ktoré sa potom ako protihodnota dovážali iné potrebné materiály a tovary, ktoré v našich podmienkach neboli dostupné.

V jednotlivých stavbách možno vidieť expozíciu zariadenia izieb od jednoduchého roľníckeho domu, cez zariadenie školy až po bohatšie vybavené domy. Pozrieť si môžete taktiež kostol, peknú zvonicu, hospodárske budovy ako napr. sýpky, maštale, studňu s vahadlom a pod. Všetko pôsobí útulným dojmom. Zo zariadenia domov nás však najviac zaujali drobné postele. Ľudia v tých časoch museli byť drobnej telesnej konštrukcie. Zrejme to bol následok ťažkej fyzickej práce.

Ako sa bývalo..Ako sa bývalo v minulosti. Domčeky sú vo vnútri veľmi vkusne zariadené. Nič tu nie je navyše.

Prehliadka skanzene pri Zuberci trvala približne hodinu a bola bez sprievodcu. Pri vchode ale aj v areáli samotnom je možné zakúpiť si suveníry, pohľadnice a pod. Vstupné bolo prijateľné. V tomto skanzene je tiež možnosť individuálnych vstupov s textovým sprievodcom vo viacerých jazykoch.

Skanzen organizuje i tematické vstupy a iný súvisiaci program, výstavy a podobne. V zime sú to napríklad betlehemské hry, alebo lampášové vstupy sprevádzané ľudovou hudbou.

Čo si pozrieť v okolí?

Lokalita Zuberca je veľmi populárna turistická destinácia Slovenska. Nachádza sa tu veľké množstvo atraktivít prevažne súvisiacich s okolitým vysokohorským prostredím Západných Tatier. Ide predovšetkým o široké možnosti turistiky, kúpania, lyžovania, cykloturistiky a podobne. Vyberáme niektoré z obľúbených možností.

  • Chata Zverovka - dôležitá vysokohorská chata pri Zuberci, slúži ako východisko množstva túr v Západných Tatrách
  • Lyžiarske stredisko Spálená - Roháče - jedno z najpopulárnejších stredísk Slovenska
  • Roháčske plesá - od plies sú krásne pohľady na hrebeň Západných Tatier, predovšetkým na Ostrý Roháč a Plačlivé, rozhodne stoja za návštevu
  • Hrebeňovka Západných Tatier - výzva pre vášnivých horalov
  • Kúpanie a lyžovanie v Oraviciach - vychutnajte si lyžovačku a kúpanie v termálnych bazénoch Oravíc
  • Litovská Mara - obrovská vodná nádrž a obľúbené stredisko rekreácie
  • Aquapark Tatralandia - ponúka celoročné kúpanie, nájdete ho pri Liptovskom Mikuláši
  • Múzeum liptovskej dediny v Pribyline - prehliadka historickej architektúry a spôsoby života na Liptove
  • Oravský hrad - na skale sa týčiaci hrad si priam pýta návštevu
  • Okolo Tatier na bicykli - prejsť okolo celých tatier na bicykli je pamätným zážitkom