Pre každého vášnivého turistu alebo milovníka outdoorovej aktivity je výber vhodnej trekingovej obuvi rozhodujúcim faktorom, ktorý môže ovplyvniť celkový zážitok z výletu na hory. Kvalitná a pohodlná trekingová obuv zabezpečí nielen komfort počas dlhých prechádzok, ale aj ochranu pred náročným terénom a nepriaznivými poveternostnými podmienkami. V tomto článku sa pozrieme na štyri kľúčové faktory, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere pánskej trekingovej obuvi.

 Obr.1 AdobeStock 671466727Zdroj foto: xartproduction / adobestock.com

Typ turistiky a terén, do ktorého sa chystáte

Prvým krokom pri výbere trekingovej obuvi je zvážiť druh turistiky, ktorú budete vykonávať a charakter terénu, po ktorom budete chodiť. Pre ľahké turistiky po rovinatom teréne vám postačia nízke trekingové topánky, zatiaľ čo náročnejšie výlety po horskom teréne si vyžadujú vysoké topánky s väčšou podporou členkov. Vždy myslite na to, aby boli trekingové topánky prispôsobené tomu, kam sa chystáte.

Kvalitnú trekingovú obuv na turistiku do hôr si môžete pozrieť na https://modivo.sk/c/muzi/sport/sportova-obuv/trekingova-obuv/nizka-trekingova-obuv.

Odolnosť a poveternostné podmienky

Druhým dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje výber obuvi a vybavenia na turistiku sú poveternostné podmienky a odolnosť. Ak sa chystáte na turistiku v období, kedy je vysoká šanca dažďa, siahnite po obuvi, ktorá je vodotesná a vyrobená z materiálov, ktoré zvládnu aj mokrý terén. V zime a snehu si vyberte obuv, ktorá má dobré termoizolačné vlastnosti a hrejivú výstelku. Ak sa naopak chystáte na turistiku v horúcom letnom období, siahnite po topánkach, ktoré sú vzdušné a nebudú spôsobovať zbytočné potenie nohy. Nezabudnite tiež na odolnosť podrážky voči skalnatému terénu, aby bola vaša noha počas chôdze v maximálnom pohodlí. 

Nezabudnite tiež na vhodné oblečenie, ktoré bude prispôsobené počasiu a teplotným podmienkam, aby bola vaša turistika pohodlná a mohli ste si ju užiť naplno. Široká ponuka outdoorových búnd na MODIVO vám poskytuje možnosť vybrať si presne to, čo potrebujete.

Obr.2 AdobeStock 63908258Zdroj foto: Maridav / adobestock.com

Potreby vášho chodidla 

Nezabúdajte tiež na špecifické potreby vášho chodidla. Pri výbere obuvi je nevyhnutné, aby ste mysleli na to, či máte problém vysokého priehlavku či širokého chodidla. Nevhodne zvolená obuv, môžete vašim nohám počas turistika spôsobiť nechcené zranenia ako odreniny či odtlaky a tak znepríjemniť celý zážitok z turistiky. Niektoré trekingové topánky sú vyrobené tak, aby vyhovovali aj ľuďom so špecifickým typom chodidiel. Preto si zvoľte také, ktoré zabezpečia vašej nohe potrebnú oporu a zároveň sa prispôsobia typu vášho chodila.

Kvalita materiálov a spracovania

V neposlednom rade je mimoriadne dôležitá aj samotná kvalita materiálov a spracovania. S kvalitnou obuvou si užijete turistiku v pohodlí a neprekvapí váš nepriaznivý terén ani poveternostné podmienky. V aktuálnej ponuke MODIVO nájdete množstvo typov trekingovej obuvi rôznych značiek a v rôznych cenových ropätiach. Ak patríte medzi tých, ktorí sa na turistiku vydávajú pravidelne, rozhodne zainvestujte do kvalitnejších topánok od renomovanejších značiek a zaistite si pohodlie. Zvážte všetky uvedené faktory a vyberte si trekingovú obuv, ktorá vám prinesie radosť a pohodlie počas výletov do hôr v každom ročnom období.