Jednou z pamiatok, ktoré sme navštívili v rámci našej rodinnej dovolenky v Novom Tekove, bol aj Vodný mlyn Bohunice, ktorý leží pri obci s rovnomenným názvom Bohunice a nachádza sa pri potoku Sikenica približne 2 km od horného konca uvedenej dediny.

Mlyn pri Bohuniciach a technické vymoženosti svojej doby.Mlyn pri Bohuniciach a technické vymoženosti svojej doby. Tento mlyn sa podarilo zachovať v dobrom stave do súčasnosti.

Ako sa dostať k vodnému mlynu

Ako sme uviedli, mlyn v Bohuniciach sa nachádza neďaleko od horného konca obce. Táto technická pamiatka sa nachádza pri hlavnej ceste medzi Levicami a Banskou Štiavnicou, v Štiavnických vrchoch v Štampošskej doline, zhruba na úrovni Pukanca. Doviezť sa sem dá pohodlne autom, ale zaiste to bude i pekný podnet na cykloturistický výlet. Turistické značky sem nevedú.

K mlynu sa dostanete buď autom alebo na bicykli po ceste 524. Napríklad z Banskej Štiavnice je to autom len necelá polhodinka. Pri ceste sú informačné tabule, ktoré včas navedú, kde treba odbočiť.
Zaparkovať sa dá zadarmo priamo pri mlyne, takže je ľahko dostupný pre všetky vekové kategórie.

Smerová tabuľa k mlynu pri Bohuniciach.Smerová tabuľa k mlynu pri Bohuniciach. Objekt sa nachádza pri hlavnej ceste medzi Levicami a Banskou Štiavnicou, pri Pukanci.

Prehliadka Turčanovho mlynu

Po zaplatení vstupného (Dospelý 1€, deti a mládež 0,50 €) sme dostali stručný výklad o histórii mlyna a majiteľoch, ktorí zomreli bezdetní. V mlyne je zachované pôvodné vybavenie, takže sa na malú chvíľku môžete preniesť do minulosti a predstaviť si, ako vtedy ľudia žili. Prezrieť si môžete spálňu, kuchyňu, komôrku a pivnicu, ktoré plynule prechádzajú do technickej časti, v ktorej sa mlelo a kde si z blízka môžete preskúmať zachované mlynské stroje. V samostatnej miestnosti, na konci domu, sa nachádza mlynské koleso, ktoré bolo poháňané z vrchu vodou. Výrobu v mlyne zastavil komunistický režim, ktorý nedovolil produkciu pre širšie obyvateľstvo a manželom sa pre svoju vlastnú spotrebu mlieť neoplatilo.

Zaujímavosťou mlynu sú netopiere, ktoré sa cez deň schovávajú v technickej miestnosti.

Na pamiatku si môžete zakúpiť suvenír, chutné vínko, medovinu či liečivú masť.

V okolí mlyna sú lúky, kde si môžete naplánovať rodinný piknik na deke alebo môžete skočiť na výbornú kávičku a zmrzlinu do neďalekej obce Pukanec, ktorá je tiež turisticky zaujímavá.

Expozícia dobových nástrojov v objekte Turčanovho mlyna pri Bohuniciach.Expozícia dobových nástrojov v objekte Turčanovho mlyna pri Bohuniciach. Expozícia dobových nástrojov v objekte Turčanovho mlyna pri Bohuniciach.

Mlynské koleso.Mlynské koleso. Hlavný pohon mlyna pri Bohuniciach.

Interiér mlyna.Interiér mlyna. Objekt je súčasťou Tekovského múzea.

Obytná časť Turčanovho mlyna.Obytná časť Turčanovho mlyna. Všetko bolo vkusne zariadené a zjavne tvorilo harmonický celok.

Idylická kuchynka v Turčanovom mlyne pri Bohuniciach.Idylická kuchynka v Turčanovom mlyne pri Bohuniciach. Na stenách nepostrádateľné kuchynské náčinie.

Letecký pohľad

Náročnosť

Návšteva mlyna pri Bohuniciach je ideálnou lokalitou na rodinné výlety s malými deťmi. Ide o nenáročnú poznávaciu turistiku vhodnú pre všetky výkonostné kategórie.

Otváracie hodiny, vstupné

Návšteva mlyna v Novom Tekove je spoplatnená symbolickou sumou Dospelý 1€, deti, mládež, dôchodcovia 0,50 € (2020). Otvorený pre návštevníkov je od mája do októbra počas celého týždňa od 9.00 - 16.00 hodiny. Je možné si dohodnúť termín návštevy i mimo tieto hodiny a to na riaditeľstve Tekovského múzea v Leviciach.

Objekt Turčanovho mlyna pri Bohuniciach.Objekt Turčanovho mlyna pri Bohuniciach. I zvonka je táto technická pamiatka pekne zrekonštruovaná.

Príjemný exteriér Turčanovho mlyna.Príjemný exteriér Turčanovho mlyna. Radosť byť na takomto mieste mlynárom.

Možnosti ubytovania

Ubytovanie je možné klasicky v okolitých mestách a obciach. Zaujímavé by mohlo byť stráviť pár dní v Banskej Štiavnici, ktorá sa posledné roky teší veľkej popularite medzi turistami. V Banskej Štiavnici s ubytovaním problém určite mať nebudete. Za zmienku ešte stojí ubytovanie v neďalekom meste Levice.

Tipy na výlet a atraktivity v blízkom okolí

  • Obec Pukanec a pozostatky hradu – bývalé slobodné kráľovské banské mesto; zaujímavosť - Morušová cesta (náučný chodník)
  • Náučný chodník Štamposký jarok – chodník v blízkosti Pukanca
  • Ranč u Bobiho v Novom Tekove – pre milovníkov koní a jazdenia
  • Levický hrad a Tekovské múzeum v Leviciach – historické atraktivity
  • Skalné obydlia Brhlovce – neobvyklé skalné domčeky vytesané do skál

Súradnice GPS: 48.349123, 18.749611

Informácie o článku

  • Autor článku: Zuzana Stohlová Kiňová
  • Autor fotografií: Zuzana Stohlová Kiňová

Poznámka redakcie: Opisovanú lokalitu (lokality) sme osobne navštívili a zdokumentovali prostredníctvom fotografií. Informácie v článku predstavujú náš subjektívny názor, prezentujú naše zážitky a slúžia predovšetkým na usmernenie. Preto ich použitie v praxi je len na vašom zvážení a na vlastné riziko. Pred návštevou každej lokality je nevyhnutné si zistiť, či sa na ňu nevzťahuje návštevný poriadok, ktorým sa treba riadiť.