Tento článok predstavuje dobre dostupnú možnosť na tréning behu stúpaní v Bratislave. Ide o okruh, ktorého súčasťou je prebeh popod lanovku na Kamzík. Okruh začína pri nemocnici na Kramároch prechádza Železnou studienkou a po dosiahnutí najvyššieho bodu - televíznej veže na Kamzíku sa vracia cez Americkú lúku znova do východzieho bodu.

Horná stanica lanovkyHorná stanica lanovky. Lanovke to hore trvá 12 minút. Za koľko to dáte vy?

Trasa behu

Nemocnica na Kramároch - Železná studnička - chodník popod Lanovku na Kamzík - televízna veža - Americká lúka - nemocnica na Kramároch

Tento bežecký okruh je ideálnou tréningovou trasou preto, že jeho prvá fáza je veľmi príjemným rozbehom po rovine, len s miernym stúpaním navyše v krásnom prostredí Železnej studničky. Od nemocnice na Kramároch sa vydáte lesným chodníkom popri železničnej trati. Je to vlastne červeno značený turistický chodník. Ideálne je prísť pod Červený most a pokračovať po lesných chodníkoch napravo od jazier.

JazeráJazerá. Sústava chodníkov popri sústave jazier na Železnej studničke je krásnym miestom na bežecký tréning za hocijakých podmienok.

Kúskom asfaltu sa však nevyhnete. Jedine ak by ste si trať nalinkovali viac cez les. Na rozklus je ale ideálna práve toto trasovanie spodom doliny. Postupne sa dostanete k dolnej stanici lanovky. Tá je vo výške 236m. Horná stanica sa nachádza vo výške 430m. A to je práve to zaujímavé na tejto tréningovej trase. Prekonanie stúpania 200m na takmer kilometri dĺžky.

Beh popod lanovku

Hlavná atrakcie tejto tréningovej trase t.j. stúpanie popod lanovku na Kamzík začína na približne piatom kilometri. Dvestometrové stúpanie sa prekonáva na 1km dlhom úseku. Prvá časť je veľmi strmá, no behateľná. Ak je po daždi, blato spôsobí, že vám budú topánky zrejme preklzovať. Nepríjemnejšie vedia byť v týchto miestach jesenné opadané listy. Nuž, ťažšie na cvičisku, ľahko na bojisku, ako sa vraví.

Prvý strmý úsek po pár minútach končí a nasleduje stále stúpajúca, ale zvlnená časť k hornej stanici lanovky. Niektoré krátke úseky sú dokonca mierne dole kopcom.

Beh pod lanovkou na KamzíkBeh pod lanovkou na Kamzík. Prvá tretina dvestometrového stúpania je slušný ,,strmák".

K neopakovateľným zážitkom patrí, ak sa s lanovkou ,,prebiehate". Na lanovke sedia ľudia a je príjemné ak vás povzbudia, no menej príjemné, ak vás trebárs opľujú. Každopádne je to spestrenie tréningovej nudy. Lanovka má rýchlosť 2m/s t.j. bežný čas prepravy na vrchol trasy je 12min. Môžete vyskúšať, či budete rýchlejší.

Zvlnená horná pasážZvlnená horná pasáž. Nasleduje mierny výdych, avšak záver je čisto hore kopcom.

Toto stúpanie je pomerne ,,výživné" a ak ho vkuse vybehnete, tak ste pomerne slušne trénovaní. Po dosiahnutí hornej stanice lanovky, je potrebné za jej budovou zabočiť po ceste doľava. Nasleduje krátky zbeh. Nad vami sa už týči bratislavská televízna veža. Nasmerujte si to k nej. Prípadne môžete obehnúť bufety na Kamzíku a ,,užiť" si výhľad na juh.

Pohľad zblízka na monumentPohľad zblízka na monument. Za odmenu na najvyššom bode si môžete dopriať pohľad na toto zaujímavé technické dielo hlavného mesta.

Z Kamzíka potom po červenej značke obehnete okolo televíznej veže - ku ktorej najskôr prekonáte bonus v podobe niekoľkých metrov stúpavých schodov. Ďalej už len dole po peknom lesnom chodníčku, po červenej značke na Americkú lúku s ďalšími výhľadmi. Zbeh pokračuje až na úvodný chodník popri železničnej trati a k cieľu na Kramároch. Užite si to!

Americká lúkaAmerická lúka. Pekné miesto na červenej značke poskytujúce ďaleké výhľday na juh. Prebehnete lúku a potom už len dole.

Fotografie z behu popod lanovku