Patríte medzi aktívne turistky alebo len potrebujete vhodnú obuv na príležitostnú turistiku? Vybrať si kvalitnú turistickú obuv je alfou a omegou. Okrem pohodlia vám kvalitná dámska turistická obuv môže pomôcť predísť rôznym zdravotným komplikáciám na turistike. Vyberte si top dámsku turistickú obuv do každého terénu. Toto sú 3 tipy, ako na to.

perfektna turisticka obuv pre zeny 1Zdroj: RossHelen / shutterstock.com

Aký typ dámskej turistickej obuvi vybrať podľa terénu?

Neexistuje univerzálna dámska turistická obuv na všetky povrchy. Preto v ponuke nájdete viacero typov turistickej obuvi, a to napríklad hiking obuv, ktorá je vhodná na ľahšiu turistiku po upravených turistických chodníkoch. Druhým typom obuvi sú trekingové topánky, ktoré sú vhodné na vysokohorskú turistiku. Tento typ obuvi je pevnejší, má tvrdšiu podrážku a je vhodný aj na skalnaté a nerovné povrchy. Čo sa týka topánok na ferraty a podobne, odporúčame skôr zvoliť topánky typu approach alebo tzv. ferratovky. Approach alebo nástupová obuv je charakteristická predovšetkým pevnou podrážkou a špičkou. V ponuke môžete nájsť aj expedičnú alebo horolezeckú obuv, ktorá má na podrážke drážky pre automatické mačky.

Je dôležité vybrať si správnu obuv. Na ľahšiu a nenáročnú turistiku zvoľte ľahšie turistické topánky, na náročné viacdňové túry skôr ťažšiu a odolnejšiu obuv. Pri všetkých týchto modeloch si môžete vybrať nízku turistickú obuv alebo vysokú turistickú obuv. Avšak na prevažne rovinatý terén sa odporúča skôr nízka dámska turistická obuv, na kopcovitý terén členkové turistické topánky a na horský terén vysoká obuv.

Aký typ dámskej turistickej obuvi je ten najvhodnejší?

Pri výbere turistickej obuvi je potrebné tiež myslieť aj na kvalitu a na vlastnosti topánok. Topánky by mali byť vodoodolné, nepremokavé a mali by odvádzať vlhkosť. Topánky navyše musia byť pevné, pohodlné a nepriepustné. Veľkou výhodou je, ak sú dámske turistické topánky vyrobené z nepriepustnej membrány Gore Tex. Topánky musia tiež chrániť pred zranením.

Pevnosť zabezpečuje aj kvalitné šnurovanie. Odporúča sa vyberať topánky s kovovými krúžkami, cez ktoré šnúrky prechádzajú. Kvalitná turistická obuv by tiež mala mať vysokú trvácnosť, odolnosť, funkčnosť, stabilitu a priľnavosť podrážky. Dlhú trvácnosť topánok zabezpečí aj vhodná starostlivosť o obuv a impregnácia.

Ak patríte medzi príležitostné turistky, určite odporúčame dámske trekingové topánky The North Face, ktoré sú výnimočne mäkké aj vďaka ľahkej a pružnej podrážke vyrobenej technológiou EVA. Tieto topánky sú tiež vzdušné, pohodlné, odolné a vyrobené z kvalitného materiálu. Topánky majú vo vnútri tiež mäkkú vložku z odolného a oderuvzdorného materiálu. Obľúbené sú však aj trekingové topánky Halti, Sprandi, Keen a Nik, ktoré nájdete aj na e-shope Eobuv.

perfektna turisticka obuv pre zeny 2Zdroj: encierro / shutterstock.com

Ako vybrať správnu veľkosť dámskej turistickej obuvi?

Okrem správneho typu je potrebné vybrať aj správnu veľkosť turistickej obuvi, aby ste ani po dlhých a náročných túrach nemali na nohách pľuzgiere a nepríjemné otlaky. Topánky by vám nemali spôsobovať trápenie. Ak ste zvyknuté si kupovať topánky, ktoré sa vám časom roztiahnu, pri turistickej obuvi to tak nie je. Turistická obuv musí byť pevná a musí si zachovať svoj tvar aj po vystavení akéhokoľvek počasia. Preto už pri prvom obutí vám topánky musia správne sedieť a netlačiť.

Keďže ide o obuv, ktorú budete nosiť aj po nerovnom povrchu, dôležité sú centimetre navyše. Turistické topánky si vždy skúšajte zaviazané. Pri skúšaní sa prejdite. Topánky vám musia dobre držať, nešmýkať sa, ale ani netlačiť. Dámsku turistickú obuv vyberajte vždy o 1 cm väčšiu, ako máte štandardnú veľkosť. Pri výstupe a vzostupe vás topánky nemôžu tlačiť ani vpredu. Ak majú topánky membránu, pripočítajte ešte o 0,5 cm navyše. Odporúča sa turistické topánky skúšať v hrubšej ponožke a v poobedných alebo večerných hodinkách, keď sú nohy mierne napuchnuté, ako pri dlhšej turistike. Ak nosíte v topánkach špeciálne stielky, vezmite si ich na skúšanie sebou. Ak objednávate turistické topánky z internetového obchodu, riaďte sa tabuľkou veľkostí a pokynmi na webovej stránke.

Široký výber turistickej obuvi pre dámy rôznych typov a veľkostí nájdete práve na e-shope Eobuv. Stačí si už len vybrať ten správny typ a môžete vyraziť na túry.