Múzeum Ždiarsky dom sa nachádza priamo v podhorskej obci Ždiar. Toto múzeum má za cieľ predovšetkým sprostredkovanie historického spôsobu života v tunajšej obalsti. Expozícia i výklad, opisujúci vtedajší bežný život na dedine sú naozaj zaujímavé. Nudiť sa tu istotne nebudete, hoci Ždiarsky dom má iba drobnú rozlohu. V prípade tohto objektu sa jedná o drevenicu postavenú v tradičnom štýle miestnych dreveníc za účelom zriadenia múzejnej expozície. V tejto drevenici sa teda nikdy nebývalo.

Drevenica kopíruje presné pôdorysné rozmiestnenie a zariadenie vtedajšieho typického obydlia. Rozdielom sú len o niečo vyššie zárubne a väčšie okná. Tie boli v minulosti menších rozmerov za účelom lepšieho zachytávania tepla v obydlí. Drevenica je zvonka zdobená tradičnými ždiarskymi farbami - bielou, modrou a červenou. Pri pohľade zvonka je zrejmé, že obyvatelia dokázali svoje príbytky citlivo zasadiť do okolitého prostredia hôr a lúk. Možno aj preto, že na ich stavbu využívali priamo prírodné materiály, najmä drevo.

Ako sa sem dostať?

Ždiarsky dom sa nachádza priamo v obci Ždiar. Najrýchlejšie sa k nemu dopravíte autom, hoci v obci sú naozaj úzke uličky a tak sa tu zle parkuje. Môže to byť prolém najmä počas letnej sezóny, keď je v Tatrách väčší nával návštevníkov. Parkovanie je možné priamo na parkovisku pri múzeu, avšak má veľmi malú kapacitu. Do Ždiaru sa dostanete samozrejme aj autobusom. Ak obľubujete cyklistiku, môžete si spraviť cyklotúru podtatranskými dedinkami a v Ždiari si odskočiť na prehliadku tohto múzea.

Ždiarsky domTakto vyzerá drevenička zvonka. Súčasťou je reštaurácia.

Prehliadka v Ždiarskom dome

Ždiarskym domom nás sprevádzal veľmi zdatný sprievodca a prehliadka tak vôbec nebola nudná. Keď sme zistili, že si sám šije tradičné nohavice z ovčej vlny, pochopili sme, že za tým, čo nám rozpráva sú aj praktické, osobné skúsenosti. Tak ako je tomu u množstva miestnych ľudí, ktorí sa ešte stále venujú tradičným remeslám aj on ovládal svoj obor dokonale. Vysvetlil nám ako a prečo boli jednotlivé časti domu zriadené a používané. V každej z troch miestností je možnosť vidieť tradičné nástroje a oblečenie.

Zaujala nás napríklad posteľ, ktorá bola oveľa menších rozmerov ako sme zvyknutí dnes. Ľudia boli jednoducho drobnejší a zrejme zhrbení vtedajšou ťažkou prácou. Bolo zaujímavé sledovať výklad o tom, ako si vtedajší ľudia vedeli vyrobiť všetko sami priamo doma, prípadne to vymeniť za iné výrobky, ktoré v tunajšej lokalite neboli dostupné. Boli skutočne sebestační.

Ždiarsky dom - interiérNa stenách sú povešané dámske odevy pre rôzne príležitosti. Vpravo predstavenie techniky tkania.

Z expozície je zrejmé, že vo veľkej miere na výrobu využívali drevo, ľan a ovčiu vlnu. Z nej sú napríklad aj vtedajšie nohavice. Tie sa vôbec neprali a človek ich mal preto väčšinou vo viacerých kusoch na rôzne príležitosti pre každodennú prácu ale aj sviatky. Pohľad na čistotu bol vtedy iný a tak netreba čudovať ani zamasteným nohaviciam, ktoré oveľa lepšie izolovali. Sprievodca nám vysvetlil, že na vtedajších sláčikových nástrojoch sa používali struny z baraních čriev, ktoré je údajne aj dnes možné zakúpiť, čo hojne využívajú miestne folklórne zoskupenia, aby dosiahli vtedajší zvuk.

Sprievodca nám zodpovedal otázky týkajúce sa nielen Ždiarskeho domu, ale i širšieho okolia a spôsobu vtedajšieho života. Prehliadka tohto múzea, ktoré je pomerne malé, tak získala na zaujímavosti.

V múzeu je možnosť zakúpiť si pohľadnice a suveníry, prípadne sa najesť v objekte susediacom s ním.

Čo si pozrieť v okolí?

Dedinka Ždiar sa nachádza priamo pod Vysokými Tatrami a tak o atraktivity nie je núdza. Prevažne ide o horské zaujímavosti, no obce pod Tatrami ponúkajú veľa možností na trávenie voľného času, ako aj občersvenie v reštauráciách.

  • Ski Bachledova - miestne lyžiarske stredisko
  • Túra Bielovodskou a Javorovou dolinou - navštívte odľahlé tatranské doliny, ktoré sú málo navštevované, no o to viac prírodných krás tu čaká
  • Belianska jaskyňa - jediná verejnosti prístupná jaskyňa v Tatrách
  • Lomnické sedlo - populárna lokalita pre lyžiarov, ale aj zaujímavý cieľ turistov, kam vás vyvezia lanovka
  • Tatanská Lomnica - významné podtatranské mestečko, ktoré je príjemne zrekonštruované a ponúka milé prechádzky, na jedlo môžete skočiť do množstva tunajších reštaurácií
  • Cyklovýlet okolo Tatier na bicykli - obehnúť celé Tatry na bicykli je krásne dobrodružstvo
  • Výstup na Rysy - absolútna klasika turistiky vo Vysokých Tatrách
  • Výstup na Gerlach - vyjdite si na najvyšší vrch Tatier i celéko Karpatského oblúka

Fotografie z múzea Ždiarsky dom