Zima predstavuje unikátny pohľad na prírodu, ktorá je zväčša v tvrdom spánku a očakáva príchod jari. Biele vrcholky hôr, vŕzgajúci sneh pod nohami či cencúle visiace zo striech horských chát. Ak sa aj vy tešíte na túto scenériu v prírode, naplánujte si trasu a užite si zimu naplno. Predtým sa však dôkladne oblečte a obujte. S výberom pánskej obuvi na zimnú turistiku vám radi pomôžeme v tomto článku.

obr.1Zdroj foto 1: Aleksandr Bryliaev / Adobestock.com

Prečo sa zamerať na zimnú trekingovú obuv?

Už sa neviete dočkať, ako sa vrhnete na zasnežené chodníky alebo zdoláte zľadovatelé kopce? Správny výber topánok môže znamenať rozdiel medzi bezpečnou túrou. Nikto nechce byť predsa ten, po ktorého musela prísť horská záchranná služba. Od toho je tu pre vás značková zimná obuv pánska. Je navrhnutá tak, aby poskytovala teplo, trakciu a ochranu pred poveternostnými podmienkami. 

Tieto špecializované topánky sú navrhnuté tak, aby udržiavali vaše nohy teplé, suché a chránené za akýchkoľvek podmienok. Žiadne premočené a studené chodidlá vám tak nehrozia. Poďme si preto predstaviť zopár výhod a funkcií, ktoré vám dokáže zabezpečiť kvalitná outdoor obuv

Čo očakávať od kvalitnej trekingovej obuvi?

Ako už bolo spomínané, základ je vodotesnosť. Pri turistike v daždi alebo v snehu budete mať mokré nohy. Vtedy platí, že kráčanie s mokrými a studenými nohami je ako sedieť v čakárni s boľavým zubom. Od zimnej obuvi čakajte aj dobrú trakciu. Pri hľadaní zimnej turistickej obuvi sa uistite, že máte výstupky a hrbolčeky na podrážke, ktoré túto trakciu poskytujú. 

Pri výbere zimnej turistickej obuvi myslite na veľkosť chodidla. Ak vám topánka bude sedieť v tenkej ponožke, nemusí tomu tak byť aj pri hrubej. Niektorí turisti uprednosťňujú dokonca dva páry ponožiek. Preto by sa vám mohli hodiť topánky o pol až jedno celé číslo väčšie ako zvyčajne.

obr.2Zdroj foto 2: mary_markevich / Adobestock.com

Akú veľkosť a materiál zvoliť?

Čo môže vyhovovať jednému, nemusí sedieť inému. Je tomu tak aj pri výbere materiálu trekingovej obuvi? Vo všeobecnosti platí, že koža je materiál, s ktorým netrafíte vedľa. Obľúbená je hlavne nubuková koža, ktorá  je najušľachtilejší druh na trhu, ale stojí oveľa viac ako iné materiály. Ak hľadáte dostupnejšie možnosti, naskytá sa prevažne polyester a nylon. Sú ľahšie a nevyžadujú takmer žiadny čas na prispôsobenie sa vášmu chodidlu.

Topánky označované ako nepremokavé majú vrch vyrobený z nepremokavých membrán, ktoré udržia nohy v suchu vo vlhkých podmienkach. Ich zápornou stránkou je znížená priedušnosť čo môže v teplých dňoch podnecovať potenie nôh. Oveľa lepšou voľbou je sieťovina, ktorá umožňuje väčšiu priedušnosť, ale nie je taká ochranná a odolná.

Posledná dilema, ktorá sa vám pri výbere pánskej trekingvej obuvi nevyhne je výška topánky. Existujú nízke topánky, ktoré sa podobajú na klasické tenisky. Tie sú dobré na krátke výlety po okolí a beh. Stredné až vysoké topánky sú flexibilné ale chýba im opora a odolnosť. Vysoké topánky sú navrhnuté tak, aby zvládli viacdňové výlety. Väčšina z nich má vysoký strih, ktorý obopína členky pre vynikajúcu podporu aj v krízových situáciách.