Voda. Životodarná tekutina, ktorú potrebujeme neustále. Doma, v práci a na turistike dvojnásobne. Niektorí turisti však na pitný režim nekladú dostatočný dôraz. Často so sebou berú príliš málo alebo naopak nadmerne veľa vody. Oba extrémy sú zlé. Poďme si teda povedať, ako sa im vyhnúť.

Význam vody pre človeka azda každý dobre chápe. Učia sa o ňom deti v škole, prizvukujú ho lekári aj populárne články ako je tento. Existuje však rozdiel medzi pitím vody počas bežného dňa a tým, kedy podávame výkon. Napríklad počas turistiky. 

pitny rezim na turistike

Koľko vody si so sebou vziať na turistiku?

Väčšina odporúčaní pre turistov operuje s číslom 3 litre na deň pre dospelú osobu. To by malo postačiť na pokrytie pitného režimu počas bežných túr v našich končinách. Samozrejme si veľkosť dávky treba upravovať podľa potreby. Pokiaľ sa chystáte na hodinovú túru na kopec za dedinou, bude zbytočné so sebou niesť 3 litre vody. 

Avšak na celodennú túru mimo civilizáciu v lete vám spomínané množstvo vody môže stačiť len tak tak. Nižšie si preto prezradíme, ako riešiť problém s dochádzajúcou vodou počas túry. 

Tip pre turistov #1 

V zimnom období pociťujeme menej často smäd. A to aj napriek tomu, že podávame fyzický výkon. Na turistike tak ľahko môžete zostať dehydrovaný. Preto je dôležité dbať na pitný režim. A keďže vám studená voda nebude práve po chuti, odporúčame vziať si so sebou do termosky čaj (ideálne bylinkový s medom). Takto doplníte nielen tekutiny, ale aj istú dávku energie. 

Druhou možnosťou je vziať si so sebou nejaké ochutené nápoje (napríklad s izotonickým práškom). Takto vylepšená voda vám bude viac chutiť aj za studena. 

Pozor na dehydratáciu. Ako ju spoznať včas?

Jedným z hlavným strašiakov turistov je dehydratácia. Našťastie neprichádza z ničoho nič, ale ako dôsledok ignorovania viacerých varovných signálov. 

  • slabý smäd - ide o prvotný signál tela, že niečo nie je v poriadku. 
  • mierne suché ústa a hrdlo - druhotné znamenie o chýbajúcej vode v tele
  • zmena farby moču - ďalším varovným signálom o stúpajúcej dehydratácii je zmena farby moču
  • únava - so stúpajúcim nedostatkom vody v organizme sa dostavuje čoraz väčšia únava

Pri čoraz väčšej dehydratácii dochádza k zrýchlenému tepu srdca a svalové kŕče. Ide o skutočne extrémne príprady, ktoré však neradno podceňovať. 

Jednoduchá metóda ako predísť dehydratácii je piť vodu pravidelne. Príjem tekutín by mal byť preventívny a nie ako reakcia na smäd resp. ďalšie vyššie spomenuté signály. 

Tip pre turistov #2

Pokiaľ chcete mať stopercentnú istotu, že vám voda na turistike nebude chýbať, máte viacero možností. Napríklad si so sebou zoberiete vodu do rezervy. Pri dlhších túrach to však môže byť záťaž navyše. 

Lepším riešením môže byť precízne plánovanie trasy, vytipovanie si zdrojov vody a hlavne si zaobstarať do výbavy turistický filter na vodu. V závislosti od lokality by mala byť väčšina prameňov pitná. Môžu  však obsahovať rôzne škodlivé baktérie. Práve s nimi a ďalšími nečistotami by si mal filter na vodu pre turistov hravo poradiť.

Akú vodu si so sebou vziať?

Medzi turistami často panuje spor, akú vodu si so sebou vziať na túru. Asi nikoho neprekvapí, keď povieme, že klasickú pitnú vodu. Komu nechutí chlórová voda z vodovodu, nech vyskúša filter na vodu s reverznou osmózou. Táto voda má podstatne lepšie chuťové vlastnosti. 

Sladené a alkoholické nápoje nie sú práve najlepší nápad. Vyššie sme spomínali ochutené nápoje ako jeden z tipov na udržanie hydratácie v zimných mesiacoch. Stále by však malo ísť skôr o doplnok (napríklad max pol litra) takpovediac na chuť. Podobne je to aj s minerálkami. Určite by nemali tvoriť gro vody, ktorú si so sebou nesiete na túru.

Alkoholu by ste sa mali oblúkom vyhnúť. Sám o sebe totiž dehydruje organizmus.

Zhrnutie na záver

Na záver prinášame praktické zhrnutie:

  • odporúčaná dávka vody na deň je približne 3 litre na osobu. Toto množstvo si prispôsobte podľa náročnosti túry
  • pite pravidelne, ideálne vždy počas prestávky a preventívne aj počas chôdze
  • snažte sa vyhnúť dehydratácii - pocit smädu, sucho v ústach sú prvými znakmi, že niečo nie je v poriadku
  • na turistiku si berte ideálne čistú vodu. Byť celý deň na ochutených nápojoch nie je najlepší nápad

Voda je jedným z kľúčových prvkov pre každého turistu. Jej nedostatok môže mať fatálne následky. Prajeme vám teda, aby ste mali so sebou vždy dostatok tekutín a nikdy na túre nepocítili dehydratáciu.