V tomto článku si predstavíme oblasť bočného hrebeňa Malých Karpát vedúceho z Perneku cez masívny vrchol Krížnica až na Čertov kopec na hlavnom hrebeni Malých Karpát. Trasa sa vyznačuje klasickým lesnatým terénom, strmým stúpaním na Krížnicu a jedinečnými stromami na jej vrchole, ako aj zaujímavým skalnatým hrebienkom Čertovho kopca.

Celý hrebeň Krížnice sa týči nad dolinkou Kostolného potoka, ktorou prechádza žltá turistická značka. Kostolný potok preteká okolo perneckého kostola, zrejme odtiaľ jeho názov. Žltá značka vedie po trase niekdajšej železničky, ktorá viedla k vtedajším pyritovým baniam. Dnes lokalitu nájdete na mapách pod názvom „Staré bane“. Železnica bola postavená v období prvej svetovej vojny v roku 1917. Trasa žltej značky je charakteristická práve upraveným podkladom, ktorý jasne dokumentuje, že terén bol v minulosti využívaný pre železničný druh dopravy.

Pohľad na oblasť Kuchyne.Pohľad na oblasť Kuchyne. Na obzore sa nejasne črtá vodná nádrž v Kuchyni a vrcholy Bačkorová a Ražňová.

Vinohrádky a Drieňová hora

Prvé stúpanie z Perneka vedie kúsok po žltej značke od kostola. Na začiatok hrebeňa Krížnice je možné vystúpať cez miesta označené v mapách ako Vinohrádky a Drieňová hora. Po prekonaní poľa - označeného geodetickou značkou (žltou tyčou s popisom) hneď za dedinou, sa kolmo na vrstevnice a krátkym úsekom cez skaly možno dostať na prvý výraznejší vrchol, kde je ohnisko a lúčka. Odtiaľto už sa črtá badateľný hrebeň smerom na Pleš a Krížnicu. Vedie lesom občas do mierneho svahu.

Vrcholové plató.Vrcholové plató. Lúčka na Drieňovej hore. Nechýba ohnisko.

Pleš 471,4m

Z úvodnej časti hrebeň plynule prechádza na vrchol Pleš. Nie je nijako výnimočný, zaujmú však na Malé Karpaty pomerne strmé úbočia, spadajúce z jeho vrcholu do jednotlivých strán. Na vrchole je umiestnená kóta v podobe klasického kamenného hranola. Hrebeň pokračuje ďalej na Krížnicu najskôr strmším zostupom z Pleše a následne dlhým stúpaním.

Výhľady z hrebienka Pleše.Výhľady z hrebienka Pleše. Na obzore vidno kopce nad Pernekom, konkrétne masív Jastrabníka.

Krížnica 604,2m

Po prekonaní non-stop stúpania zo sedielka medzi Plešou a Krížnicou nasleduje vrchol tohto vcelku masívneho kopca. Krížnica je kompletne pokrytá lesom a na vrchole sa nachádza kamenná kóta. Špeciálne zaujímavý je vrcholový les, tvorený stromami „ako z rozprávky“. Les tu hore naozaj pripomína živé stromy z rozprávkových príbehov. Sú to jedinečné výtvory prírody, rovnako ako na mnohých iných vrcholoch Malých Karpát.

Zostup z Krížnice je príjemný, vedie pomedzi stromy do menšieho sedielka. Zo sedielka je možné odbočiť doprava k miestu s názvom Staré bane v dolinke Kostolného potoka. Cesta do doliny prechádza okolo niekoľkých starých štôlní a zálesáckeho zrubu po ľavej ruke. V doline priamo pri potoku je množstvo háld sutiny, ktorá vznikla počas ťažby. Kamene v potoku sú výrazne sfarbené do oranžova - zrejme vplyv pyritovej rudy. Toto miesto je ideálne preskúmať samostatne, lebo zostup z uvedeného sedielka je pomerne dlhý.

Rozprávkový les na Krížnici.Rozprávkový les na Krížnici. Rastú tu unikátne stromy.

Javorina 703,4m

Zo sedielka za Krížnicou vedie na vrchol Javoriny lesná cesta. Kúsok nad sedlom v smere na Javorinu sa nachádza veľmi pekná lúka so smrekmi. Poskytuje ďaleký výhľad na sever. Z tohto miesta vidno vrcholy Bačkorová a Ražňová nad Kuchyňou. Na Javorinu vedie ľahký lesný terén a vrchol nie je nijako významné miesto v priľahlom okolí. Na vrchole sa nachádza hŕba skál, v ktorej je zapichnutý dlhší zvyšok haluze. Odtiaľto je to už iba kúsok na červeno značený hlavný hrebeň Malých Karpát. Toto je zároveň najrýchlejší prístup na Čertov kopec.

Cestou na Javorinu.Cestou na Javorinu. Táto hrebeňová lúčka poskytuje výhľady na Kuchynské Malé Karpaty.

Čertov Kopec 751,8m

Čertov Kopec spolu s Krížnicou tvoria dominanty uvedeného bočného hrebeňa nad Pernekom. Hoci Čertov kopec možno zaradiť správnejšie skôr do hlavného hrebeňa, zároveň tvorí logickú líniu s Krížnicou.

Najrýchlešie sa naň dostanete sledovaním červenej hrebeňovej značky smerom na Skalnatú, ktorá je prvotriedny výhľadový vrchol. Čertov kopec patrí tiež k tým zaujímavejším vrcholom Malých Karpát, hoci výhľad z neho je minimálny. Nachádza sa kúsok vľavo nad červenou značkou. Tento kopec zaujme najmä niekoľko desiatok metrov dlhým skalnatým machom obrasteným hrebienkom.

Čertov kopec.Čertov kopec. Čertov kopec je charakteristický tmavými skalami. Možno to je dôvod vzniku jeho názvu.

Je tvorený zaujímavou tmavou bridlicovitou horninou a niekoľkými výraznými skalnými formáciami. Hrebienok je nízky. Miestami má výšku 2-4 metre. Samotný vrchol tvorí kamenný hranol geodetickej kóty s vytesaným rokom 1935. Nachádza sa tu ohnisko a zvyšky konštrukcie pre bivakovanie.

Vrcholová kóta na Čertovom kopci.Vrcholová kóta na Čertovom kopci. Vrchol označuje viacero geodetických značiek. Je to významný bod v tejto oblasti s výškou cez 750m, čím sa radí k najvyšším v Malých Karpatoch.

Prostredný vrch 601,1m

Do Perneku sa z hlavného hrebeňa behom hodiny môžete vrátiť po žltej turistickej značke popri Kostolnom potoku. Malá odbočka na začiatku zostupu do dediny vedie na Prostredný vrch. Je značená žltou farbou. Na Prostredný vrch vystúpite behom do 5nim od odbočenia. Tento kopec tvorí niekoľko desiatok metrov dlhý hrebeň nad dolinou Kostolného potoka a sú z neho pekné, ďaleké výhľady na západ. Z vrcholu sa dá rýchlo vrátiť na žltú značku a pri zostupe si ešte obzrieť tzv. Staré bane - miesto kde sa kedysi ťažil pyrit. Ľahko ho spoznáte podľa hrdzavo sfarbených kameňov v potoku a terénu upraveného návozom hlušiny.

Prostredný vrch.Prostredný vrch. Je z neho pekný výhľad na západ.

Čo si pozrieť v okolí

  • Vodná nádrž Kuchyňa - ponúka krásnu prechádzku po tzv. Bobrej hrádzi
  • Vodná nádrž Lozorno - kúpanie, rybačka, alebo táborenie pri veľmi peknej vodnej ploche nemasového charakteru
  • Staré bane nad Pernekom - zvyšky starých pyritových baní, ku ktorým vedie žltá značka po trase niekdajšej horskej úzkorozchodnej železnice
  • Pútnické miesto Tri Kríže - miesto s pútnickou jaskynkou a výborným výhľadom priamo nad obcou Pernek.
  • Čermákova lúka - lúka na hlavnom hrebeni Malých Karpát na červenej značke, je to miesto ideálne pre táborenie s výdatným prameňom
  • Vysoká - malokarpatská sedemstovka, ktorú musíte navštíviť
  • Skalnatá - top vrchol v hlavnom hrebeni Malých Karpát so špičkovým výhľadom
  • Sedlo Pezinská Baba - miesto najmä zimných radovánok v podobe lyžovačky a bežkovania, je dostupné autom, autobusom, alebo modrou značkou priamo z Perneku
  • Chata Korenný vrch - príjemná turistická chata, môže byť hlavným cieľom pohodového výletu z Perneku do sedla Pezinská Baba

Staré bane.Staré bane. Pozostatok banskej činnosti v tejto oblasti. Ťažil sa tu pyrit. K baniam vedie žltá značka, ktorá vedie naspäť do Perneka. Prakticky je vedená po bývalej trati úzkorozchodnej, horskej železnice.

Fotografie z Perneckých Malých Karpát