Ste v Bratislave na výlete na víkend a chcete toho vidieť čo najviac? Efektívnym spôsobom prepravy sú zdieľané elektrokolobežky, ktoré nájdete takmer na každom rohu a rýchlo a jednoducho sa s nimi presuniete, kam potrebujete. Ako fungujú?

Elektrické kolobežky sa do miest začali dostávať pred niekoľkými rokmi. Ich obľuba rýchlo rástla a s ňou aj počet kolobežiek. V Bratislave ich nájdete hneď niekoľko, avšak pri jazde na elektrokolobežke buďte obozretný voči okoliu, chodcom, cyklistom a ďalším.

bratislavou na elektrokolobezke

Kde si požičať elektrokolobežku?

V Bratislave ponúka zdieľané elektrokolobežky hneď niekoľko firiem od Boltu, cez Slovnaft, až po Tier. Nevýhodou je, že neexistuje aplikácia, ktorá by združovala všetky firmy, preto budete potrebovať pre každú kolobežku inú aplikáciu. V tej uvidíte, kde sú kolobežky rozmiestnené a taktiež si ju cez ňu môžete požičať.

Ako si kolobežku požičať?

V centre na kolobežky narazíte naozaj takmer na každom kroku. V takom prípade stačí otvoriť príslušnú aplikáciu a podľa svojej polohy nájsť kolobežku, pri ktorej práve ste. V aplikácii je potrebné mať priradenú platobnú kartu. Kolobežku potom odomknete pomocou číselného kódu alebo QR kódu na elektrokolobežke. Platíte za každých 10, 15, či viac minút podľa poskytovateľa. Vo väčšine prípadov však cena nie je vyššia než 15 až 20 eur za celodenné používanie.

Kde kolobežku odložiť?

Keď ukončíte jazdu a už nebudete elektrokolobežku používať, zaparkujte na bezpečnom mieste na ulici tak, aby nikomu neprekážala v ceste. Najlepšie je nechať ju v blízkosti stojana na bicykle. Pozor si dajte na to, že kolobežku je nutné zaparkovať v oblastiach, ktoré nájdete vyznačené na mape v aplikácii. V prípade, že ju necháte mimo týchto oblastí, môžete dostať pokutu.

Zdroj obrázka: Chan2545 / Shutterstock.com