Prinášame vám tip na ideálny víkendový výletík, najlepšie však cyklovýlet - a kľudne aj s malými deťmi. Reč bude o mohyle neďaleko bratislavského letiska, vybudovanej v roku 1923 na pamiatku smrti M. R. Štefánika v týchto miestach. K tragickej udalosti došlo 4.5.1919, keď sa počas pristávania zrútilo jeho lietadlo. Okrem tohto významného československého generála našiel v troskách stroja smrť i jeho doprovod - naporučík Giottom Mancinelli Scotti, seržant Umberto Merlino a strelec Gabriel Agginuti, o čom svedčí i pamätný text na tunajšej spomienkovej tabuli.

Táto udalosť je dodnes predmetom špekulácií. Keďže išlo o významnú osobnosť vtedajšieho politického obdobia, často sa pracuje aj s motívom atentátu. Išlo totiž o významného vojenského generála. Samotný výlet do týchto miest je možný, autom, pešo, ale ideálny je práve na bicykli. Trasa je vhodná i na rodinný výlet s deťmi.

Mohyla M. R. ŠtefánikaMohyla M. R. Štefánika. Stavba bola zrealizovaná podľa projektu Dušana Jurkoviča ako pamiatku na letecké nešťastie, ktoré sa tu odohralo.

Ako sa dostať k mohyle?

Na Slovensku sú situované dve mohyly M.R. Štefánika. Jedna monumentálnejšia na malokarpatskom kopci nad obcou Brezová pod Bradlom a generálovým rodiskom - obcou Košariská (tu je Štefánik pochovaný, autorom je Dušan Jurkovič) a druhá práve pri bratislavskom Letisku M. R. Štefánika pri obci Ivanka pri Dunaji. Táto je oveľa skromnejšieho rázu a jej autorom je Dušan Jurkovič. Práve k nej sa môžete dopraviť po zelenej turistickej značke z Ivanky pri Dunaji. Je to približne 2 km trasa.

Cestou k mohyle M. R. ŠtefánikaCestou k mohyle M. R. Štefánika. Ako dobrý orientačný bod poslúži tento objekt pri bratislavskom letisku. Mohyla je situovaná kúsok od neho.

Odporúčame cyklovýlet!

Zaujímavejšie je však vydať sa z Bratislavy po cyklotrase od Prístavného mosta cez Vlčie hrdlo a Vrakuňu smerom k jazeru Zelená voda. Cyklotrasa, najmä jej časť prebiehajúca priamo po brehu Malého Dunaja je veľmi pekná. Hoci je to dlhšia trasa ako z Ivanky. Skrátiť si ju môžete, ak začnete vo Vrakuni neďaleko čističky odpadových vôd pri Malom Dunaji. Tu zase treba rátať so štrkovitým chrakterom cesty, čo je trošku namáhavejšie na šliapanie. Trasa je však sympatická a podarilo sa nám ju zvládnuť aj s prívesným detským vozíkom a detskou cyklosedačkou. Je potrebné pokračovať po ľavom brehu riečky až k plotu letiska. Tam kde sa plot zatáča doľava, zahnete aj vy a kopírujete jeho trasu po betónovej ceste.

Výhľady na KamzíkVýhľady na Kamzík. Ponad okolité šíre polia sú výhľady na Malé Karpaty.

Ak budete mať štastie, uvidíte pristávať lietadlo. V týchto miestach je zostupný koridor k pristávacej dráhe, takže je to vcelku zaujímavý pohľad. Koridor spoznáte podľa mosta cez Malý Dunaj, ktorý má osadené špeciálne navádzacie svetlá. Kedysi sa dalo na most vojsť, dnes je uzavretý mrežou. Trasa neskôr zahne doprava a šírymi poliami vás dovedie až k mohyle. Je potrebné smerovať k veľkej bielej guli - zrejme sa jedná o radar. Hneď pri nej napravo je medzi stromami ukrytá aj samotná mohyla.

Radar?Radar? Je to radar, alebo niečo iné? Je to znamenie, že mohyla je nablízku. Nachádza sa iba pár metrov od tejto stavby prislúchajúcej k letisku.

S trochou sentimentu by sa dalo povedať, že M. R. Štefánik ukončil svoju púť životom tam, kde to mal najradšej - pri lietadlách. K letisku a mohyle samotnej sa dostanete i po pravom brehu Malého Dunaja, avšak v oblasti letiska musíte prejsť po širokom betónovom moste. Most nie je uzavretý, takže by to nemal byť problém. Trasa na pravom brehu rieky má charakter poľnej cesty.

Mohyla na dohľadMohyla na dohľad. Záverečný kúsok cesty je posypaný jemným štrkom. Všimnite si pekné lipy.

Objekt mohyly M. R. Štefánika

Samotná mohyla je objektom ihlanovitého tvaru. Na výšku má približne 4m. Steny sú hladké, budiace strohý a jednoduchý dojem. V okolí objektu si môžete posedieť na jednoduchých lavičkách. V letnom období je potrebné zohľadniť, že miesto sa nachádza uprostred polí na nížine a teploty sa pohybujú veľmi vysoko. Odporúčame preto, schladiť sa na neďalekej Zelenej vode. Nachádzajú sa tu prekrásne štrkové jazerá.

Pyramídovitá stavba mohylyPyramídovitá stavba mohyly. Vďaka tejto fotke si môžete lepšie predstaviť veľkosť mohyly.

Čo navštíviť v okolí?

  • Pomníček Antonína Valeša - objekt pripomína tragickú haváriu tohto pilota zo 16.12.1926, nachádza sa pri poľnej ceste, približne 150 m za odbočením k mohyle M. R. Štefánika.
  • jazerá Zelená voda
  • tok rieky Malý Dunaj

Fotografie mohyly M. R. Štefánika pri bratislavskom letisku