Rozmýšľate nad tým, že tento rok budete dovolenkovať na Slovensku? Nezáleží na tom, či preferujete oddychové dovolenky plné relaxu, alebo patríte k milovníkom dobrodružstva, adrenalínu a športu. Na svoje si príde jednoducho každý. Prinášame vám tipy na najzaujímavejšie miesta, ktoré stoja za návštevu.

pavol svantner DlnQRKdm6FM unsplashZdroj: Pavol Svantner, Unsplash.com

Relax a šport na Liptove

Na Liptove zažijete letnú dovolenku, na ktorú len tak skoro nezabudnete. Ubytovať sa môžete v blízkosti Liptovskej Mary, kde sa dá počas horúcich dní kúpať či jazdiť na vodných bicykloch alebo skútroch. Požičať si môžete tiež obľúbené paddleboardy.

Túžite po ešte väčšej vodnej zábave? Stačí zavítať do aquaparku Bešeňová alebo Tatralandia, kde na vás čakajú tobogany a ďalšie skvelé vodné atrakcie. Na svoje si prídu aj milovníci kvalitného wellness a oddychu v termálnych vodách.

max bohme TCN8uOmzfKA unsplashZdroj: Max Böhme, Unsplash.com

Výlety pešo i na bicykli

Liptovský Mikuláš je skvelým východiskovým miestom na pešiu turistiku. Vydať sa môžete do Nízkych Tatier, na niektorú z horských chát, prípadne do miestnych dolín – Bobroveckej, Žiarskej, Demänovskej či Jánskej.

Liptov je doslova popretkávaný cyklotrasami pre pokročilých aj rodiny s deťmi. Bicykel si nemusíte nosiť so sebou, za výhodnú cenu si ho viete požičať v niektorej z miestnych požičovní.

tomas malik b1cwWil1oYc unsplashZdroj: Tomáš Malík, Unsplash.com

Turistika vo Vysokých Tatrách

Ak patríte k milovníkom turistiky, vo Vysokých Tatrách si prídete na svoje. Vybrať sa môžete na menej náročné výlety vhodné i pre deti. No ak máte dostatok síl a dobrú kondičku, viete zdolať aj niektorý z vysokohorských štítov – napríklad Kriváň.

Po vyčerpávajúcich výletoch si môžete vychutnať wellness v niektorom z miestnych hotelov, prípadne zavítať do popradského aquaparku AquaCity.

Chystáte sa po Slovensku cestovať autom? Zvážte pripoistenie auta na dovolenku. Ponuky jednotlivých poisťovní si môžete jednoducho porovnať na tomto portáli. Rýchlo si tak vyberiete tú najvýhodnejšiu, ktorá bude zodpovedať vašim požiadavkám.

eelco bohtlingk 9osibFzFIfI unsplashZdroj: Eelco Böhtlingk, Unsplash.com

Adrenalínové zážitky v Slovenskom raji

V posledných rokoch je Slovenský raj čoraz obľúbenejšou dovolenkovou destináciou. Väčšina turistických chodníkov vedie roklinami či lesmi, popri potokoch a vodopádoch, takže ani počas horúcich letných dní sa nebudete trápiť kvôli vysokým horúčavám.

Medzi najobľúbenejšie turistické trasy patrí Suchá Belá a Prielom Hornádu. Trasy sú známe tým, že sa na nich nachádzajú rebríky, stupačky a reťaze, ktoré sa postarajú o dostatok adrenalínu. Avšak, výlety sú vhodné aj pre menej skúsených turistov. Pokiaľ máte radi panoramatické zážitky, choďte na Tomášovský výhľad. Naopak, v prípade záujmu o pokročilú turistiku a väčší adrenalín určite navštívte ferratu Kyseľ.

Sklon má mierny, no je to tak trochu ako na preliezkach.

Spišský hrad a Dobšinská ľadová jaskyňa

Keď už budete v Slovenskom raji, určite sa choďte schladiť do neďalekej Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktorá je zaradená v svetovom prírodnom dedičstve UNESCO. Za návštevu stojí aj Spišský hrad, z ktorého sa vám naskytne krásny výhľad na celé okolie.

Hrad patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky na Slovensku

Nekonečné možnosti v okolí Bratislavy

Ak nevyhľadávate turistiku, skvelú dovolenku zažijete aj v Bratislave a okolí. Navštíviť môžete kúpalisko v neďalekej Dunajskej Strede, prípadne obľúbený Aquapark Senec. Okúpať sa však dá aj na Zlatých pieskoch, kde si navyše viete vyskúšať wakeboarding či paddleboarding.

V Bratislave si na svoje prídu aj milovníci kultúry a histórie. Pozrieť si môžete staré vojenské bunkre, Bratislavský hrad, hrad Devín a za návštevu stojí tiež centrum mesta.

V okolí Bratislavy je aj veľa pekných cyklotrás. Cestní cyklisti ocenia trasy popri Dunaji a Morave, horskí zas pekné lesné cestičky v Malých Karpatoch. Ak preferujete pokojné vychádzky v prírode, určite si spravte výlet na Devínsku Kobylu či Železnú studničku a Kamzík.

martin katler 8rtZkhmqsN4 unsplashZdroj: Martin Katler, Unsplash.com