Vyzerá to tak, že ste sa odhodlali na jeden z najintenzívnejších zážitkov vo vašom živote. Pri tandemovom zoskoku totiž zažijete skok z výšky niekoľkých kilometrov, voľný pád rýchlosťou až 200 km/h aj parašutistické plachtenie s vetrom o preteky. Motýle v bruchu? Inak by to ani nešlo! Prečítajte si, ako sa na svoj veľký deň pripraviť, príliš sa nestresovať a ako si to celé čo najviac užiť.    

5 tipov pre tych co sa rozhodnu pre zoskok padakom

Zažiť po prvýkrát zoskok z lietadla je veľká vec. Premiérovým skokanom sa však niekedy môže zdať až priveľká. Nie je sa však čoho báť. Veď práve tandemový zoskok získal podľa hodnotenia Slovákov ocenenie absolútneho víťaza spomedzi zážitkov v rámci súťaže Zážitok roka 2023. Ide teda o veľmi obľúbenú aktivitu, ktorú by ste si nemali nechať ujsť ani vy.

Prečítajte si naše tipy ušité na mieru všetkým, ktorí sa na svoj tandem práve psychicky aj fyzicky chystajú a zbavte sa pochýb. Máte sa naozaj na čo tešiť!

Objednajte si videozáznam

Ak by ste náhodou zabudli na všetko ostatné, tento bod si na mysli určite uchovajte. Pri prvom tandemovom zoskoku totiž zažijete množstvo emócií a občas si budete pripadať ako vo sne - vyhliadkový let, skok, plachtenie a ani sa nenazdáte, už aj ste na zemi. Aby ste na nič nezabudli a svoj zážitok si mohli v budúcnosti prehrávať znova a znova, objednajte si ku skoku aj profesionálne video. Nahrá celé vaše dobrodružstvo a zachytí všetky dojímavé emócie.

Inštruktor sa musí na natáčanie technicky pripraviť, takže si video doobjednajte dosť zavčasu ešte pred skokom. Uvidíte, že neoľutujete.

Športové oblečenie vám dopraje pohodu

Mnoho skokanov rieši, čo si na svoj prvý tandemový zoskok obliecť. A to je správne. V zážitkovej agentúre Adrop.sk vám v cene zoskoku požičajú aj ochrannú kombinézu proti chladu a pôsobeniu vetra, ale inde to nie je to podmienkou.

Nikdy preto nešliapnete vedľa s pohodlným športovým oblečením prispôsobeným počasiu. Ak je zimšie, pribaľte si vrstvu navyše v podobe termoprádla. Na skok padákom sa v rámci predchádzania strate a úrazom neodporúča otvorená obuv, ale pevné športové topánky. Máte dlhé vlasy? Potom si rozhodne nezabudnite gumičku na ich zopnutie.   

Stavte na ľahké a výživné jedlo

Ako asi tušíte, pred zoskokom padákom by ste si nemali žalúdok naplniť ťažkými jedlami. Rezeň so šalátom si teda nechajte pokojne až na večeru, pár hodín pred tandemom vám bude stačiť ľahké jedlo plné bielkovín.

Absolvovať tento zážitok nalačno tiež nie je najlepší nápad. Kvôli nízkej hladine cukru by sa vám mohla nepríjemne točiť hlava, prípadne hrozí riziko nevoľností. Ak sa vám nepodarí najesť, doprajte si aspoň sladké ovocné smoothie plné vitamínov.

Niekoľko hodín pred zoskokom z lietadla poriadne doplňte aj zásobu čistej vody pre dostatočnú hydratáciu organizmu. Na 24 hodín pred skokom z lietadla sa tiež vyhýbajte alkoholu. Mohol by vám spôsobiť zbytočné bolesti hlavy či žalúdka. 

Verte svojmu inštruktorovi

Inštruktorom pre vykonávanie športového parašutizmu a zoskokov s padákom sa nemôže stať každý. Smernice od záujemcov vyžadujú profesionálny tréning, minimálne počty sólo zoskokov, absolvovanie kurzu pod dohľadom ďalších expertov, zdravotný výcvik, zvládnutie písomných testov a mnoho ďalších požiadaviek.

Chceme tým povedať, že každý inštruktor, s ktorým budete v tandeme, je skúseným skokanom. A vie, čo robí. Nehovoriac o tom, že skáče s vami a je teda zodpovedný aj za vlastnú bezpečnosť. Môžete sa teda s plnou dôverou odovzdať do jeho rúk. Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma. Profesionál na všetko rád odpovie, a to bez zbytočného zahltenia.      

Nezatvárajte oči… a užite si to

Aj keď vás premáha strach, nedovoľte mu zabrániť vám v jednom z najkrajších výhľadov, aké kedy uvidíte. Majte oči na stopkách a užite si nimi každú sekundu vášho zoskoku s padákom. V Adrop.sk vám poskytnú v cene tandemu aj ochranné okuliare, aby skvelý výhľad nič neohrozilo.

Dostali ste chuť skočiť si z lietadla alebo venujete tento skvelý zážitok sestre, kamarátovi či svojej drahej polovičke? Darčekový poukaz vám príde do minútky na mail a narodeninový či vianočný darček máte vybavený.