I keď majú okolité krajiny čo ponúknuť, dovolenka na Slovensku sa stále radí medzi najviac obľúbené. Lákadlom sú krása našich lesov, kultúrne pamiatky, jazerá, jaskyne či národné parky. Môžete sa na ňu vydať vlakom, autobusom alebo sa rozhodnúť pre cestovanie autom.

dovolenka po slovensku autom verejnou dopravou

Prinášame vám porovnanie výhod a nevýhod oboch spôsobov.

Komfort individuálnej dopravy

Pri cestovaní vlakovými a autobusovými spojmi ste viazaní na cestovný poriadok. Musíte si podľa neho preto zariadiť celý svoj program a na ceste sa často zdržíte čakaním. Ak sa rozhodnete pre cestu autom, môžete vyraziť, kedy vám to najviac vyhovuje. Počas cesty sa navyše nemusíte okrem tankovania či pauzy na WC nikde zastavovať.

Výhody individuálnej dopravy oceníte aj na mieste. Na východiskových bodoch turistických trás sú k dispozícii platené i neplatené možnosti parkovania. Vlastné vozidlo vám umožní využiť aj čas, ktorý by ste inak strávili presunom v miestnych spojoch, na zábavu.

Veľkosť batožiny rozhoduje

Rozhodujúcou môže byť tiež veľkosť batožiny. Ak cestujete vlakom alebo autobusom, musíte počítať s jej obmedzeným množstvom. Ak cestujete sami, zaiste nebude problém zbaliť sa do jedného kufra či batoha. S rastúcim počtom členov rodiny však narastá aj množstvo vecí, ktoré je potrebné so sebou zobrať. Auto si budete môcť pristaviť priamo k vchodu do domu a všetko pohodlne naložiť.

Náklady na dopravu

V tomto bode vyhrávajú autobusové a vlakové spoje, ak máte malé deti do 6 rokov, cestujete maximálne dvaja, ste seniormi alebo môžete využívať iné zľavy. Pri väčšom počte osôb sa už však oplatí spoločná jazda autom.

Chceli by ste ísť autom, no nemáte vlastné vozidlo?

I keď ceny áut postupne stúpajú, riešením sú ojazdené autá. Ojazdené auto si môžete za nižšiu cenu vybrať s lepšou výbavou. Pri jeho výbere vám odporúčame obrátiť sa na overeného predajcu, ako je napríklad Carvago, ktorý každé ponúkané vozidlo riadne preverí a poskytne vám naň aj záruku.

Ktorý spôsob a dopravný prostriedok si zvolíte, je len na vás. Možností máte ale veľa, takže sa určite dostanete do vysnívaného cieľa.

Zdroj obrázka: RossHelen / Shutterstock.com