Vyrážate na výlet a riešite, čo si vziať so sebou za jedlo? Poradíme vám, aké potraviny sú na výlety vhodné. Možnosti sú našťastie pomerne široké.

aku desiatu si pripravit na poriadnu turuZdroj obrázku: andreusK / stock.adobe.com

Klasický variant: Obložené pečivo

Začnime tým, čo sa minimálne na Slovensku na túry berie od nepamäti. Obložená žemľa či namazaný rožok, alebo trochu modernejšie sendvič či bageta. Vyhnite sa surovinám, ktoré sa môžu rýchlo pokaziť, ako sú zrejúce syry či majonéza.

Namiesto toho stavte na maslo či pár kvapiek olivového oleja, trvanlivú salámu či kvalitnú šunku alebo syr plátkový. Vhodnou voľbou je aj vajcia uvarené natvrdo. Pridajte chutnú zeleninu, ako je šalát alebo paradajka, dochuťte soľou a korením a máte v podstate hotovo. Bagetu nechajte vychladiť v chladničke, potom zabaľte do obrúska, fólie alebo alobalu a ešte zabaľte do krabičky. Pokiaľ chcete balenie dotiahnuť k dokonalosti, môžete ešte krabičku zabaliť do handričky alebo utierky. Vďaka tomu bude krabička natoľko izolovaná, že bageta zostane vychladená - a teda v bezpečí pred skazením kvôli horúčave - aj po niekoľkohodinovej túre počas parného dňa.

Plnohodnotná desiata, ktorá dokáže nahradiť aj obed.

Ovocie – energia v prírodnom balení

Ďalšou klasickou desiatou na cesty je ovocie. Vďaka vysokému obsahu cukru dodá potrebnú energiu, navyše pridá vitamíny a minerály a ešte skvele chutí. Zvoľte radšej odolnejšie druhy, ako sú banány či jablká, prípadne mandarínky a pomaranče. Ak preferujete ovocie náchylné na mechanické poškodenie – lesné plody, marhule či broskyne – radšej ich prenášajte v krabičke.

Ovocie je pomerne ťažké, ak chcete ľahšiu batožinu, vezmite so sebou sušené ovocie alebo lyofilizované ovocie.

Orechy a semienka

Oriešky sú plné energie, vitamínov a minerálov. Pritom sú skladné a v horizonte niekoľkodennej túry bez problémov trvanlivé. Nejde o plnohodnotnú desiatu, skôr ide o potravinu vhodnú na „uzobávanie“ alebo na doplnenie energie po túre. Môžu totiž byť pomerne ťažké v žalúdku. Určite si ich ale so sebou pribaľte.

Proteínové tyčinky, energy tyčinky alebo klasické sušienky

O niečo modernejším variantom sú rôzne proteínové tyčinky, raw tyčinky a podobne. Tie v našich batohoch postupne nahrádzajú klasické tatranky a horalky. Ide o ideálnu voľbu pre rýchle doplnenie energie, pokiaľ sa počas náročného výstupu necítite a nohy začínajú slabnúť.

Nezabúdajte na tekutiny

Upozorniť musíme aj na nevyhnutnosť zabalenia tekutín. Asi so sebou nepotiahnete niekoľko litrov balenej vody. Aspoň jeden liter pre každú osobu by ste ale mali naplniť. Doplňovanie vody na cestách sa totiž ťažko plánuje, a preto je lepšie mať v batohu vždy rezervnú fľašu naviac ako riskovať dehydratáciu.

Raňajky ako základ dňa

V neposlednom rade je potrebné zdôrazniť raňajky. Jeden jogurt alebo plátok chleba vás na celé dopoludnie nezasýti, a okrem škvŕkania v bruchu by vám asi aj za chvíľu došla na túre energia. Ovsená kaša s banánom alebo miešané vajíčka sú klasikou, ktorou ráno rozhodne nič nepokazíte.