Letnú dovolenku nemusíte vždy nevyhnutne tráviť na zahraničných preplnených plážach. Niekedy je lepšie a jednoduchšie preskúmať našu vlastnú krajinu a objaviť miesta, za ktorými k nám chodia ľudia z celého sveta. Slovensko je stále pomerne neobjavenou destináciou v strednej Európe, ktorú zatieňujú jej svetovo obľúbení susedia ako Česko, Rakúsko, či Maďarsko. Prečo sa ale oplatí zostať toto leto doma? Predstavíme vám miesta na Slovensku, z ktorých sa vám nebude chcieť odísť.

Zdroj: Rasto SK / Shutterstock.com

Preskúmajte krásu Vysokých Tatier

Najmenšie alpské pohorie v Európe, ale stále dostatočne veľké na to, aby vás ohromilo nádhernými scenériami a panoramatickými výhľadmi. Čo vás čaká vo Vysokých Tatrách? Majestátne horské štíty takmer dotýkajúce sa neba, tyrkysové horské jazerá ľadovcového pôvodu, vodopády, unikátne rastliny, vzácne živočíchy ako kamzík či svišť, mimoriadne čistý vzduch, a prostredie skvelé na liečenie dýchacích ťažkostí. To, a samozrejme ešte omnoho viac.

Vysoké Tatry ponúkajú stovky turistických chodníkov, vďaka čomu sú ako stvorené pre peších turistov. Ak nie ste veľkým fanúšikom turistiky, nevadí. Na mnohé miesta sa dnes už pohodlne dostanete aj lanovkou. Jedným z nich je napríklad rozprávkový Lomnický štít, náš najnavštevovanejší vrch, na ktorom sa nachádza najvyššie položené Astronomické a meteorologické observatórium na Slovensku.

Gerlachovský štít, najvyšší vrch Slovenska, je vďaka svojej úchvatnej scenérii tiež veľmi obľúbeným turistickým objektom. Ak však chcete Gerlach navštíviť, budete potrebovať skúseného horského vodcu. Bez neho sa môžete pokojne vybrať napríklad na Kriváň. Hovorí sa, že každý Slovák by mal aspoň raz za život na tento kopec vyjsť. Veľmi obľúbené sú ale aj túry zo Štrbského Plesa, v ktorého bezprostrednom okolí nájdete napríklad Popradské alebo Zelené pleso.

Vydajte sa na Východ

Košice, druhé najväčšie mesto na Slovensku, majú bohatú históriu. Veľa ľudí tiež tvrdí, že toto mesto je najkrajšie na Slovensku. Pravdou je, že staré mesto je naozaj krásne. Zhromažďuje sa okolo hlavnej pešej ulice a námestia. V roku 2013 sa Košice dokonca stali Európskym hlavným mestom kultúry, a tak sa na ne upriamila pozornosť celej Európy. Niet divu, nakoľko dominantou Košíc je pútavý a nádherný gotický Dóm sv. Alžbety. Idylickú atmosféru tohto mesta dopĺňajú malé reštaurácie a kaviarne priamo na námestí, kde môžete pohodlne relaxovať a vychutnať si pulzujúcu energiu tohto miesta. Pokiaľ vás od návštevy Košíc odrádza ich vzdialenosť z hlavného mesta, nemusí. Nová letecká linka vás z Bratislavy do Košíc dopraví v podstate behom niekoľkých minút. Do vyhľadávača stačí napísať letenky Bratislava Košice a objaví sa vám množstvo dátumov a možností, vďaka ktorým si môžete bez problémov užiť predĺžený víkend v jednom z našich najkrajších miest.

V oblasti nájdete aj klenot medzi slovenskými národnými parkami – Slovenský raj. Tento národný park je plný veľkých lúk, voňavých lesov, priepastí, kaňonov, roklín, vodopádov a podzemných jaskýň. Je to skutočný raj pre rekreačných turistov, ktorý je popretkávaný viac ako 300 kilometrami značených chodníkov. Tieto trasy nie sú extrémne náročné, no každá z nich je okorenená trochou adrenalínu. Najkrajšie a najobľúbenejšie trasy sú Prielom Hornádu, Tomášovský výhľad, Kláštorisko, Kysel, Sokolia dolina, Veľký a Malý Sokol, Piecky alebo Suchá Belá. Ak ste milovníkom rebríkov, mostíkov a reťazí, potom Slovenský raj je pre vás tou správnou voľbou. Tak čo, už hľadáte najlacnejšie letenky?

Zdroj: Haidamac / Shutterstock.com

Objavte Slovenské zámky

Neexistuje lepšia a zaujímavejšia aktivita počas letných dní, ako je návšteva jedného z krásnych slovenských hradov a zámkov. Na výber máte naozaj obrovské množstvo miest, presnejšie 120 hradov, zámkov a zrúcanín. Objavte ich majestátnosť a nechajte sa pohltiť legendami aj ich historickou atmosférou. Medzi naše najkrajšie hrady patria Bojnický zámok a Spišský hrad.

Bojnický zámok je dominantou malej dedinky, možno aj preto je atmosféra tohto zámku jednoducho úžasná a intenzívna. V skutočnosti je to jeden z najobľúbenejších a najnavštevovanejších hradov v celej Európe. O Bojnickom zámku koluje množstvo legiend a príbehov. Na zámku sa navyše často organizujú rôzne podujatia pre deti i pre dospelých a váš výlet môžete spojiť aj s návštevou zoologickej záhrady, ktorú si zamilujete.

Ďalšou pôvabnou slovenskou pamiatkou je Spišský hrad, ktorý je jedným z najväčších hradov v Európe. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ponúka iba ruiny, na hrade sa často konajú rôzne historické podujatia, no tiež na ňom pracujú skvelí sprievodcovia, ktorí vám ukážu hrad a obohatia vás o zaujímavé fakty a príbehy z histórie. Po exkurzii si môžete posedieť v záhrade Spišského hradu a pozorovať všadeprítomné malé syslíky. Výrazne tiež odporúčame zakončiť váš výlet na Spišskom salaši, kde si môžete pochutnať na všetkých známych slovenských špecialitách.

Zdroj: slawjanek_fotografia / Shutterstock.com

Osviežte sa v jaskyniach alebo v termálnych prameňoch

Život pod zemou je fascinujúci a čarovný. Vzduch je tu čistejší, teplota je nižšia a atmosféra je tajomná. Slovensko má viac ako 6200 jaskýň, z ktorých je preskúmaných len približne 400. Medzi tie, ktoré sa oplatí navštíviť patrí napríklad Demänovská ľadová jaskyňa, Ochtinská aragonitová jaskyňa, Demänovská jaskyňa slobody, či Dobšinská ľadová jaskyňa.

Ak hľadáte v tomto prípade naozajstný unikát, navštívte práve spomínanú Demänovskú jaskyňu slobody. Jej vodopády či excentrické stalaktity a stalagnáty vyrážajú dych. Jaskyňu je ideálne navštíviť počas leta nakoľko pod zemou je približne 7°C. Zvyšok dňa môžete stráviť v ešte chladnejšej Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorá je hneď vedľa.

Pokiaľ vám návšteva jaskýň moc nevonia a radšej si teplé leto užívate na slnku, Slovensko má veľké dedičstvo aj v oblasti termálnych a minerálnych vôd. Voda lieči v závislosti od lokality mnohé zdravotné problémy, čo je pravdepodobne dôvod vysokej popularity wellness turistiky v daných oblastiach. Mnohé minerálne pramene na Slovensku sú dostupné zadarmo priamo v prírode, ako napríklad Kalameny. Za luxusnejší zážitok v hoteloch, kúpeľoch, či na termálnych kúpaliskách, ako Bešeňová, Oravice, Tatralandia alebo Aquacity Poprad, si ale budete musieť priplatiť.