Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, známy aj ako tzv. „starý zimák“, je prvou hokejovou halou, ktorú postavili na území Slovenska. Prvý zápas sa tu odohral v roku 1940. Vtedy však štadión nebol ešte krytý a chýbali poriadne tribúny. Štadión prešiel viacerými úpravami, z ktorých posledná, najvýraznejšia v ostatných rokoch, vyplynula z potreby postaviť dôstojný amfiteáter pre konanie majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa konali v roku 2011. Odvtedy je kapacita štadióna 10 000 divákov, zvonka má evokovať tvar ľadovej kryhy a zanedbané nezostalo ani klzisko slúžiace na verejné korčuľovanie, ktorému by sme sa radi venovali práve v tomto článku.

Detail Štadióna Ondreja Nepelu.Detail Štadióna Ondreja Nepelu. Za touto stenou sa nachádza hlavná ľadová plocha.

Ako sa dostať na štadión?

Zimný štadión Ondreja Nepelu sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto na ulici Odbojárov č. 9. Skôr si ho však všimnete od hlavnej Trnavskej cesty, pretože práve po nej prechádza väčšina dopravy a štadión stojí priamo na jej okraji. So štadiónom susedí populárne kúpalisko Tehelné pole, Fakulta Manažmentu a Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského.

Prístup k vchodu na verejné korčuľovanie.Prístup k vchodu na verejné korčuľovanie. Vchod k ľadovej ploche verejného korčuľovania nájdete na strane štadióne pri Trnavskej ceste.

Parkovanie

Medzi štadiónom a fakultami sa nachádza Námestie pri zimnom štadióne, kde si istotne všimnete väčšie parkovisko, no to žiaľ nie je verejné. Za poplatok by sa na ňom malo dať zaparkovať. Platiť môžete v automatickej pokladni pri vchode Fakulty manažmentu UK. Podobné to bude zrejme aj v podzemných garážach priamo pod štadiónom, kde je k dispozícii 365 parkovacích miest. Napriek tomu sa nám vždy podarilo zaparkovať priamo na bezplatných parkovacích plochách medzi spomínaným kúpaliskom a areálom tenisového klubu Slovan na Kalinčiakovej ulici. Odtiaľto je to na ľadovú plochu prechádzka maximálne do päť minút.

Ak by sa vám nepodarilo odstaviť priamo tu, miestečko určite nájdete v okolitých uličkách. Z našej skúsenosti, vyplýva, že miesto na zaparkovanie sa našlo, či už v pracovní deň, alebo cez víkendy, práve v časoch verejného korčuľovania.

Parkovanie na Námestí pri zimnom štadióne.Parkovanie na Námestí pri zimnom štadióne. Toto parkovisko je platené.

Parkovanie pri štadióne.Parkovanie pri štadióne. Odstaviť bezplatne môžete na Kalinčiakovej.

Platené parkovanie.Platené parkovanie. Vpravo si možno všimnúť automatickú pokladnicu. Tu môžete zaplatiť za parkovanie na Námestí pri zimnom štadióne. Pokladnicu nájdete pri vchode do Fakulty manažmentu UK, priamo pri parkovisku.

MHD

Tento štadión, keďže sa tu odnepamäti hrajú dôležité hokejové zápasy a je významným športoviskom i pre širokú verejnosť, je okrem auta zväčša bezproblémovo dostupný aj MHD, či bicyklom. Zväčša preto, lebo na okolitých cestách, ktoré sú z pohľadu dopravy v Bratislave dosť významné, sa zvyknú v časoch dopravnej špičky tvoriť zápchy. Vtedy je azda najlepšie vybrať sa sem električkou. Tá stojí na zastávke Odbojárov, takže budete musieť absolvovať asi desaťminútový peší presun na štadión. Okrem toho, priamo pri štadióne stoja autobusy a trolejbusy. Stačí si len vybrať, čo je pre vás najvýhodnejšie. Štadión si nemôžete nevšimnúť, pretože je to naozaj jedinečná a výrazná stavba.

Verejné korčuľovanie na štadióne

Vstup a vstupné na štadión

Hlavný vstup na verejné klzisko, ktoré je situované v tzv. Hale A, je od Trnavskej cesty. Ak by ste napríklad parkovali na Kalinčiakovej, musíte preto štadión obísť popri Námestí pri zimnom štadióne a kúpalisku. Zabočíte za roh, prejdete okolo pivárne, ktorá sídli v priestoroch štadióna a kúsok za ňou už natrafíte na vchod.

Na rozdiel od minulosti, kedy sa pomerne dlho čakalo, kým ste si kúpili lístok, dnes je všetko svižnejšie. Zmizlo okienko pokladne, ktoré bolo otvorené smerom do ulice a spolu s ním i čakanie v často nepríjemnom počasí. Dnes si lístok kúpite, v pohode vnútri, pri pulte hneď za vstupom. Ak by to bolo nutné, čakať môžete v teple a pod strechou. Celkovo je štadión i verejné korčuľovanie po procese rekonštrukcie oveľa kultúrnejšie. Ale to rozoberieme neskôr.

Hodné spomenúť, že priamo za vstupnými dverami sa nachádzajú toalety, no ďalšie sú k dispozícii i pár krokov od ľadovej plochy verejného klziska, čo hodnotíme pozitívne.

Toalety.Toalety. Priamo pri klzisku nájdete vchod na toalety. Je to veľmi praktické, navyše sa do nich dá vojsť pohodlne bez nutnosti vyzuť korčule.

Ako ušetriť na vstupnom?

Vstupné je samozrejme odstupňované podľa veku, či doby korčuľovania (1,5 a 2 hodinový blok) a na dnešné pomery sa nám videlo vcelku symbolické. Existuje možnosť zakúpiť si permanentku v podobe desiatich vstupov, kedy ešte nejaké to euro ušetríte. Okrem toho si môžete zakúpiť i tzv. doprovod bez korčúľ. Ak teda neplánujete korčuľovať, ale trebárs doprevádzať dieťa, môžete takto znova trochu ušetriť. Platiť priamo na štadióne môžete i kartou.

Šatňa, brúsenie korčulí a požičovňa výstroje

Hneď za priestorom pokladne sa plynulo prechádza do miestnosti šatne, ktorá taktiež prešla výraznou obnovou. Niežeby bol interiér špeciálne luxusný, ale je praktický a kultúrnejší. Miestnosť je zjavne vykurovaná, zdalo sa nám, že až príliš. Oceníte to však, keď si chcete po korčuľovaní prezliecť spotené veci.

Šatňa je spoločná pre mužov i ženy, vybavená lavicami na prezúvanie do korčulí, skrinkami, dostupnými za poplatok, ale aj automatmi s nápojmi. Nájdete tu i smetiak na vyhodenie odpadkov.

K oveľa dôležitejším súčastiam šatne však patrí priestor na odloženie vecí, napríklad topánok, odevov a podobne. Nepotrebné veci vám tu postrážia. Táto služba je v cene vstupného.

Ďalej tu nájdete okienko, v ktorom vám pohodový pánko nabrúsi, ale aj požičia korčule, či prilbu pre dieťa, čo je však spoplatnené. Prilbu pre päťročné dieťa však k dispozícii nemali.

Ak uvažujete, ako sa na ľad naobliekať, neodporúčame to s oblečením preháňať. Ak sa budete aktívne hýbať, v hale by vám nemala byť zima. Nám sa tu zdalo až príliš teplo. Hoci na teplomeri v hale obvykle svieti hodnota 10 stupňov Celzia, vždy tu bolo príjemne. Ak by ste potrebovali oblečenie predsalen nakombinovať inak, ľahko si odbehnete do šatne vyladiť, všetko čo potrebujete.

Ochranná sieť.Ochranná sieť. Týmto smerom sa dostanete k šatni.

Cestou do šatne.Cestou do šatne. Napravo, za presklenou stenou sa nachádza šatňa.

 

Hurá korčuľovať

S miestnosťou šatne už priamo susedí vytúžená ľadová plocha, slúžiaca na verejné korčuľovanie. Je oddelená iba veľkou presklenou stenou, takže si ju isto ihneď všimnete a nezablúdite. Interiér takto navyše pôsobí oveľa zaujímavejšie. Stále ste aspoň v očnom kontakte s klziskom a korčuľujúcimi. Kedysi tu boli len šedivé murované steny a zo šatne ste nevideli nič.

Celkovo sa v interiéri Štadióna O. Nepelu nachádzajú tri ľadové plochy. Aspoň toľko sme si ich stihli všimnúť. Hlavné klzisko, kde sa hrajú najdôležitejšie hokejové zápasy a dve vedľajšie ľadové plochy. Na jednej z nich, bližšie k vyššie spomínanej šatni, prebieha verejné korčuľovanie. Prístup k ploche vedie cez klasickú hokejovú striedačku, ktorá sa v tomto prípade využíva na oddych, odkladanie nápojov, či uťahovanie uvoľnených šnúrok korčulí. No môžete si tu posedieť, ak ste prišli iba ako doprovod a chcete sa pozerať na korčuľujúcich. Hneď za striedačkou sa nachádzajú toalety, ktoré sú pohodlne dostupné i v korčuliach. Okolie plochy, vrátane toaliet je totiž vystlané gumovým materiálom. Možnosť odskočiť si priamo v korčuliach je veľmi praktická, najmä, ak na záchod potrebujú vybehnúť deti. Nemusíte sa tak zakaždým prezúvať.

Na samotnú ľadovú plochu sa dostanete cez viacero vstupných dvierok v oblasti striedačky. Mantinely by ste nemali preskakovať. Nepáčilo by sa to dozoru, ktorý sa stará o bezpečnosť na ľadovej ploche. Dozor, sú pánkovia v oranžových dresoch. Iste vám radi poradia, ak máte prípadné otázky. K bezpečnosti ešte malé doplnenie. Na klzisku by ste sa nemali naháňať, alebo robiť nebezpečné manévre. Často tu korčuľujú malé deti, ktoré by ste mohli zraziť. Deti by na ľad mali vstupovať iba v ochrannej prilbe. Staršie deti si ju môžu vyskúšať požičať v šatni.

Ak konečne vstúpite na ľad, istotne si všimnete, že celková plocha je lanom rozdelená na menšiu časť, vyhradenú pre deti a úplnych začiatočníkov. Tu si môžete v pokoji vyskúšať začiatky korčuľovania. Zdá sa, že deti, keď získajú úvodnú istotu, veľmi rýchlo zamieria na hlavný ľad. Tu je však korčuľovanie zväčša menej vhodné na ďalší nácvik jednotlivých prvkov korčuľovania, pretože ste nútený krúžiť do kolečka v jednom smere a je tu sústredená hlavná masa korčuľujúcich. Na cvičnej časti klziska je nácvik oveľa bezpečnejší najmä pre deti.

Korčuľovanie verejnosti.Korčuľovanie verejnosti. Takto vyzerá klzisko na Štadióne Ondreja Nepelu.

Časť klziska vyhradená pre deti a začiatočníkov.Časť klziska vyhradená pre deti a začiatočníkov. Na lanom oddelenej ploche si môžu deti skúšať prvé metríky na ľade.

Oddych.Oddych. Dať si pauzu od kočuľovania, alebo pritiahnuť korčule si môžete na laviciach priamo pri klzisku. Z tejto strany sa na ľad zároveň vchádza viacerými dverami.

Dojmy z korčuľovania

Zážitky z korčuľovania na Štadióne Ondreja Nepelu máme rozhodne pozitívne. Veľkou výhodou je okrem vynovených, celkovo kultúrnejších priestorov, najmä oveľa menší počet korčuľujúcich ako v minulosti. Vtedy bol pobyt na ľade priam nepríjemný. V mase korčuliarov bolo nutné sa doslova pomaly knísať ako v na nejakom masovom zhromaždení. Nič príjemného, keď máte radi práve krásu a voľnosť rýchleho korčuliarskeho pohybu. K zlepšeniu v tomto smere zrejme pomohlo, že Bratislava má v súčasnosti omnoho viac zimných štadiónov, ktoré ponúkajú korčuľovanie verejnosti. Okrem „starého zimáku“ sú to plochy v Dúbravke, Ružinove, Lamači, či Petržalke.

Verejné korčuľovanie je tak v súčasnosti oveľa väčším pôžitkom. Navyše nemusíte sa báť, že každú chvíľu niekoho zrazíte a prejdete korčuľou. Menšia masa ľudí okrem iného znamená, že ľad si oveľa dlhšie udržuje kvalitný povrch a nie je nutná jeho úprava rolbou. To samozrejme znamená viac voľného času na korčuľovanie.

Verejné korčuľovanie aj na tomto štadióne je limitované tým, že sa musíte zmieriť so zväčša krúživým pohybom po obvode klziska. Smer krúženia mení dozor každú polhodinu. Tu možno spomenúť, že aktuálny čas si môžete kontrolovať na displeji umiestnenom pri ľadovej ploche medzi striedačkou a šatňou. Tak budete vedieť, koľko máte času do najbližšej zmeny smeru resp. do konca korčuľovania. Jeho celkový čas býva obvykle hodinu a pol až dve hodiny, podľa aktuálneho dňa v týždni.

Kvalita ľadu sa nám zdala dobrá. Na začiatku korčuľovania vás privíta nanovo upravený ľad rolbou a je pohodlne korčuľovateľný aj po dvoch hodinách, hoci samozrejme už je mierne hrboľatý. Stále je to však omnoho lepšie ako v minulosti.

V hale zvykne ku korčuľovaniu obvykle hrať hudba, čo je fajn, no možno by mohla byť nápaditejšia. Zdá sa, že tu je pustený len akýsi jednoduchý podmaz z rádia.

Ako spestrenie, alebo keď sa už deťom nechce korčuľovať, môže poslúžiť malé odbehnutie k vedľajšej ľadovej ploche, kde často trénujú, či hrajú zápasy hokejisti. Môže to byť motivácia pre deti vyskúšať si tento šport.

Vyťaženosť.Vyťaženosť. Korčuľovanie je príjemné, pretože ľadová plocha nie je enormne preplnená.

Kedy sa dá korčuľovať?

Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu sa štandardne korčuľuje od konca októbra do konca marca. Termíny korčuľovania na štadióne sú viaceré. Okrem víkendu, kedy si môžete zakorčuľovať doobeda a poobede po dve hodiny, sú zaradené i ďalšie - jedenapolhodinové termíny počas pracovného týždňa. Odporúčame vyhľadať si ich pre aktuálnu sezónu na internete. Plocha je samozrejme krytá, takže na rozdiel od dávnej minulosti, si môžete zakorčuľovať za každého počasia. Teda aj vtedy, keď vonku nie je čas na iné športy.

Hala A.Hala A. Korčuľovanie verejnosti je sústredené v hale A.

Korčuľovanie s deťmi

Ako už bolo spomínanie vyššie v článku, na tomto štadióne mysleli i na deti. Môžu si bezpečne zakorčuľovať na špeciálne pre ne vyhradenej časti ľadovej plochy, kam s nimi má prístup i rodič, prípadne doprovod. K dispozícii však nie sú žiadne pomôcky na učenie sa korčuľovania, ako je tomu napríklad v prípade verejných klzísk pod otvorenou oblohou v meste. Nenájdete tu teda napríklad obľúbené tučniaky, ktoré deťom uľahčujú stabilitu, či niečo podobné. Na druhej strane, zrejme vám nezakážu, ak si niečo podobné pre deti prinesiete.

Videli sme tu deti používať rôzne stabilizačné konštrukcie, o ktoré sa pri učení podopierali. Detskú prilbu je lepšie si doniesť vlastnú, pretože ako sme spomínali, v tunajšej požičovni nedisponujú prilbami pre malé deti. Ak sa rozhodnete deti zobrať na plochu určenú pokročilým korčuliarom, je dozorom vyžadované, aby prilbu mali na hlave. Určite sa hodia i rukavice a ďalšie chrániče. Predsa len hrozí, že dieťa sa pri páde nielen udrie, no môže ho zraziť i niektorý ďalší korčuliar. Nebojte sa však, kolízií detí, ktoré sú na korčuliach už trochu istejšie sme tu mnoho nevideli.

Korčuľovanie v detskej zóne.Korčuľovanie v detskej zóne. Deti si môžu bezpečne zakorčuľovať v zóne oddelenej od hlavného ľadu. Takéto pomôcky tu však nenájdete. Museli sme si ich požičať od iných detí.

Doplnkové služby na štadióne

Bufet a piváreň

Ak by ste sa pred korčuľovaním nestihli najesť, alebo by ste zatúžili po teplom čaji, môžete zájsť do menšieho bufetu, ktorý je dostupný priamo od ľadovej plochy. Nachádza sa pri šatni smerom ku vstupnej bráne. Je mierne vyvýšený nad klziskom a tak, kým si vychutnávate pečenú klobásu, či hot-dog, môžete sa prizerať korčuľujúcim. Alebo si môžete pozrieť portréty slávnych hokejistov, ktoré sú rozmiestnené na stenách bufetu a podpísané týmito športovými osobnosťami.

Ak by ste si chceli dať niečo honostnejšie, vhodnejšie bude navštíviť piváreň nachádzajúcu sa neďaleko vstupnej brány ku klzisku verejného korčuľovania. To ale bude výhodnejšie až po ukončení korčuľovania, resp. pred ním, pretože do pivárne kombinovanej s reštauráciou sa na rozdiel od korčuliach nedostanete. Uvedenú reštauráciu sme nevyskúšali, zato hot-dog a čaj v bufete bol taká bufetárska klasika. Zo stravovacích zariadení sme si všimli ešte menší bufet na strane budovy štadióna susediacej s Námestím pri zimnom štadióne. Ponúkali tu niečo ako hamburgre.

Obchod s výstrojou

Pri prechádzke okolo štadióna sme si všimli aj predajňu hokejovej výstroje, kde zrejme ponúkajú všetko potrebné pre hokejistov, vrátane dresov obľúbených klubov. Pri obchode sa nachádza miestnosť, ktorá vyzerala ako špecializovaná posilňovňa.

Tréningy korčuľovania

K službám, ktoré na štadióne nájdete patrí i výuka korčuľovania detí, či dospelých. Preto, ak sa necítite komfortne nacvičovať si korčuľovanie počas verejného korčuľovania, alebo si želáte profesionálne vedenie pri nácviku hokejového korčuľovania, či krasokorčuľovania, odporúčame vybrať si jeden z kurzov, ktoré sú veľmi rôznorodé. Ľahko si ich vyhľadáte na internete. Kontakty na kurzy sme si všimli i v šatni verejného klziska.

Pozitíva korčuľovania

I bežné korčuľovanie na verejnom klzisku vás čoskoro presvedčí o mnohých svojich pozitívach ako napríklad:

  • zlepšenie celkovej koordinácie tela
  • posilnenie jednotlivých svalových skupín
  • posilnenie kĺbov
  • výborný psychický relax
  • pozitívny vplyv chladného vzduchu pri dýchacích ochoreniach ako astma
  • podpora otužovania tela

Čo si pozrieť v okolí Štadióna Ondreja Nepelu?

  • Kúpalisko Tehelné pole - kúpalisko, ktoré patrí k najstarším v Bratislave
  • Tržnica na Trnavskom mýte - veľká presklená budova, ktorú sa rozhodne oplatí preskúmať
  • Istropolis - obrovský mramorový objekt z čias socializmu, slúžil ako kultúrne zariadenie
  • Športová hala Pasienky - kedysi jeden z architektonicky najzaujímavejších objektov socialistickej Bratislavy
  • Jazero Kuchajda - vodná nádrž poskytujúca relax v meste
  • Jazero Štrkovec – populárne jazierko v Ružinovskej Bratislave
  • Zimný Štadión Vladimíra Dzurillu - spolu so „starým zimákom“ sa radí k najstarším zimným štadiónom v Bratislave
  • Park Andreja Hlinku - ružinovský park so zaujímavou fontánou
  • Medická záhrada - miesto každodenného relaxu Bratislavčanov, predstavuje dôležitý kúsok zelene takmer v centre mesta
  • Ondrejský cintorín - cintorín s množstvom historických hrobov, vrátane hrobu tzv. Bratislavského Robinsona
  • Polus City Center – nákupno zábavné centrum neďaleko Kuchajdy

Fotografie zo Zimného štadiónu Ondreja Nepelu