Múzeum liptovskej dediny v obci Pribylina patri medzi najmladšie skanzeny na Slovensku. Otvorené verejnosti bolo v roku 1991 a dodnes patrí medzi naše najnavštevovanejšie múzeá v prírode. Od roku 2002 pribudla v múzeu nová atrakcia – expozíciu bývalej Považskej lesnej železničky.

DreveničkaOkrem takýchto dreveničiek nájdete v skanzene aj rôzne hospodárske budovy, či kostol a kaštieľ.

Ako sa sem dostať?

Skanzen pri Pribyline sa nachádza za touto obcou v smere na Podbanské, oproti odbočke do Liptovskej Kokavy. Rýchlo sa sem dopravíte diaľnicou prebiehajúcou pod Tatrami. Odbočiť je potrebné na Liptovský Hrádok a Podbanské. Pred vstupom do areálu skanzenu je parkovisko. Nie je problém doviezť sa sem verejnou autobusovou dopravou, alebo si spraviť pekný cyklovýlet.

Čo sa dá vidieť?

Múzeum pozostávajúce z množstva historických domov prevažne dreveníc a hospodárskych budov sa nám snaží predstaviť vtedajší život bežných ľudí. Areálu dominuje kostol Panny Márie a goticko-renesančný kaštieľ z 14. až 15. storočia.

KostolTunajší kostol je najväčším objektom múzea.

Všetky stavby sú dobre udržiavané rovnako ako celý exteriér a preto aj keď vás práve nezaujíma história, môže byť toto múzeum cieľom peknej prechádzky. Chodníky v areáli sú totiž vybudované priamo v lese pod Západnými Tatrami. Sú ako stvorené na pohodové prechádzanie sa. Okolo expozície pôvodného mlynu vás dovedú až k expozícii parnej železnice, ktorá pri určitých príležitostiach stále premáva. Môžete sa teda napríklad aj s deťmi povoziť.

Parný rušeňParný rušeň. Aj takéto technické lahôdky vtedajšej doby nájdete v Múzeu liptovskej dediny.

Skanzen pri Pribyline zaradil do svojej expozície aj "živú kulisu" v podobe niekoľkých oviec. Klasicky aj toto múzeum má v ponuke sprievodcovské služby a možnosť zakúpenia suvenírov. Konajú sa tu taktiež najrôznejšie tematické akcie.

Ruch v pribylinskom skanzeneRuch v pribylinskom skanzene. Možno si skanzeny predstavujete ako nudu. Návšteva takéhoto múzea v prírode však rozhodne nie je stratou času.

Zaujímavé interiéry

Interiéry jednotlivých objektov predstavujú vtedajší život, či už ide o hospodárske budovy, alebo obytné. Je zrejmé že obyvatelia týchto končín si museli vystačiť s čisto prírodnými materiálmi ako drevo a kameň, tak ako to bolo v danej dobe bežné. Jednotlivé obytné objekty zaujmú najmä útulnosťou vnútorných priestorov a pomerne malými rozmermi. Tento jav mal svoj dôvod v lepšej úspore tepla v týchto domácnostiach. Taktiež vystavený dobový nábytok má pomerne malé rozmery. Zaujmú postele veľkosti doslova ako pre trpaslíkov. Toto je zrejme poznávací znak tej doby a je možné ho pozorovať vo viacerých skanzenoch Slovenska.

Nás zaujal najmä interiér vtedajšej školy. Žiaci si museli evidentne vystačiť s veľmi skromnými podmienkami na výučbu. Z ďalších objektov stojí za pozretie tunajší kostol - stavbu ktorú si všimnete už z diaľky. Ďalej za kostolom sa nachádza mlyn a jazierko, rovnako ako spomínaná historická železnica.

Interiér školyInteriér školy. Takéto zariadenie tried mali kedysi žiaci k dispozícii. Na lavici je položené niečo ako tablet.

Kaštieľ z Parížoviec

Vrelo odporúčame návštevu kaštieľa, ktorý bol pôvodne postavený v obci Parížovce. Kvôli výstavbe vodnej nádrže Liptovská Mara bola však táto obec zatopená. Našťastie sa kaštieľ podarilo zachrániť. Bol rozobraný a následne prevezený a zložený v pribylinskom skanzene.
Do kaštieľa sa dá vstúpiť len so sprievodcom. V porovnaní s interiérom dreveničiek, interiér kaštieľa pôsobí honosnejším dojmom. Nábytok je zdobenejší, pestrejší a celkovo vidieť, že si obyvatelia domu žili vo vyššom štandarde.

KaštieľTakýto kaštieľ by mnohí radi obývali aj v dnešných časoch.

Občerstvenie

Na zabezpečenie občerstvenia je tu prevádzkovaný bufet Humno, ktorý nájdete v jednej z drevených budov. Z ponuky síce nepadnete na kolená, ale to najzákladnejšie si tam kúpite – kolu, pivo, kávu, čaj a samozrejme nanuky! Okrem iného tu nájdete aj niečo pod zub. My sme si kúpili koláče a pivo :) A mám aj taký pocit že tie koláče boli dokonca domáce. Nás obsluhoval milý pán, ktorý sa na nás vcelku bavil, akí sme pažraví.

Bufet HumnoNiečo na občerstvenie si môžete dať v Bufete Humno

Čo si pozrieť v okolí?

Liptov patrí k najvýznamnejším centrám rekreácie na Slovensku, keďže leží priamo pod Tatrami a nachádza sa tu rozľahlá vodná nádrž Liptovská Mara, a vyviera množstvo termálnych prameňov, ktoré slúžia ako základ aquaparkov. Atraktivít je tu neskutočne veľa a tak vyberáme niektoré z nich.

  • Múzeum oravskej dediny v Zuberci - zaujímavo pripravená expozícia múzea, vrátane živých zvieratiek umožní vcítiť sa do vtedajšieho života tunajšieho obyvateľstva, skanzen sa navyše nachádza v krásnej prírode
  • Túra na najvyšší vrchol Západných Tatier Bystrú - tento vrchol je skvelý vyhliadkový bod a túra je veľmi pekná
  • Výstup na Baranec - jedna z klasík turistiky v Tatrách, vrchol ponúka špičkové zážitky, kopec má krásny hrebeň, napájajúci sa na hlavný hrebeň Západných Tatier
  • Kúpanie v prírodnej Kadi - tento termálny prameň nájdete v Liptovskom Jáne a môžete sa v ňom vykúpať celoročne a bezplatne
  • Kvačianska dolina - jej hlavnou atrakciou je historický vodný mlyn, rozhodne stojí za pozretie
  • Oravský hrad - majestátny a veľmi fotogenický hrad skrátka musíte vidieť
  • Okolo Tatier na bicykli- niečo pre hltačov kilometrov
  • Hrebeňovka Západných Tatier - jedno z najkrajších možních turistických podujatí v slovenských horách
  • Aquapark Tatralandia - celoročná možnosť kúpania pri Liptovskom Mikuláši

Fotografie zo skanzenu v Pribyline