Veľká Chochuľa (1753 m n. m.) je vrcholom v najzápadnejšom cípe Nízkych Tatier. V tejto časti hlavného hrebeňa je najvyšším vrchom a je tak zároveň výborným vyhliadkovým bodom. Nachádza sa uprostred trojuholníka Donovaly, Jasenie, Liptovská Lúžna.

Previaty sneh na vrcholovom hrebeni Veľkej Chochule.Previaty sneh na vrcholovom hrebeni Veľkej Chochule. Nebezpečný môže byť i terén v blízkosti tyčového značnia pokiaľ je zmrznutý do tvrda. Oplatí sa mať poruke mačky, alebo protišmykové návleky.

Práve z poslednej menovanej obce na tento kopec vedie pekný zimný výstup, popísaný v tomto článku. Oblasť Veľkej Chochule je to pravé orechové pre tých, ktorý majú radi hory a časti prírody ušetrené démonu komercie. Nízke Tatry tu ponúkajú svoju takmer nepozmenenú tvár. Rozhodli sme sa tieto končiny, ktoré sme už dobre poznali z letných hrebeňoviek, preskúmať aj v zime. A výlet to bol parádny. Ako sa ukázalo, ideálna jednodňovka.

Celkovo má výstup 8 km, takže obojsmerne je to slušná vzdialenosť s celkovým prevýšením okolo 1300 výškových metrov. Fyzičku si počas neho rozhodne preveríte. Za odmenu budú zase dokonalé výhľady na všetky najvyššie pohoria Slovenska.

Hôľny hrebeň smerom na Veľkú Chochuľu.Hôľny hrebeň smerom na Veľkú Chochuľu. V zime zjemnený hladkou snehovou textúrou.

Odkiaľ začať zimný výstup a kde parkovať?

Ideálnymi možnosťami začiatku zimnej túry na Veľkú Chochuľu sú Korytnica, alebo Liptovská Lúžna. Zvolili sme druhú možnosť, pretože sme chceli vyskúšať strmý výstup bočným hrebeňom nenápadného vrcholu Skalka. Zdala sa nám to i bezpečnejšia možnosť z pohľadu ohrozenia trasy lavínami. Parkovanie v obci Liptovská Lúžna bolo mierne problematické, pretože obec je úzka a pri hlavnej ceste nie je veľmi kde odstaviť auto. Nakoniec sa nám najviac pozdávalo akési obratisko autobusov v závere dediny. Z neho to nebolo ďaleko k počiatku žltej značky, ktorá tvorí spojnicu s hlavným hrebeňom Nízkych Tatier.

Stúpanie nad Liptovskou Lúžnou.Stúpanie nad Liptovskou Lúžnou. Nad lesom, až takmer na hlavný hrebeň, je veľmi strmé.

Výstup na Veľkú Chochuľu z Liptovskej Lúžnej

Žltá značka z Liptovskej lúky najskôr veľmi mierne stúpa lúkami nad dedinou, až k okraju lesa. Ním trasa vedie po lesnej ceste najskôr tiež len veľmi mierne dokopca. Dalo by sa povedať, že je to veľmi príjemný sklon i na lyžiarsky výstup. Postupne však príde obrat približne v mieste, kde sú väčšie plochy rúbanísk. Tam začína skutočná strmina vedúca kolmo na vrstevnice. Tento úsek vedie cez menej výrazný vrchol Skalka, s perfektným výhľadom na Liptovskú Lúžnu, až do sedla pod Skalkou.

Ak by ste tu boli na lyžiach, asi budete musieť postupovať traverzovaním. Táto strmina je tiež nepríjemná, ak je sneh zmrznutý. My sme tu mali práve takéto podmienky a neskôr na zostupe sme vyberali mačky a protišmykové návleky. Postačiť by mali aj návleky. Mačky sú však univerzálnejšie a môžu sa hodiť i neskôr priamo na hrebeni. V našom prípade počas celej túry boli dostatočné i protišmykové návleky s 15mm hrotmi. Práve v tomto úseku sme ocenili i turistické paličky.

V závere uvedenej strminy sa nachádza drevený dvojkríž s výhľadom. Zjavne ním je označený vrchol Skalky. Výborne odtiaľ vidno Liptovskú Lúžnu, Veľkú Fatru a časti Malej Fatry. Fajn miesto na oddych po prekonanej strmine. Vidno z neho dobre i na cieľ túry – na Veľkú Chochuľu. Od tohto miesta sa už sklon výstupu mierni a postupne vás dovedie na širokú pláň v okolí sedla pod Skalkou (1476 m n. m.). Prekonaný úsek sa vyznačuje okrem strmého terénu i rúbaniskovým charakterom, pričom jeho záver vedie redším lesom, ktorý je počas snehovej pokrývky na pohľad celkom sympatický. Ešte krajšia je oblasť hlavného hrebeňa, ktorú si budete môcť veľmi dobre pozrieť počas pokračovania výstupu, po červenej značke smerom na Veľkú Chochuľu.

Sedlo pod Skalkou je označené turistickým smerovníkom. Žltá značka v ňom končí a napája sa na červenú hrebeňovú trasu. Je potrebné vydať sa po nej smerom na Donovaly. V zime je výhodou poctivé tyčové značenie až na Veľkú Chochuľu. Pláne sú tu však naozaj rozľahlé a tak sa za hmly ľahko môže stať, že aj tak zablúdite. Oblasť nie je až tak navštevovaná, ako povedzme centrálna časť Nízkych Tatier, a tak tu nemusíte naraziť ani na prešliapaný chodník.

Vysoko nad Liptovskou Lúžnou.Vysoko nad Liptovskou Lúžnou. Otvárajú sa výborné výhľady na Veľkú Fatru.

Dvojkríž na nenápadnom vrchole Skalka.Dvojkríž na nenápadnom vrchole Skalka. Výstup na Veľkú Chochuľu z Liptovskej Lúžnej vedie práve bočným hrebeňom Skalky.

Výhľad na nízkotatranský Salatín.Výhľad na nízkotatranský Salatín. Počas túry na Veľkú Chochuľu je možnosť pozrieť si aj osamelé vrcholy ako Veľký Choč a Babia hora.

Konečne v sedle pod Skalkou.Konečne v sedle pod Skalkou. Odtiaľto vedie na Veľkú Chochuľu tiahly výstup s niekoľkými stupákmi. Veľmi pekné miesta.

Zimná atmosféra počas výstupu na Veľkú Chochuľu.Zimná atmosféra počas výstupu na Veľkú Chochuľu. Môže vás tu čakať extrémny víchor.

Na hrebeni

Počas našej túry fúkal veľmi silný vietor a ten, ako sme sa mali možnosť sami presvedčiť, naše stopy veľmi rýchlo zahladil. Inak je však terén po hrebeni smerom na Veľkú Chochuľu nie až tak náročný, s pár krátkymi stúpaniami. Hodí sa i na pekný skitouring. Treba byť však pripravený a vopred si pozrieť podmienky, pretože tu môžete naraziť na do tvrda vyfúkaný sneh a ľadovú krustu, ktorá je práve v týchto stúpaniach dosť nepríjemná. Miestami hrozí dosť nepríjemný, dlhý pád do doliny. Na hladkých svahoch by ste tu nabrali obrovskú rýchlosť.

Presne takéto podmienky sme tu vystihli a mačky a protišmykové návleky prišli veľmi vhod. Rovnako ako lyžiarske okuliare a vetruodolný odev. Hoci mali sme možnosť vidieť otužilca, ktorý sa v zimných podmienkach hrebeňom pohyboval iba v kraťasoch. Nesmeky na topánkach mal ale aj on.

Čo vás na tomto výstupe zaiste očarí, sú obrovské hôľne plochy a ladné línie zasnežených hôr. Dostali nás mohutné snehové preveje a zmeny farieb kopcov počas putovania slnka behom dňa. Vidieť zasnežené svahy Veľkej Chochule zblízka vzbudzuje rešpekt. K bonusom túry patria takmer neustále výhľady v podstate už od hornej hranice lesa. Stupňujú sa s pribúdajúcou nadmorskou výškou.

Na vrchol Veľkej Chochule sme sa dostali za približne 2 hodiny pochodu z Liptovskej Lúžnej, pričom nás zdžiaval i spomínaný silný vietor.

Hlavný hrebeň Nízkych Tatier pri pohľade z Košariska (1693 m n. m)Hlavný hrebeň Nízkych Tatier pri pohľade z Košariska (1693 m n. m). Smerom na Veľkú Chochuľu je potrebné prekonať i tento vrchol.

Výhľady na východné časti Nízkych Tatier počas výstupu na Veľkú Chochuľu.Výhľady na východné časti Nízkych Tatier počas výstupu na Veľkú Chochuľu. Vzadu Chabenec a Skalka.

Záverečný úsek výstupu na vrchol Veľkej Chochule.Záverečný úsek výstupu na vrchol Veľkej Chochule. Zvyšok túry nám sťažoval najmä silný vietor.

Na lyžiach na Veľkú Chochuľu.Na lyžiach na Veľkú Chochuľu. Oficiálne však zjazdy z jej vrcholu do doliny povolené nie sú.

Na lyžiach hlavným hrebeňom Nízkych Tatier z vrcholu Veľkej Chochule.Na lyžiach hlavným hrebeňom Nízkych Tatier z vrcholu Veľkej Chochule. Hrebeňovka v zime je krásnym podujatím pre skúsených.

Výhľady z Veľkej Chochule

Veľkú Chochuľu robia príťažlivou okrem takmer nedotknutej prírody bez zbytočností ľudskej civilizácie aj úžasné výhľady. Hoci tento kopec pri pohľade z hlavného hrebeňa pôsobí relatívne oblým dojmom, jeho dominantná výška a umiestnenie umožňuje výborné výhľady na hlavný hrebeň Nízky Tatier, Veľkú i Malú Fatry, Západné a Vysoké Tatry, ale aj osamelé vrcholy ako je Veľký Choč a Babia hora.

Výhľady sú kruhové bez narušenia prekážkami v podobe stromov a podobne. V tomto smere určite nebudete sklamaný. Samozrejme pokiaľ vyjde počasie. Zrejme si tu prídu na svoje i fotografi. Dvojhodinový výstup z Liptovskej Lúžnej sa nám zdal ako prijateľné výkupné za takéto krásy prírody. Okrem toho, výhľady si tu budete môcť na rozdiel od mnohých iných vrcholov vychutnať v kľude.

Kruhový výhľad z Veľkej Chochule umožňuje dovidieť na všetky najvyššie pohoria Slovenka.Kruhový výhľad z Veľkej Chochule umožňuje dovidieť na všetky najvyššie pohoria Slovenka. V pozadí Západné Tatry a Kriváň.

Náročnosť

Zimný výstup na Veľkú Chochuľu je fyzicky náročná túra vyžadujúca väčšie skúsenosti z pohybu v horách. Zároveň to však nie je úplny extrém. Je to výstup vhodný pre aktívnych turistov, ktorým nevadia zimné podmienky a majú zimnú výstroj v podobne protišmykových návlekov, mačiek, cepínu a podobne. To všetko sa na tejto túre môže hodiť.

Ak sú vhodné podmienky, môžete túto túru absolvovať i na lyžiach, hoci výstup na hrebeň z Liptovskej Lúžnej je dosť strmý. Počas nášho výstupu sme stretli i turistov so psíkom, takže ak je zvyknutý na podobné, akcie, môžete ho vziať. Menšie deti by sme na tento typ výstupu neodporúčali brať. Turistu môže potrápiť i zostup strmým terénom zo sedla pod Skalkou naspäť do Liptovskej Lúžnej, kde sa oplatí použiť mačky a paličky. Zjazd na lyžiach závisí od snehových podmienok. Z terénu môžu vytŕčať zvyšky po ťažbe lesa.

Zostup z Veľkej Chochule do Liptovskej Lúžnej.Zostup z Veľkej Chochule do Liptovskej Lúžnej. Vraciame sa po žltej značke, ktorá je nepríjemne strmá a na zostupe potrápi azda ešte viac.

Obmedzenia vstupu

Národný park Nízke Tatry je turistom prístupný v zmysle návštevného poriadku i v zime. V tomto smere by ste mali byť i v prípade výstupu na Veľkú Chochuľu len minimálne obmedzení. Spravidla ide o časy vrámci dňa kedy je pohyb v parku povolený. Skialpinistom odporúčame naštudovať si aktuálne pravidlá pre vykonávanie skialpinizmu v tomto národnom parku.

Možnosti ubytovania, prespatia a opekania

Veľká Chochuľa sa nachádza neďaleko populárneho lyžiarskeho strediska na Donovaloch, kde by mala byť možnosť zohnať vhodné ubytovanie. Rovnako môžete vyskúšať nájsť ubytovanie priamo v Liptovskej Lúžnej. Prespatie je možné v prístrešku v Hiadeľskom sedle, ak by ste na Veľkú Chochuľu šli z tohto smeru. Kedysi tu bolo i ohnisko, no aktuálne informácie nemáme.

Kedy sa oplatí navštíviť lokalitu

Veľká Chochuľa je výborný vyhliadkový vrchol, takže je zaujímavá v každom ročnom období. Ak ste tu neboli v zime, určite nevynechajte ani túto časť roka. Predsalen je to počas zimných podmienok úplne iný kopec a výhľady sú snáď ešte čarovnejšie.

Hrebeň Veľkej Chochule počas zostupu do Liptovskej Lúžnej.Hrebeň Veľkej Chochule počas zostupu do Liptovskej Lúžnej. Z tohto miesta je dobre viditeľná trasa výstupu.

Tipy na výlet a atraktivity v blízkom okolí

  • Brankovský vodopád – monumentálny vodopád, mimoriadne atraktívny najmä počas mrazov
  • Útulňa Limba pod Rakytovom – menšia horská chata s horalskou atmosférou
  • Prielom Teplého potoka – prírodná pamiatka v oblasti Liptovské Revúce
  • Korytnica – zaujímavá exkurzia schátranými kúpeľmi
  • Zvolen – v zime ponúka tri výstupové skiatouringové značené trasy z Donovál

Informácie o článku

  • Autor článku: Martin Kiňo
  • Autor fotografií: Martin Kiňo

Poznámka redakcie: Opisovanú lokalitu (lokality) sme osobne navštívili a zdokumentovali prostredníctvom fotografií. Informácie v článku predstavujú náš subjektívny názor, prezentujú naše zážitky a slúžia predovšetkým na usmernenie. Preto ich použitie v praxi je len na vašom zvážení a na vlastné riziko. Pred návštevou každej lokality je nevyhnutné si zistiť, či sa na ňu nevzťahuje návštevný poriadok, ktorým sa treba riadiť.