Mohyla Milana Rastislava Štefánika je známa kultúrno-historická pamiatka, vybudovaná na Bradle – najvyššom vrchu Myjavskej Pahorkatiny pri meste Brezová pod Bradlom. Monumentálna stavba, rozkladajúca sa na plošine vrcholu kopca, je miestom odpočinku jednej z najväčších osobností moderných slovenských dejín – Milana Rastislava Štefánika.

Milan Rastislav Štefánik je prvotriedna osobnosť Slovenskej histórie. Tento významný generál tragicky zahynul počas pristávania neďaleko bratislavského letiska, ktoré je po ňom i pomenované. Tragická udalosť sa odohrala 4.5.1919 pri obci Ivanka pri Dunaji a nakoľko išlo o významnú osobnosť, je predmetom nedoriešených dohadov.

Mohyla generála Milana Rastislava ŠtefánikaMohyla generála Milana Rastislava Štefánika. Mohylu generála Milana Rastislava Štefánika nájdete nad mestom Brezová pod Bradlom. Nie je to len pamätník na tohto významného dejateľa, ale i symbol samostatnosti a slobody.

Faktom zostáva, že na počesť tohto výnimočného Slováka boli vybudované dve mohyly. Jedna pri spomínanom letisku, na mieste nešťastia a druhá nad mestom Brezová pod Bradlom. Autorom oboch je významný slovenský architekt Dušan Jurkovič (sochu, ktorá ho zobrazuje nájdete na dunajskom nábreží pri bratislavskom PKO, neďaleko električkového tunela). Okrem neho sú na Mohyle pochovaní aj traja talianski letci, ktorí tiež zahynuli v havarovanom lietadle. Na mieste sa konajú májové spomienkové oslavy, ktorých sa pravidelne zúčastňuje mnoho ľudí a viacero významných osobností.

Mohyla na Bradle dominuje okoliu. Ide o stavbu z bieleho travertínu zo Spišských Vlachov, ktorá „svieti“ do ďaleka nad obcami Brezová pod Bradlom a Štefánikovou rodnou obcou Košariská. Z tohto miesta je výborný výhľad na okolie. Návšteva mohyly je navyše príjemným spestrením výletov v okolí mesta Brezová pod Bradlom. Lokalita má vynikajúcu dostupnosť, keďže priamo k mohyle vedie asfaltka. Istým spôsobom sa dá povedať, že je to kultová záležitosť, pretože Štefánik bol významný slovenský štátnik, preto by ste si návštevu mohyly určite nemali nechať ujsť.

Mohyla je postavená z mohutných travertínových blokov.Mohyla je postavená z mohutných travertínových blokov. Bol na nej použitý travertín zo Spišských Vlachov

Ako sa dostať na mohylu na Bradle?

Pešo

Ideálny prístup na mohylu M.R. Štefánika je z Brezovej pod Bradlom po červenej turistickej značke, ktorá je zároveň trasou hlavného hrebeňa Malých Karpát a ktorá prechádza celým slovenskom. Známa je pod menom Cesta hrdinov SNP. Nečudo, že aj tento monument bol postavený v jej blízkosti. Priamo k mohyle sa po úvodnom stúpaní po červenej, odpája zeleno značený chodník. Výstup netrvá dlho, mali by ste ho zvládnuť maximálne do hodiny. Výstup je možný rovnako zo Štefánikovej rodnej obce - Košariská po žltej a zelenej značke.

PosedeniePosedenie. Vedľa cesty k mohyle boli vybudované lavičky.

Bicyklom

Cyklistom dávame do pozornosti 88km dlhú cestu, ktorá prepája obidve Štefánikove mohyly. Jedná sa o tzv. „Štefánikovu trasu“.

Autom

Z Brezovej pod Bradlom vedie približne 3,5km dlhá cesta až na záchytné parkovisko pri mohyle. Parkovisko by malo byť platené. Cesta na Štefánikovu mohylu je strmejšia značená asfaltka, ktorá sa občas kľukatí. Je v dobrom, udržiavanom stave počas celého roka a preto prejazd by mal byť bezproblémový aj počas zimy.

Pohľad na príchodziu cestu, ktorá vedie od parkoviska smerom k monumentuPohľad na príchodziu cestu, ktorá vedie od parkoviska smerom k monumentu. Celkovo sú z miesta veľmi pekné kruhové výhľady.

Niekoľko faktov o mohyle

Stavba mohyly začala 17.7.1927 a slávnostne ju odhalili 23.9.1928. Za miesto stavby bolo vybrané vrcholové plató kopca Bradlo, dosahujúceho výšku 543m. Ide o najvyšší vrch Myjavskej pahorkatiny. Tento vrchol sa nachádza medzi Brezovou pod Bradlom a obcou Košariská, kde sa Štefánik narodil (v tejto obci je zriadené i múzeum M.R. Štefánika). Toto miesto údajne obľuboval aj samotný Štefánik, keď sa tu vo voľných chvíľach chodil kochať krásou svojho rodného kraja.

Mohyla je monumentálnym dielom, je oveľa väčšia ako súvzťažná mohyla pri letisku v Bratislave. Celkovo má stavba rozmery 96x70m (pozostáva z dvoch platforiem, ktoré sa postupne zmenšujú a sú prepojené schodiskami). Stavbe dominujú 12,5m vysoké obelisky. Tie majú symbolizovať 4 obete leteckého nešťastia - sprievod M.R. Štefánika na jeho poslednom lete. (viac o tragédii sa dočítate v tomto článku).

Mohyla - miesto odpočinkuMohyla - miesto odpočinku. Na mohyle sú okrem Štefánika pochovaní aj traja talianski letci, ktorí sa v čase tragédie nachádzali tiež na palube lietadla.

Rovnako symbolizujú štyri krajiny v ktorých Štefánik kariérne pôsobil. Jednotlivé nárožia mohyly sú vybavené komorami na kladenie vatry. Celý objekt je v noci nasvietený a belie sa na pozadí v podobe nočnej oblohy. Na náhrobku na vrchole mohyly možno nájsť nápis v nasledovnom znení:

„Čs. minister a generál dr. Milan R. Štefánik 21. júla 1880 4. mája 1919
Zahynul pádom lietadla dňa 4. mája 1919 pri Bratislave
S ním kráľ. taliansky serg. U. Merlino a sol. G. Aggiunti
Veľkému synovi oslobodený národ československý“

Architektúre mohyly dominujú ostré hranyArchitektúre mohyly dominujú ostré hrany. Z vtáčej perspektívy pôsobí mohyla ako niekoľko na seba naskladaných obdĺžnikov s pyramídou v strede so 4 obeliskmi po stranách.

Mohyla M.R. Štefánika je postavená z mohutných travertínových blokov, ktoré vytvárajú jej terasovitý vzhľad. Ide o veľmi čisté architektonické prevedenie a mohyla napriek svojim pomerne veľkým rozmerom ,,nešpatí“ okolie. Je dôstojným pamätníkom v súlade s okolitou krajinou.

Celkovo sa na výstavbu mohyly spracovalo 6000 metrov kubických stavebného materiálu. Vykopalo sa 14 000 metrov kubických zeminy a vyrobených bolo 3300 metrov štvorcových dlažby.

Na výstavbu mohyly bola vyhlásená celonárodná zbierka, ktorá vyniesla pomerne vysokú čiastku - približne 2mil korún. Celkové náklady dosiahli výšku 2 813 262 Kčs

K Štefánikovej mohyleK Štefánikovej mohyle. Cesta k Mohyle M.R. Štefánika. Narazíte aj na niekoľko informačných tabúľ s informáciami o lokalite.

Kto bol M.R. Štefánik

Významný slovenský dejateľ sa narodil 21.07.1880 v Košariskách a zomrel 04.05.1919 pri leteckom nešťastí v Bratislave - Vajnoroch. Bol politikom, astronómom, generálom francúzskej armády, pilotom a predovšetkým zakladateľom československého štátu a prvým československým ministrom vojny.

Pre všetky uvedené fakty sa dosiaľ špekuluje o nešťastí jeho smrti ako o možnej vražde. Na Slovensku je po Štefánikovi pomenovaných mnoho lokalít resp. inštitúcií. K atraktivitám súvisiacim so Štefánikom patrí jeho niekoľkometrová socha umiestnená pred budovou Slovenského národného divadla na nábreží Dunaja pri nákupnom centre Eurovea v Bratislave.

Rodný krajRodný kraj. Oblasť v okolí mohyly obľuboval aj samotný Štefánik, keď sa tu vo voľných chvíľach chodil kochať krásou svojho rodného kraja.

Bradlo, Trnavská stovka a Štefánik trail

K zaujímavostiam patrí fakt, že červenou značkou okolo Štefánikovej mohyly vedie populárny turistický, diaľkový pochod Trnavská stovka - s oficiálnou trasou Bratislava - Brezová pod Bradlom s dobrovoľným pokračovaním až do Trenčína. Akcia sa koná každý rok prvú júnovú sobotu. štart je situovaní pri Hlavnej vlakovej stanici v Bratislave.

Podobnou diaľkovou športovou akciou, je organizovanie non-stop behu tzv „Štefánik trail“ od mohyly na Bradle až k soche pri Slovenskom národnom divadle pri Dunaji. Účastníci sú nútení prekonať viac ako 100 kilometrov hrebeňom Malých Karpát. V posledných rokoch ide o veľmi populárne podujatie.

Križovatka turistických trásKrižovatka turistických trás. Mohylou križuje viacero značených turistických trás. Vedie tade aj najznámejšia a najdôležitejšia turistická trasa Hrdinov SNP, ktorá spája Východ a Západ Slovenska.

Čo si pozrieť v okolí?

V širšom okolí Mohyly M.R. Štefánika sa nachádza viacero zaujímavostí. Výlet na mohylu preto môžete spojiť s návštevou niektorej z nich.

  • Múzeum M.R. Štefánika - nájdete ho v rodnom dome Štefánika v obci Košariská priamo pod mohylou
  • Hrad Korlátka - zaujímavý hrad pri obci Cerová s veľmi dobrou dostupnosťou.
  • Vodná nádrž Buková - bývala rekreačná lokalita, kde sa môžete schladiť pri vode
  • Hrad Ostrý Kameň - zrúcanina hradu na konci hrebeňa v západnej časti Malých Karpát. Sú z tade aj výhľady do okolia a na neďalekú vodnú nádrž Buková
  • Záruby - najvyšší vrch Malých Karpát. Odporúčame prejsť celú hrebeňovku od Smoleníc až po hrad Ostrý Kameň s medzizastávkou na Zárubách
  • Dobrovodský hrad - hrad v lese pri obci Dobrá Voda, ktorý je veľmi dobre dostupný.
  • Pamätná izba a Hrob Jána Hollého - nájdete ich na Dobrej Vode. Pred návštevou pamätnej izby si pre istotu dohodnite stretnutie so sprievodcom.
  • Židovský cintorín pri Dobrej Vode – narazíte naň pri ceste z Dobrej Vody smerom na Dobrovodský hrad.
  • Katarínka - jedná sa Kláštor a kostol sv. Kataríny v príjemnom prostredí Malých Karpát. Neďaleko sa nachádza aj malá železnička
  • Čachtický hrad - zrúcanina hradu neďaleko Čachtíc
  • Hrad Branč - pekne upravená zrúcanina hradu, zasadená v malebnej prírode Myjavskej Pahorkatiny
  • Kunovská priehrada - vodná nádrž neďaleko Senice

Brezová pod BradlomPohľad z mohyly smerom na mestečko Brezová pod Bradlom.

Fotografie z Mohyly generála M.R. Štefánika na Bradle