Ako sa hovorí, cesta je cieľ. Pri výletoch po Slovensku platí tento známy výrok dvojnásobne. Na našom území totiž máme množstvo nádherných ciest, ktoré ocenia ako milovníci šoférovania, tak aj spolujazdci. Na ktoré konkrétne sa oplatí zavítať, ak si chcete dopriať nezabudnuteľný zážitok?

crook 3291090 1280Zdroj: michaltrnka360, Pixabay.com

1. Diaľnica D1 pod Tatrami

Povedal niekto, že cestovanie po diaľniciach musí byť nudné a unavujúce? Pokiaľ pôjdete po známej diaľnici D1 pod Tatrami, takéto pocity rozhodne mať nebudete. Naskytnú sa vám úchvatné výhľady na najvyššie slovenské hory, ktoré vyzerajú ako z rozprávky. Malým bonusom je kvalitná a bezpečná vozovka. 

Zaujímavosť: V minulosti prebehlo viacero prieskumov o tom, ktoré cesty sú podľa slovenských vodičov najkrajšie. Zo stoviek opýtaných väčšina spomenula práve diaľnicu D1 pod Tatrami.

2. Pezinská baba

Tento známy horský priechod, ktorý spája Pezinok a Pernek, majú milovníci šoférovania vo veľkej obľube. Vychutnávať si tu môžete rôzne druhy serpentín, ktoré dokonale preveria vaše jazdecké zručnosti a zaručene zabavia aj celú posádku. V posledných rokoch prešlo viacero úsekov cesty opravou, pri ktorej boli odstránené mnohé nerovnosti a výtlky.

Ak si chcete cesty na Pezinskej babe vychutnať naplno, zavítajte sem nadránom, kým ešte väčšina vodičov spí. Dávajte si však pozor na divú zver, ktorá často vybieha na vozovku.

3. Horský priechod Huty

Cesta na horský priechod Huty začína v podstate už v Liptovskom Mikuláši a končí v Zuberci. Podobne ako Pezinská baba vás uchváti svojimi peknými zákrutami, pričom poteší aj vaše oči. Vychutnávať si totiž môžete nádherné výhľady na okolitú prírodu. Vozovka je pomerne kvalitná a ak sem pôjdete skoro ráno alebo neskôr večer, nebude vás obmedzovať ani hustá premávka.

Zdroj: michaltrnka360, Pixabay.comZdroj: michaltrnka360, Pixabay.com

4. Manínska tiesňava

Táto cesta je síce najkratšia z nášho zoznamu, no rozhodne patrí medzi tie najkrajšie. Nachádza sa neďaleko Považskej Bystrice a má dĺžku menej ako 1 kilometer. Zaujímavosťou je, že Manínska tiesňava je najužšia tiesňava na Slovensku, cez ktorú vedie cesta sprístupnená pre vozidlá. Zažijete tu veľmi pekné výhľady a budete mať príležitosť na zhotovenie krásnych záberov.

Naša rada: Keď už budete cestovať autom po Slovensku, skontrolujte si, čo všetko kryje vaše PZP. Oplatí sa mať napríklad aj pripoistenie rozbitia čelného skla či stretu so zverou, aby sa náhodou váš výlet neskončil zbytočne veľkými nákladmi na servis. Spravte si PZP porovnanie a vyberte si poistku, ktorá sa vám najviac oplatí.

5. Donovaly

Tento známy horský priechod, cez ktorý vedie cesta z Ružomberka do Banskej Bystrice, býva počas dňa často plný. Ale keď sa sem vyberiete večer alebo nadránom, môžete si užívať prázdne cesty s peknými výhľadmi. Špecifické čaro má hlavne v zime.

donated 2869653 1280Zdroj: Vikino, Pixabay.com