Psotkov memoriál pokojne možno nazvať najkrajším horským behom Slovenska. Ak hľadáte kondične náročný beh vo vysokohorskej prírode, určite ho vyskúšajte.

Trať s dĺžkou 25 km a ca. 1500 m. prevýšením je to, čo poriadne preverí telesnú schránku. Navyše sa tento beh zvykne bežat s povinnou výstrojou, čo nezriedka znamená batoh na pleciach s vibramami v ňom, pripravenými na tažký terén.

psotkov memorial 06

Zmyslom behu je predovšetkým na úrovni si pripomenúť pamiatku špičkových slovenských horolezcov, ktorí zahynuli počas pôsobenia na najvyššom vrchu sveta, kde dosiahli nadpriemerne výkony. Jozef Psotka, známy ako prvý aktívne trénujúci horolezec a o niekoľko rokov neskôr skupina Jaško, Just, Becík a Božík tragicky zahynuli krátko po dosiahnutí historických úspechov nášho horolezectva v podobe vylezenia Boningtonovej cesty na Everest alpským štýlom.

Psotkov memoriál sa každoročne koná vo Vysokých Tatrách, obycajne na Sliezskom dome, kde je aj štart preteku.

Trasa pokračuje po žulových chodníkoch cez sedlo Prielom, na Zbojnícku chatu, Priečne sedlo, Hrebienok a magistrálou spät na Sliezsky dom. Časovky a trasa sa zvyknú meniť podla poveternostných podmienok. Tradične však vedie prvá časovka zo Sliezskeho domu na Poľský hrebeň, druhá od Zbojníckej chaty po začiatok stúpania do Priečneho sedla a posledná z Hrebienka na Sliezsky dom. Celkovú trasu je nutné zvládnut v limite 5-6 hodín podľa podmienok.

Beh môže byť výborným zážitkom, kde prekonávate snehové polia za pomoci fixných lán a sústredíte sa na každý krok. Chodníky bývajú nezriedka klzké, pokryté snehom a počasie neúprosné, kedže beh sa koná v októbri, kedy do Tatier pomaly nastupuje zima.

psotkov memorial 12

Na bezpečnosť dohliada horská služba, ktorá po zvážení podmienok, doporučuje záverecný verdikt ohľadne vedenia trate. Večer po behu býva obvykle trávený vyhlasovaním výsledkov a premietaním horských filmov.

Psotkov memoriál je pravou výzvou každého bežca sympaticky skombinovaný s pamiatkou na významné osobnosti horolezeckého diania na Slovensku. Zažite to aj vy!