Kysuce sú región na severozápadnom Slovensku, v Žilinskom kraji. Neformálne sa delia na podcelky Horné, Stredné a Dolné Kysuce. V tomto článku sa zameriame na Horné Kysuce, ktoré sa vyznačujú množstvom turistických atrakcií, ale tiež aj prírodných a kultúrnych pamiatok. Za poslednú dobu ich tu pribudlo veľké množstvo. Predstavíme si tu vybrané objekty, ktoré sú prístupné aj hromadnou dopravou a o ktorých sa viac informácií dozviete vo videách, ktorú sú tiež súčasťou článku.

horne kysuce

Zvonička u Pantokov v Klokočove

V obci Klokočov, asi 12 kilometrov od mesta Turzovka sa nachádza táto zvonička, ktorá nazýva podľa osady, v ktorej stojí od roku 1937. Zvon, ktorý je osadený vo zvoničke, odliali v Trnave bratia Fischerovci. V minulosti sa v nej zvonilo trikrát denne, okrem toho v prípade búrky, alebo podľa priania vtedy, keď niekto z osady umrel. Terajší vzhľad dostala v roku 2012. Výhľady z tohto miesta sú nádherné a celkovo miesto je ako stvorené na oddych. Pri zvonici nájdeme lavičky aj stromy vytvárajúce tieň.

Ku tejto zvoničke vedú viaceré cesty. Dostať sa tu dá autobusom, keď vystúpite na zastávke Klokočov, Hrubý Buk, Rieka, z autobusovej zastávky Turzovka Beskydská cesta trala asi niečo cez pol hodinu. Takýmto spôsobom vám cesta bude trvať menej než hodinu.

Vyhliadková lavička v Korni

Vyhliadková lavička s knihobúdkou sú dielom domácich majstrov z Obecného podniku Korňa. Na jej výrobu použili rezivo z červeného smreku. Z lavičky je nádherný výhľad na okolité kopce, osady a krásnu kysuckú prírodu. Okrem lavičky je na mieste aj knihobúdka. Každý má možnosť zobrať si knižku domov a na výmenu tu nechať inú knižku.

Cesty sem vedú z Korne, napríklad od autobusovej zastávky Korňa Obecný úrad môžete ísť pešo asi 20 minút po lesnej neupravenej ceste. Dostanete sa tu aj od materskej školy. Asi 10 minút od lavičky sa nachádza najbližšia autobusová zastávka Korňa, Komaníková. Lavička je vzdialená od obce a nachádza sa v príjemnom prostredí v prírode a na lúke. Prostredie spestrujú lúčne kvety ako aj hmyz. Toto miesto určite stojí za to, aby ste ho navštívili. Je to ideálne miesto na nedeľnú prechádzku s deťmi ale rovnako aj na oddych a pobyt v prírode.

Lašútov chodník

Turistický chodník, ktorý smeruje až ku kaplnke Panny Márie, Kráľovnej Pokoja na Živčákovej nájdeme na území mesta Turzovka. Na začiatku letných mesiacov roka 2023 sa začala realizácia schváleného projektu „Po stopách kultúrno – prírodného dedičstva československého regiónu“. V rámci projektu mesto Turzovka vybudovalo Lašútov chodník, ktorý je označený informačnými tabuľami a smerovníkmi. Náučný chodník vedie po existujúcich lesných cestách.

Informačné tabule sú tvorené rámom z drevených hranolov. Nové lavičky sú umiestnené popri trati na miestach, kde je pekný výhľad alebo sa jedná o zaujímavé miesto. Súčasťou chodníka sú aj zastavenia krížovej cesty, ktoré boli vybudované ešte pred projektom.

Začiatok trasy náučného chodníka je pri autobusovej zastávke Turzovka, železničná zastávka pri ceste II. Triedy 487. Pár metrov od zastávky sa nachádza aj železničná zastávka Turzovka zastávka. Celková dĺžka trasy sú necelé 2 kilometre.

Gotčárova lavička a pamätná tabuľa

V dedinke, v ktorej pramení rieka, ktorá dala názov celému regiónu, sa narodil významný rodák z obce Makov. Počas Petropavlovských hodov v Makove si obec v roku 2023 pripomínala 200. výročie narodenia a 140. výročia úmrtia dejateľa a národovca Jána Gotčára. V miestnom parčíku bola na počesť tejto významnej osobnosti odhalená pamätná Gotčárova lavička, ktorá tak pribudla k pamätnej tabuli, ktorá tu bola odhalená už v roku 2000.

Kto to ale Ján Gotčár bol?  Bol to významný národovec, publicista a spoluzakladateľ Matice slovenskej. Spolu s Paulíny-Tóthom a Jánom Franciscim tvoril delegáciu, ktorá Kráľovskej námestnej rade vo Viedni predložila žiadosť o povolenie Matice Slovenskej. Spolu zakladal slovenské katolícke gymnázium v Kláštore pod Znievom.

Táto lavička a pamätná tabuľa sa nachádzajú v centre obce Makov, asi 12 kilometrov od mesta Turzovka. Od vlakovej zastávky Makov cesta pešo trvá asi tak 5 minút. Najbližšia autobusová zastávka je Makov, centrum. Jedná sa naozaj o skvelý spôsob, ako si uctiť pamiatku tohto významného Makovského rodáka. Určite odporúčam navštíviť toto miesto.

O ďalších pamiatkach a atrakciách na Horných Kysuciach si môžete pozrieť videá dostupné na tomto odkaze: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJVCCmFOW8fgWMCeJUAtt1sWnglxrbBdu