Jeden z najvýznamnejších kopcov na západe Slovenska azda veľmi predstavovať netreba. Veľká Javorina sa nachádza na hraniciach Česka a Slovenska a meria bezmála tisíc metrov. Python trail je súčasťou tohto horstva. Ide o krásny singletrack, úzky cyklochodníček, ktorý ako sa ako stuha vinie jeho úbočiami. Veľká Javorina tak ponúka zaujímavú kombináciu hodnotného vrchárskeho cyklovýšľapu a následného zjazdu divočinou, pri ktorom budete doslova pohltení tamojšou prírodou. Tá je na Veľkej Javorine vskutku čarovná. Pri jazde Python trailom sa jej priam budete dotýkať. Tento cyklovýlet je super jednodňovkou, ktorá poteší srdce každého bajkera.

Tzv. trailhead, alebo vstupná brána na Python trail.Tzv. trailhead, alebo vstupná brána na Python trail. Minidobrodružstvo môže začať.

Ako sa dostať pod Veľkú Javorinu a kde zaparkovať?

Ak patríte k tým ambicióznejším a radi by ste absolvovali cyklookruh cez Veľkú Javorinu, potom bude najlepšie, ak sa dopravíte do obce Hrnčiarové, kde sa dá aj pohodlne zaparkovať. Nám sa zdalo najpraktickejšie doviezť sa sem autom, no z Nového Mesta nad Váhom, ktoré leží na trase rýchlikov, premáva vlak i do Starej Turej. Odtiaľ vedie cyklotrasa po ceste až do Hrnčiarového. Je to 3,6 km šliapania navyše. Z Hrnčiarového potom stúpate asfaltkou až tesne pod vrchol Veľkej Javoriny, presnejšie k Holubyho chate, z ktorej to je k začiatku trailu už len na skok.

Tí, ktorí by si radi užili čisto zjazd trailom Python, sa môžu nechať vyviezť autom až k Holubyho chate. Priamo pri chate je zrejme bezplatné parkovisko. Aspoň v minulosti sa tu neplatilo. V čase našej poslednej návštevy sme si nevšimli, že by sa v tomto smere niečo zmenilo.

Kde začína trail Python a cyklovýšľap na Veľkú Javorinu

Aby ste prišli až k úvodu Pythontrailu, existuje možnosť, vyviezť sa pohodlne autom, až k Holubyho chate, z kadiaľa je to na skok. To však musíte mať k dispozícii dobrovoľníka, ktorý vám auto odšoféruje. Nám sa zdala zaujímavejšia možnosť cyklookruhu, pričom sme týmto spôsobom chceli v rámci nášho rýchlovýletu spoznať čo najviac cyklistických možností na Veľkej Javorine. Preto sme sa rozhodli vyraziť z Hrnčiaového asfaltkou k Holubyho chate takzvane “za vlastné“. Vyšliapali sme si teda dobrovoľne okolo 600 metrov stúpania, čo pekne podporí kondičku. Šlo to dobre, aj vďaka tomu, že v daný deň tu bolo minimum áut. K pohode prispelo i to, že po daždi bolo slnko ešte skryté za oblakmi. V opačnom prípade by mohlo na asfaltke nepríjemne pripekať. Nie je vôbec krytá stromami, hoci sa okolo rozkladajú šíre lesy.

Na Holubyho chate sme si dopriali občerstvenie a prvá časť výletu bola za nami. Už sa len bezpečne preletieť Pythonom. Očakávali sme blatistý podklad v dôsledku spomínaného daždivého počasia. Ak trail pôjdete prvýkrát, ako my, môže to byť nepríjemné.

Python trail má začiatok kúsok pod vrcholom Veľkej Javoriny. Bezprostredne za vrcholom sa z hrebeňovej značky odpája úzky cyklochodník neprieč lúkou juhozápadným smerom. V mapách na internete si tieto miesta môžete dohľadať. Napríklad na freemap.sk, kde je zakreslená i trasa Python. Bezprostredný začiatok sa nachádza na okraji lúky priamo pri hranici nádherného lesa. Označený je drevenou konštrukciou s názvom trailu.

Úvodná časť Python trailu.Úvodná časť Python trailu. Vedie veľmi pekným lesom vo vrcholových partiách Veľkej Javoriny.

Zjazd Python trailu

Python trail začína jazdou pekným lesom. Je značený symbolom bieleho hada na stromoch. Spočiatku klesá iba mierne. Ak je terén po daždi môže to byť tu i celkovo na trase nepríjemné. Vytvorí sa mazľavé blato, ktoré tu nechcete, hlavne, ak trasu vôbec nepoznáte. V prvej, lesnej časti, máte možnosť skoku z menšieho mostíka. Pre nás najkrajšia časť Python trailu nasleduje po vyjdení z lesa. V týchto miestach sa pred jazdcom otvorí veľká lesná lúka s prekrásnym, ďalekým výhľadom, porastená bujnými trávami. Tie tesne obopínajú trail, takže do nich narážate. V dôsledku tohto bujného porastu dobre nevidno na trail a drobné dropy, ktoré dokážu prekvapiť. Táto časť mala o čosi väčší sklon a úvodný úsek lesom.

Po zjazdení trávnatej časti, nasledovali úseky ďalším lesom s rôznym sklonom, kde sme sa dostali skôr na ťažbou rozryté lesné cesty. Trail sa striedavo objavoval a znova strácal. Napokon sme kôli tomu netrafili posledný úsek Pythona. Záver, už mimo trailu, patrí dlhému, rýchlemu zjazdu po asfaltke až do obce Hrnčiarové. Je vhodné sledovať trasu i na GPS, ak to tu nepoznáte.

Náročnosť

Python trail možno zaradiť medzi stredne náročné trasy. Terén je tvorený ujazdenou hlinou, miestami prerastenou koreňmi. Vyskytuje sa tu i podklad s kameňmi. Z umelých prekážok sme si všimli len jeden menší skok, ktorý sa dá obísť. Jazda si vyžaduje obratnosť aj kondičku, keďže je celkom dlhá. Má približne 3 km. Záver trailu bol poničený rozbahnenými rúbaniskami, kde bolo potrebné hľadať správny smer. Na trase sa nachádzajú úseky s obrovskými trávami, ktoré takmer celkom skrývajú trail.

Ak je Python trail po daždi, je nepríjemne šmykľavý.Ak je Python trail po daždi, je nepríjemne šmykľavý. Najhorší je blatistý podklad rúbanísk v jeho spodnej časti.

Otváracie hodiny, vstupné, ceny

Python trail je za vhodných podmienok prístupný celoročne a bezplatne, bez špecifických obmedzení.

Možnosti ubytovania, prespatia a opekania

Ak by ste sa vybrali jazdiť Python trail a celkovo oblasť Veľkej Javorina, ktorá je pre horskú cyklistiku naozaj priaznivým miestom, Ubytovacích možností je tu viacero, no za vyskúšanie istotne stojí prespatie na Holubyho chate, kde sa dá i dobre občerstviť. Opekacie miesta sme špeciálne nesondovali, no je vysoko pravdepodobné, že v tunajších miestach ľahko nájdete táborisko s vhodným ohniskom. V tomto smere sa vyplatí sledovať výstrahy ohľadne zákazov kladenia ohňa počas suchých mesiacov.

Kedy sa oplatí navštíviť Python trail?

Ideálne je vybrať sa sem jazdiť, keď terén Python trailu nie je rozmočený dažďom, ako sme ho našli my. Mimoriadne pekné by to tu mohlo byť na jeseň, alebo na jar.

Zaujímavosti o lokalite

Python trail sa nachádza v blízkosti česko-slovenských hraníc. Ľahko tak môžete vyraziť na cykloprieskum k susedom.

Tipy na výlet a atraktivity v blízkom okolí

  • Veľký Lopeník – takmer tisícmetrový kopec s rozhľadňou s krásnymi kruhovými výhľadmi
  • Bikepart Kálnica – čoraz populárnejšie miesto pre bikerov na úpätí Považského Inovca
  • Mohyla M.R. Štefánika na Bradle – pietne miesto s výborným výhľadom
  • Čachtický hrad – populárna klasika medzi ruinami slovenských hradov, ponúka tiež pekné výhľady

Informácie o článku

  • Autor článku: Martin Kiňo
  • Autor fotografií: Martin Kiňo

Poznámka redakcie: Opisovanú lokalitu (lokality) sme osobne navštívili a zdokumentovali prostredníctvom fotografií. Informácie v článku predstavujú náš subjektívny názor, prezentujú naše zážitky a slúžia predovšetkým na usmernenie. Preto ich použitie v praxi je len na vašom zvážení a na vlastné riziko. Pred návštevou každej lokality je nevyhnutné si zistiť, či sa na ňu nevzťahuje návštevný poriadok, ktorým sa treba riadiť.