Zimný štadión v Dúbravke patrí k hlavným pilierom zimných radovánok v Bratislave. Nachádza sa na Harmincovej 3211/2 v Dúbravke. Tento zimák je počas zimného obdobia skutočne vyťažený, rovnako ako všetky ľadové plochy v Bratislave. Ponúka možnosť prenajatia ľadovej plochy pre tréningy, či zápasy hokejistov, no stále sa nájde voľné okno i na verejné korčuľovanie. Práve o ňom by sme radi napísali viac informácii v nasledovnom texte.

Pohľad na zimný štadión v Dúbravke na Harmincovej ulici.Pohľad na zimný štadión v Dúbravke na Harmincovej ulici. Zimný štadión sa nachádza priamo vedľa cesty, ktorá vedie ponad diaľnicu smerom do Dúbravky

Pohľad na strop štadióna.Pohľad na strop štadióna. Strop klziska v Dúbravke je oblúkového tvaru a pôsobí retro dojmom.

Ako sa dostať na štadión?

Zimný štadión v Dúbravke nie je problém nájsť. Nachádza sa uprostred Harmincovej ulice, priamo pri hlavnej ceste, takže by ste ho nemali prehliadnuť. Ide o veľkú budovu s klasickým výzorom stavby slúžiacej na športovanie. Charakterizuje ju výrazná oblúkovitá strecha.

Zimák v Dúbravke je dostupný MHD - autobusom, ktorý má priamo pri ňom zastávku. Okrem toho môžete využiť i niektorú z električiek premávajúcich do tejto mestskej časti. Zastávka je ale v tomto prípade trochu ďalej. Odhadom približne 10 minút pešo od štadióna. Rýchlo sa sem viete dopraviť autom. Dá sa využiť obchvat Bratislavy a tunel Sitina. To je asi najrýchlejšia možnosť, ak nebývate v blízkosti Dúbravky.

Zaparkovať môžete na parkovisku pred štadiónom, ak nájdete voľné miesto. Parkovisko je bezplatné, no často plné. Tesne pred otvorením verejného korčuľovania tu už zväčša nenájdete miesto. Riešením je zaparkovať v niektorej z priľahlých uličiek. Miesto tu obvykle nájdete, no mnoho parkovacích miest je tu vyhradených pre miestnych obyvateľov.

Vchod do štadióna sa nachádza hneď pri parkovisku. Presnejšie vchody sú tu dva a preto skúste pohľadať ten, na ktorom sú pripevnené informácie o verejnom korčuľovaní. Je to vchod uprostred štadióna. Ďalší vchod sa nachádza viac napravo, tadiaľ sa ale na štadión nedostanete. Slúži zrejme hráčom hokeja, ktorí tu mávajú tréningy.

Hneď za vstupom do štadióna nájdete pokladňu, pri ktorej je situovaná i požičovňa korčulí. Priľahlým schodiskom potom vyjdete k niekomu z personálu, kto vám skontroluje vstupenku. Z tohto miesta doprava smerujete do šatne a vľavo sa nachádzajú toalety.

MHD pred zimným štadiónomMHD pred zimným štadiónom. Hneď pred štadiónom stoja autobusy MHD. Kúsok ďalej, smerom do Dúbravky je i zastávka električiek.

Pred štadiónom sa dá zaparkovať auto.Pred štadiónom sa dá zaparkovať auto. Parkovisko nie je ani malé, ani veľké. Počas verejného korčuľovania, prípadne rôznych akcií na štadióne tu môže byť problematické zaparkovať.

Vstupné na štadión

Základné vstupné na štadión nie je vysoké, no v prípade, ak sa sem vyberiete s celou rodinkou, celková cena logicky stúpa. Našťastie aj tu existuje možnosť zníženého vstupného pre deti, či osoby ZŤP, alebo praktická možnosť kúpiť si permanentku na desať vstupov pre dospelých, ale aj deti.

Ako ušetriť na vstupnom a ako sa vyhnúť čakaniu?

Na štadión v Dúbravke odporúčame prísť približne o 15 minút skôr pred oficiálnym termínom. Je možné, že v takom prípade ešte zaparkujete a zároveň sa vyhnete fronte v pokladni. Nečaká sa obvykle extrémne dlho, no i tak vám môže státie v rade spolu s prezúvaním do korčúl výrazne skrátiť už i tak dosť krátku dobu korčuľovania. V opačnom prípade, ak prídete trošku skôr, je možné že vás na ľad pustia i kúsok pred oficiálnym časom. Vtedy si môžete užiť krásne upravený ľad takmer osamote. Je to síce len krátka chvíľa, no nám sa to zdalo veľmi príjemné.

Okrem toho sa môžete čakaniu na lístok vyhnúť i tak, že si kúpite desaťvstupovú permanentku. S ňou potom môžete chodiť priamo ku kontrole lístkov, bez nutnosti čakať v pokladni. Navyše takto ušetríte na vstupnom. V prepočte to vychádza jeden vstup zadarmo na spomínaných desať vstupov.

Kedy sa dá korčuľovať?

V Dúbravke môžete korčuľovať obvykle od novembra do apríla. Verejnosť má spravidla rezervovaný čas cez víkendy, ale nájdu sa i termíny cez týždeň, hoci tie sú k dispozícii v menej praktických časoch v priebehu dňa. Hodia sa však, ak máte dovolenku a chcete sa prípadne aj s deťmi zrelaxovať pri korčulovaní.

Hlavnou prednosťou termínov na Harmincovej je ponuka korčuľovania cez víkend do neskorého večera. Existuje tak možnosť prakticky prepojiť termíny verejného korčuľovania tu a na štadióne Ondreja Nepelu. Ak máte chuť zakorčuľovať si viac, môžete si víkendové dni rozplánovať, tak aby ste stíhali viac termínov na jednotlivých štadiónoch. Času na presun je dosť, hoci ideálne je, ak máte v takomto prípade možnosť využiť auto.

Vstup na zimný štadiónVstup na zimný štadión. Vstup pre verejnosť je prevažne v zimných mesiacoch v konkrétnych časoch

Pocity z korčuľovania na tunajšom ľade

Zimný štadión v Dúbravke pod svojou oblou strechou ponúka korčuľovanie na jednej ľadovej ploche v retro atmosfére. Vnútro štadióna pôsobí dojmom osemdesiatych rokov, nie je moderný. Strop je obložený drevom, pod ktorým je rozmiestnená vysutá rampa s osvetlením. Práve vďaka drevenému stropu, pôsobí interiér retro dojmom. Páči sa nám to, no osvetlenie je trošku slabšie. Nezaškodilo by pridať zopár svietidiel, najmä nad časťou ľadu vyhradenou pre deti. Tá je až príliš tmavá.

Ľadová plocha je počas verejného korčuľovania rozdelená na dve časti. Väčšia časť, ako je to obvyklé, slúži pokročilým korčuliarom. Menšia je vyhradená pre deti a je oddelená lanom. Ako sme spomínali vyššie, mohla by byť lepšie osvetlená, ale je potešiteľné, že i tu mysleli na deti a korčuliarskych začiatočníkov. Korčuľuje sa, ako je to už obvyklé dokola, pričom dozor zvykne meniť smer korčuľovania každých 15 minút. To je veľmi vítané, pretože na iných štadiónoch sa môžete stretnúť i s intervalom 30 minút, ktorý sa nám vidí už príliš dlhý. Trošku sa vám pri ňom už „točí hlava“. Takže tento dosť podstatný detail verejného korčuľovania hodnotíme na tomto štadióne veľmi kladne.

Klzisko je upravené rolbou vždy na začiatku daného vstupu. Počas korčuľovania už sa ľad neupravuje. Je to zrejme tým, že ani na tomto štadióne nie je nadmerný pretlak korčuľujúcich, ako tomu bývalo v minulosti. Počet klzísk v Bratislave sa zvýšil, čo naozaj prospelo a korčuľovanie už nie je nepríjemnou masovkou. Pred niekoľkými rokmi bolo bežné, že počas dvojhodinového vstupu rolba upravila ľad, pretože bol jednoducho príliš hrboľatý a korčuľovanie už naozaj nebolo pôžitkom.

Na ľad môžete vstúpiť veľkou bránou - otvorenou časťou mantinelov za priestorom bránkoviska, alebo menšou bráničkou pri lavičkách. Ak by ste šli na ľad s deťmi odporúčame vstup na ľad bráničkou, pretože spomínaný väčší vstup sa nachádza presne na opačnej strane klziska ako časť vyhradená pre deti. Pre skúsených korčuliarov je zase vhodnejší väčší vstup, pretože sa nachádza omnoho bližšie pri šatniach. Odpadá tak nutnosť obchádzať celé klzisko. Na to už však istotne prídete priamo na štadióne.

Čo sa týka teploty v hale, tá je podobná, ako aktuálna vonku na ulici. Podľa toho odporúčame voliť oblečenie. Samozrejme nie je problém zobrať si viac vecí a odložiť ich v šatni. V prípade potreby si ich jednoducho vytiahnete. O teplote i aktuálnom čase informuje digitálny infopanel pri klzisku.

Asi najväčšou výhodou korčuľovania v Dúbravke je, že na tomto štadióne ponúkajú neskoré večerné termíny. Vďaka tomu si môžete povedzme užiť nedeľný obed s rodinou a korčuľovať ísť v pohode až na večer.

K živým súčastiam klziska patrí neodmysliteľný dozor, ktorý dohliada na bezpečnosť na ľadovej ploche.

Ľadová plocha na zimnom štadióne v Dúbravke.Ľadová plocha na zimnom štadióne v Dúbravke. Takto vyzerá tesne po úprave rolbou. Ak sa poponáhľate s prezúvaním do korčúľ, môžete si aspoň na chvíľku užiť nepoškvrnený ľad.

Osvetlenie štadióna.Osvetlenie štadióna. Na zimnáku v Dúbravke hala pôsobí v dôsledku skromnejšieho osvetlenia tmavším dojmom.

Miestna rolba.Miestna rolba. Klzisko v Dúbravke pred každým verejným korčuľovaním prebehne rolba. Počas neho sa ľad už viac neupravuje.

Korčuľovanie pre deti a začiatočníkov + doprovod

Ako bolo spomínané vyššie, na klzisku v Dúbravke mysleli i na deti a začiatočníkov. Počas hodín verejného korčuľovania majú vyhradenú menšiu časť ľadovej plochy, kde môžu skúšať prvé kĺzanie. K milým skúsenostiam na tomto štadióne patrí, že pracovník dozoru nám sám od seba ochotne pomohol dostať sa do detskej časti klziska. Ak idete na ľad s viacerými deťmi, je takáto pomoc naozaj vítaná.

Bežné korčuľovanie verejnosti na Harmincovej.Bežné korčuľovanie verejnosti na Harmincovej. Plocha nebýva veľmi preplnená, navyše deti majú vyhradený svoj priestor na ľade.

Doplnkové služby na štadióne

Požičovňa korčulí

Zdá sa, že dnes už je na zimných štadiónoch poskytujúcich verejné korčuľovanie samozrejmosťou i možnosť požičania si korčulí. Tunajšia požičovňa sa nachádza priamo pri pokladni za trochu nenápadnými dverami. Nevyskúšali sme jej služby a preto nevieme, či aká presne škála veľkostí a ponuka druhov korčulí je k dispozícii. Niekedy môže byť problémom v požičovni zohnať korčule pre najmenšie deti.

Brúsenie korčulí

Na zimnom štadióne v Dúbravke si môžete dať korčule nabrúsiť i mimo hodín verejného korčuľovania. Brúsenie prebieha v okienku, ktoré nájdete priamo pri ľadovej ploche v ľavej časti štadiónu. AK neviete, kde presne, ako sme to nevedeli spočiatku ani my, istotne vám tu rád poradí niekto z personálu.

Šatňa

Služby šatne sú samozrejmosťou. Šatňa je situovaná logicky neďaleko vstupu do štadióna, od pokladne smerom napravo. Šatňa je v cene vstupného.

Prístup do šatne.Prístup do šatne. Naľavo sa nachádza vstup do šatne, kde vám postrážia veci, ktoré na ľade nepotrebujete.

WC

Ak by ste si potrebovali odskočiť, toalety nájdete kúsok vľavo od schodov, vedúci od pokladne ku klzisku. Musíme spomenúť, že sú čisté, nezapáchajú a prístup do nich je možný i v korčuliach. Krása.:)

Bufet

Služby bufetu sme mali možnosť vyskúšať v podobe čajíka. Ten bol naozaj dobrý, navyše podávaný v peknom sklenenom pohári. Nie je to obvyklé, pretože na podobných miestach vám zväčša nápoje naservírujú do jednorázového plastového kelímka. V tomto smere veľké plus. V ponuke boli i nejaké tie pokrmy v štýle pečená klobása. Zdalo sa, že v bufete je možné zakúpiť si i nejakú hokejovú výstroj. Ak by ste si chceli spraviť prestávku od korčuľovania, bufet ľahko nájdete priamo pri klzisku a dostane sa doň aj v korčuliach.

Priestory bufeta.Priestory bufeta. Z ľadu do bufetu je to na skok. Takto vyzerajú tunajšie jednoduché možnosti posedenia.

Bufet v priestoroch zimného štadióna Dúbravka.Bufet v priestoroch zimného štadióna Dúbravka. Ponuka bufetu je rozumného rozsahu a občersvenie je napodiv celkom chutné.

Pohodička v bufete.Pohodička v bufete. Na klzisku v Dúbravke majú celkom dobrý bufet s relatívne chutným čajom. Páčilo sa nám, že ho podávajú vo veľkých skelenených pohároch, nie v jednorazových plastových pohárikoch.

Piváreň a reštaurácia

Ak by ste zatúžili po posedení s priateľmi, kde by ste rozobrali silné dojmy z korčuľovania, alebo sa najedli, je možnosť zapichnúť to v pivárni kombinovanej s reštauráciou, ktorá je súčasťou štadióna. Nevyskúšali sme ju, no vchod do nej je zvonka - od parkoviska. Nájdete ju v pravej časti štadióna.

Zimný štadión a reštaurácia Black RoseZimný štadión a reštaurácia Black Rose. Priamo pred štadiónom sa môžete občerstviť v reštaurácii.

Tip na výlet a ďalšie atraktivity v okolí

  • Devínska Kobyla - najvyšší vrch Bratislavy s neobyčajne zaujímavými zákutiami, faunou a flórou, neďaleko vrcholu sa nachádzajú zvyšky socialistickej raketovej základne, treba vidieť
  • ZOO Bratislava - jedno z najpopulárnejších miest trávenia voľného času rodín s deťmi
  • Technické sklo, Štokeravská vápenka - pozostatky továrne a kameňolomu, ktorý je dnes využívanie i skalnými lezcami
  • Starý Lamač - prechádzka Starým Lamačom môže byť prekvapivo zaujímavým cieľom pre bežné nedeľné popoludnie
  • Botanická záhrada - V Karlovej vsi sa nachádza mimoriadne pekná botanická záhrada, ktorá je však verejnosti prístupná len v letnom období
  • Karloveské rameno - veľmi pekné dunajské rameno, ideálny cieľ na prechádzku, kočíkovanie a samozrejme člnkovanie

Fotografie zimného štadiónu v Dúbravke