Výber správneho oblečenia a obuvi sa výrazne podpisuje pod celkový zážitok detí z turistiky. Jednoducho povedané, detské turistické oblečenie totiž môže zvýšiť pravdepodobnosť, že vašim deťom sa bude turistika páčiť a že budú chcieť tráviť viac času objavovaním krásnej prírody.

turisticke oblecenie pre deti 1Zdroj: Susanne Jutzeler, suju-foto, Pexels.com

1. Vyberte vhodné turistické topánky pre deti

Kvalitná turistická obuv je základom pohodlia aj bezpečia na túre. Detská turistická topánka musí byť rovnako ako turistická obuv pre dospelých dostatočne pevná s tuhšou podošvou, ktorá dodá istotu aj v nespevnenom teréne. Výhodou je šnurovanie začínajúce čo najbližšie k špičke, ktoré detskú nôžku lepšie fixuje. Deti väčšinou neabsolvujú náročné vysokohorské výstupy, preto im bude stačiť ľahšia turistická obuv s nepremokavou membránou. Čo sa týka materiálu, výhodná je kombinácia kože a odolnej textílie, ktorá zaručí pevnosť aj pohodlie pri nosení.

2. Turistická obuv je pre deti nevyhnutná!

Keďže deťom chodidlo ešte rastie, mnohí rodičia sa zdráhajú investovať do turistickej obuvi. Ohrozujú tak nielen pohodlie, ale aj zdravie svojich detí. Pred kúpou lacných tenisiek, ktoré nie sú vhodné na turistický chodník, odporúčame uprednostniť nákup z druhej ruky alebo kúpu akciového tovaru. Výhodné ceny na turistickú obuv a oblečenie nájdete v obchodoch Decathlon. Aktuálnu ponuku si môžete pozrieť aj v online letákoch. Kvalitné turistické topánky, ktoré dieťa nevynosí, potom vždy ľahko posuniete ďalším rodičom. Nehazardujte so zdravím svojich detí!

3. Zvoľte správnu veľkosť detskej turistickej obuvi

Určiť správnu veľkosť obuvi pre dieťa býva náročné. Nespoliehajte sa len na skúšanie topánok a deťom chodidlo vopred odmerajte. Nohu vždy merajte v ponožke a ideálne v popoludňajších hodinách. K nameranej veľkosti pripočítajte cca 0,5 cm. Predtým, ako topánky zašnurujete, skúste vôľu pri päte – keď dieťa v nezašnurovanej topánke zatlačí špičku úplne dopredu, za pätou by mal zostať priestor približne 0,5 cm. Následne dieťa skúša chôdzu v pevne zašnurovanej topánke. Nové topánky odporúčame vždy odskúšať najprv na ľahšej prechádzke.

turisticke oblecenie pre deti 3Zdroj: Pixabay.com

4. Turistické oblečenie na leto musí deti chrániť

Letná turistika je u nás mimoriadne vyhľadávaná. Do horúceho počasia deťom postačí tričko s krátkym alebo s dlhým rukávom. Hoci krátky rukáv býva prvou voľbou, nezabúdajte, že neposkytuje ochranu pred slnečným žiarením, hmyzom ani pred škrabancami. Detské turistické tričko by malo byť vzdušné a rýchloschnúce. Vhodný je syntetický materiál, napríklad zmes polyesteru. Bavlne sa vyhýbajte. Nemusíte dieťaťu nevyhnutne kupovať špeciálne tričko na turistiku. Dobre poslúži aj športové tričko, v ktorom sa vaša ratolesť venuje obľúbenej aktivite.

Rovnako ako dĺžku rukávov zvažujte aj dĺžku nohavíc. Šortky nie sú nevhodné, ale v istých terénoch neposkytnú deťom dostatočnú ochranu. Dobrou voľbou sú konvertibilné turistické nohavice alebo legíny, ktoré sa v prípade potreby dajú upraviť na turistické šortky. Potrebné sú najmä na miesta, kde sa podmienky počas dňa zvyknú meniť. Na ľahšie túry v prírode postačia aj klasické detské športové legíny.

5. V chladnom počasí turistické oblečenie pre deti vrstvite

Výber turistického oblečenia do chladnejších podmienok je o niečo zložitejší, ale základ je podobný. Dôležitý je materiál, ktorý odpudzuje vodu, a vrstvenie oblečenia.

turisticke oblecenie pre deti 2Zdroj: Tuấn Kiệt Jr., Pexels.com

Základná vrstva

Mala by dokonale priliehať k pokožke a chrániť prirodzené telesné teplo vášho dieťaťa. Tvorí ju funkčná termobielizeň zo syntetických materiálov. Zvoľte dlhý rukáv. Ak sa počas dňa chladné počasie zmierni, poskytne vášmu skvelú ochranu.

Stredná vrstva

Stredná vrstva zabezpečuje dodatočné teplo pre obzvlášť chladné túry. Nemala by byť príliš objemná, aby dieťaťu neobmedzovala pohyb. Okrem toho nezabúdajte, že pri miernejšom počasí ju budete niesť v turistickom batohu. Vhodná je flísová alebo vlnená mikina.

Vonkajšia vrstva

Vonkajšia vrstva by mala byť nepremokavá. Zvoľte pevnú outdoorovú bundu s nepremokavou membránou alebo záterom. Vhodné sú aj softshellové bundy a kabáty, ktoré sú súčasne odolné proti vetru a dobre priedušné.