Malé Karpaty v oblasti Doľan by sme mohli označiť ako poľovnícky kraj a zrejme aj raj. V lesoch pobehuje neskutočné množstvo zveri, nachádzajú sa tu poľovnícke chaty a počas prieskumu tejto lokality bolo takmer neustále počuť výstrely. Samozrejme je to i vinárska oblasť. Viac sa však povenujeme tunajším pahrbom.

Šantenie na Godovej skaleŠantenie na Godovej skale. Hlavný útvar predstavuje táto skalná masa. Sú z nej výborné výhľady.

Skalka 574,0m a Sklený vrch 583,7m

Po prekročení potoka pri kameňolome na konci dediny (leží na žltej turistickej značke) sa strmší svah dvíha na zaujímavý hrebienok. Hrebienkom vedie chodník, ktorý sa čoskoro vnorí do rozľahlého lesa a postupne sa napojí na klasickú lesnú cestu. Tá vedie veľmi blízko k vrcholu Skalky. Posledných niekoľko sto metrov resp. ca. 5 min výstupu vedie na vrchol, ktorý je ukrytý v lesnom poraste.

Pekným hrebienkom nad Doľanmi.Pekným hrebienkom nad Doľanmi. Doľany a okolie majú rozhodne čo ponúknuť.

Zo Skalky nie sú výhľady. Zjavný hrebeň vedie smerom k Sklenému vrchu. Po prejdení niekoľko desiatok metrov sa výrazne zahýba smerom doľava a nasleduje mierne klesanie až k poľovníckemu posedu po ľavej ruke s malou čistinkou. Trasa je lemovaná travertínovými kameňmi s bielo značenou vrchnou stranou. Od posedu sa k nebu dvíha výrazné stúpanie, ktoré vedie až na vrchol Skleného vrchu. Napriek výrazne stúpavému dojmu, ani tento vrchol neprekonáva hranicu lesa. Výhľady poskytuje najmä strana s trávnatým svahom smerom na horáreň Zabité a hrebene nad ním. Výstup na vrchol je krátky, ale pekný. Pri zostupe zo Skleného vrchu je vidno pomerne dlhý hrebeň kopca Vápenné 549,7m. Zostup na Zabité je tvorený strmým svahom.

SkalkaSkalka. Vrchol Skalky je skrytý v lese.

Horáreň Zabité 386,6m

Toto miesto je pozoruhodné najmä dvoma rybníkmi, budovou horárne a okrem toho križovatkou značených ciest - žltej a modrej, pričom z modrej sa krátko za horárňou odpája zelená značka, ktorou sa dá dostať až na najvyšší vrchol Malých Karpát - Záruby 767,0m. Z veľkej časti však vedie asfaltkou. Tá je veľmi dobrej kvality a stálo by za to, previezť sa tadiaľto na bicykli. Doľany sú celkovo ideálnou lokalitou pre cyklistiku. Žiaľ na uvedenej ceste sa nachádza i kríž, pripomínajúci smrť jedného z cyklistov. Žltá značka vedie na veľmi pekné miesto s názvom Sklená huta a ďalej až na iný významný malokarpatský vrchol Vápennú 752,2m. Náš prieskum vedie zo Zabitého po asfaltke smerom na východ k vrcholu Kukučková 469,1m.

Vodné nádrže pri horárni ZabitéVodné nádrže pri horárni Zabité. Pri horárni je viacero takýchto rybníčkov.

Kukučková 469,1m

Z úvodných vrcholov v doľanskej oblasti je práve Kukučková jedinečná. Od zelenej značky k nej vedie ,,výživné" stúpanie. Už od asfaltky zaujme jej belavý vrchol. Je tvorený drolivým vápencom. Kukučková má vrchol tvorený trávnatou plošinkou, poskytujúcou ďaleké výhľady. Veľmi pekne odtiaľto vidno Záruby. Vrchol je označený kamenným mužíkom. Je tu i zopár spráchnivených stromov. Dobre vidno i protiľahlý hrebeň, vedúci na Klokočinu.

Výhľady z KukučkovejVýhľady z Kukučkovej. Vrchol tvorí trávnaté plató, poskytujúce pekné výhľady. Výstup sem je strmý.

Poľovnícky zámoček Solírov a Železník 396,3m

Zelená značka vedie okolo loveckého zámočku Solírov. Je to veľmi pekná stavba uprostred lesov. Jej areál je naozaj pekne udržiavaný. Stavba určite patrí k highlightom tejto trasy. Krátko za týmto miestom začína priamo od cesty strmé stúpanie na Veľký Železník. Je to kužeľovitý kopec, tvorený strmými svahmi. Tie sú pokryté vápencovou suťou zmiešanou s lístím a hlinou.

Ďalšia trasa vedie cez Hrubý a Malý Železník, čo je v zásade jeden vrchol. Je z neho výhľad na hrebeň Klokočiny a vidno i najbližší výrazný vrchol Kuklu. Cesta k nej vedie cez trávnaté svahy - traverzom vrchu Javorník 401,7m.

Poľovnícky zámoček Solírov.Poľovnícky zámoček Solírov. Tento revír je naozaj aktívne využívaný na poľovačku. V čase našej návštevy streľba takmer neutíchala.

Kukla 509,4m

Zo sedielka za Javorníkom nasleduje zdĺhavé stúpanie k vrcholu Kukly. Samozrejme nejde o turisticky značenú Kuklu nad obcou Píla. Tá sa nachádza niekoľko kilometrov odtiaľto na západ pri hrade Červený Kameň. Z Kukly je dobrý výhľad na skupinu vrchov Šišoretné (Predné, Stredné, Zadné). Cez Zadné Šišoretné sa stáča hrebeň naspäť ku Klokočine.

KuklaKukla. Výstup na Kuklu je charakteristický dlhým stúpaním. Za odmenu sú výhľady na Šišoretné.

Zadné Šišoretné 496,6m

Zadné Šišoretné je ukryté v lese a na vrchole je kamenný mužík. Zaujímavé je práve tým, že z tadiaľto začína veľmi pekný hrebeň smerom ku Klokočine. Hoci je pomerne porastený, vegetáciu tvoria pozoruhodné staré stromy a veľmi zaujímavý pás skál tzv. Godova skala. V teréne sa nachádzajú i zaujímavé osamelé skaly, rôznych tvarov. Niektoré tvoria pomerne veľké skalné bloky.

Zadné ŠišoretnéZadné Šišoretné. Šišoretné má ešte strednú a prednú časť.

Godova skala

Godovu skalu možno označiť ako vstupnú bránu resp. vstupný hrebeň na prahu Klokočiny. Ide o niekoľko desiatok metrov dlhý skalnatý hrebienok s výhľadmi otvorenými na sever. V niektorých miestach sú väčšie skalné zoskupenia, ktoré sú zrejme populárne. Možno nájsť stopy po táborení. Samotné skaly sú tvorené neobvykle kremenecovitou horninou, zdá sa, že identickou ako skaly na Troch Jazdcoch pri Veľkej Homoli.

Keď si už myslíte, že ste objavili všetky tunajšie skalné krásy, po malom sedle nasleduje tá najkrajšia a najvýraznejšia skala, ktorá zrejme dala meno celej tejto lokalite. Ide o výraznú 5-10m vysokú skalu, ktorá má od severu platňovitú základňu a vrchná časť je tvorená pomerne zvetralým kremencom. Z vrcholovej špičky je výborný výhľad najmä na sever, západ a východ. Veľmi pekné miesto. Nesie taktiež stopy po táborení.

K najvyššiemu bodu pásu skál.K najvyššiemu bodu pásu skál. Godova skala predstavuje pomerne dlhý skalnatý hrebeň.

Klokočina 549,6m

Klokočina tvorí majestátny vrchol nad Doľanmi. Od Godových skál k nej vedie hrebeň porastený hustým krovím. Na vrchole sa nachádza geodetická oceľová tyč i kamenná kóta a výrazný starý strom obrovských rozmerov. Vrchol je trávnatý. Zostup do Dolian vedie lesnou cestičkou, neskôr po modrej a zelenej značke.

Vrcholový strom na KlokočineVrcholový strom na Klokočine. Klokočina je výrazný vrchol priamo nad Doľanmi.

Záver - Kostolík sv. Leonarda, Kostolík sv. Šebastiána a arborétum

Záverečný zostup do Doľan vedie krásnymi vinohradmi po zelenej značke. Tesne nad dedinou sa na značke nachádza cintorín a dva súvisiace kostoly Kostolík sv. Leonarda a sv. Šebastiána. K nim prislúcha zaujímavo vybudovaná krížová cesta. To však nie je všetko. Okolie je tvorené malým, no o to bohatším arborétom, v ktorom nájdete takmer všetky malokarpatské stromy a mnoho iných. Všetky sú označené latinským a slovenským názvom. K spríjemneniu prechádzky prispejú lavičky pod stromami. Táto lokalita je vhodná i na samostatný kratší výlet.

Kostolík sv. ŠebastiánaKostolík sv. Šebastiána. Tento kostolík hľadajte na rovnakom mieste ako kostolík sv. Leonarda. Vedie k nemu zaujímavá krížová cesta.

Čo navštíviť v okolí?

  • Záruby 767,0m - najvyšší vrchol Malých Karpát
  • Kukla 564,0m - vrchol s rozhľadňou
  • Jaskyňa Driny - jediná verejnosti prístupná jaskyňa Malých Karpát - odporúčame navštíviť počas horúcich letných dní:)
  • Občasný vodopád v doline Hlboča - jediný malokarpatský vodopád
  • Hrad Červený Kameň - jedinečný hrad nad obcou Píla
  • Smolenický zámok - rozprávkovo vyzerajúci zámok na úpätí hôr

Lavička na rozjímanieLavička na rozjímanie. Tu sa môžete poradiť so starým dubom.

Fotografie Malých Kaprát v oblastí Doľany