Herca Jozefa Kronera určite netreba nikomu predstavovať. Tohto významného herca, ktorý hral hlavnú úlohu v Oscarovom filme „Obchod na Korze“ pozná azda každý Slovák. Málo kto však vie, že v jeho rodnej obci Staškov sa nachádza domček pri železnici, ktorý bol zrekonštruovaný práve kvôli jeho pamiatke. Jedná sa o jeho rodný dom, v ktorom sa v roku 1924 narodil.

Dom Jozefa Kronera nájdete po ľavej strane, na začiatku obce Staškov v smere z Turzovky do Čadce. Na prvú informačnú tabuľu s informáciami o rodnom dome Jozefa Kronera narazíte hneď pri hlavnej ceste, takže určite nemáte kde minúť. Nám sa dom podarilo nájsť na prvý pokus :)

Rodný dom Jozefa KroneraRodný dom Jozefa Kronera. Rodný domček leží za železnicou. Prístup nie je dobudovaný, takže budete musieť železničnú trať prejsť pomedzi koľaje, čo však nie je žiaden problém. Pokiaľ ste neprišli s detským kočíkom, alebo na vozíčku.

Okolo domčeka, ktorý vykúka spoza železničnej trate nie sú žiadne budovy a preto pôsobí trochu opustene. Domček je veľmi pekne zrekonštruovaný a pred jeho vstupom narazíte na studňu so strieškou. Pokiaľ ste do obce prišli autom, tak pravdepodobne nebudete mať problém s parkovaním, pretože pred železničnou traťou je veľká betónová plocha na ktorej môžete zaparkovať.

Studňa pred vchodomStudňa pred vchodom. Na zavesenom dreve je napísané: Staškov. V detstve všetko začína a tento začiatok každého z nás poznačí na celý život. J.K.

Aby ste sa dostali až k domčeku, musíte takpovediac „načierno“ prekročiť koľaje, nakoľko cez ne nevedie žiadne priecestie. Železnice Slovenskej republike v tejto veci správcom domčeka zatiaľ nechcú vyhovieť.

V súčasnosti je rodný dom Jozefa Kronera pod správou Centra voľného času v Staškove. Domček je prístupný každý deň. Pokiaľ sem idete doobeda, je dobré sa objednať telefonicky. Poobede je tu však stála služba (cez týždeň od 15.00 - 17.00 hod, cez víkend od 13.00 – 17.00 hod.).

Rodný dom Jozefa Kornera určite neminieteRodný dom Jozefa Kornera určite neminiete. Na rodný dom Jozefa Kronera nás upozorňovala už informačná tabuľa, postavená popri hlavnej ceste.

Návšteva rodného domu

Po našom príchode nás už zdravila milá pani, ktorá robila sprievodkyňu v domčeku. Prehliadku sme si samozrejme nesmeli nechať ujsť. Prehliadka netrvá dlho, skôr to zavisí od množstva otázok ktoré budete mať. Dom tvoria dve miestnosti prístupné verejnosti - predsieň s malou novovybudovanou pieckou, väčšia izba, ktorá zaberá dominantnú časť domu a malý priestor určený pre personál.

Prehliadka rodného domuPrehliadka rodného domu. Interiéru dominuje stolík a vitrína. Celkovo je však domček veľmi skromne zariadený. Prehliadku však odporúčame, dozviete sa mnoho zaujímavých informácií zo života Jozefa Kronera

Interiér domčeka v ktorom sa narodil Jozef Kroner je skromne zariadený. Dominuje mu v strede stôl a vitrína. V nej nájdete množstvo predmetov, ktoré boli súčasťou života umelca. Nájdete tu rôzne dopisy, ocenenia, dokonca aj Oscara za film Obchod na Korze, kde Jozef Kroner stvárnil hlavnú postavu. Môžete sa teda s Oscarom vyfotiť a vystrúhať pritom nejakú slávnostnú hereckú grimasu. Nad tým, či je soška Oscara originál alebo replika, sa však netreba zamýšľať :) Steny rodného domu ozdobujú viaceré obrazy. Na hlavnej stene visia fotografie Kronerovej rodiny.

VitrínaVitrína. Vitrína v ktorej je viacero zaujímavých predmetov a ocenení. V strede dominuje soška Oscara, ktorú získal film "Obchod na Korze" v ktorom stvárnil Kroner hlavnú úlohu.

Prehliadkou domu nás sprevádzala ústretová pani, ktorá nám porozprávala rôzne zaujímavosti zo života tohoto veľkého herca. Dozviete sa preto množstvo faktov z Kronerovho života od minulosti až po nedávnu súčasnosť a rôzne zaujímavosti z jeho filmov, či divadelných predstavení. Dozviete sa aj to, ako vznikala myšlienka a realizácia projektu rekonštrukcie domu Jozefa Kronera v jeho rodnej obci.

Interaktívna časť miestnosti :)Interaktívna časť miestnosti :) Na stenách je niekoľko obrazov. Na jednom z nich sa píše: "A poniže Kelmeša. Holčova, Kolčova. Odľecela koníčkovi. Podkova, podkova" :)

Z histórie rodného domu

Dom v ktorom sa narodil Jozef Kroner bol postavený už v roku 1914. Pôvodne slúžil ako strážny dom pre účely železničnej trate, ktorá tade prechádzala. V 90. rokoch bol dom zrekonštruovaný a slúžil na rekreačné účely. Vzhľadom na to, že sa budova využívala minimálne, začal domček postupne chátrať. Záujem o dom nemala ani samotná železnica a preto bol istý čas ponechaný svojmu osudu.

Zaujímavo riešený mostík.Zaujímavo riešený mostík. Neminiete ho, pokiaľ ste sa rozhodli spraviť si obhliadku sôch po chodníku Jozefa Kronera.

V snahe zachrániť tento domček sa nakoniec o jeho stav začala zaujímať obec Staškov. Po dlhých peripetiách sa v roku 2010 podalo obci odkúpiť budovu. Bola aj vypracovaná dokumentácia na jeho záchranu a rekonštrukciu. Nakoniec sa to s pomocou miestnych živnostníkov aj nadšencov podarilo. Práce na obnove domčeka začali v júli toho istého roku.

Rodný dom Jozefa Kronera bol nakoniec slávnostne otvorený 19.novembra 2011. Otvorenia sa zúčastnilo viacero známych osobností kultúrneho, spoločenského a politického života. Prítomní boli aj viacerí rodinní príslušníci, vrátane Kronerovej sestry Zuzany Vaňousovej, dcéry – obľúbenej herečky Zuzany Kronerovej a tak isto synovca, herca – Jána Kronera. Príležitosť otvorenia rodného domu si nemohli nechať ujsť aj mnohí obyvatelia Staškova.

Opustený domčekOpustený domček. Pohľad na rodný dom Jozefa Kronera. Nablízku sa nenachádzajú žiadne iné budovy.

Turistický náučný chodník Jozefa Kronera

Pokiaľ máte záujem a viac času, môžete absolvovať náučný chodník Jozefa Kronera. Túra začína v obci Staškov pri miestnom obecnom úrade. Súčasťou náučného chodníka je niekoľko zastavení. Jedným z nich je práve miesto rodného domu Jozefa Kronera (s poradovým číslom 3).

Cesta ďalej vedie okolo bunkrov z II. svetovej vojny a rôznych sôch s tematikou Kronerových filmov. Neskôr nasleduje zastávka pri Kaplnke v Jelitove. Turisticky náučný chodník potom končí na hranici obce Staškov s Českou republikou, kde nájdete aj studničku s pitnou vodou. Celkovo má trasa 16 km a počas nej Vás budu sprevádzať rôzne informačné tabule s informáciami o miestach kde sa práve nachádzate.

Bunker z II.svetovej vojnyBunker z II.svetovej vojny. Na tento bunker narazíte počas túry náučným chodníkom Jozefa Kronera. Nachádza neďaleko sochy "Brána do neba" s motívom z filmu Obchod na Korze

Chodník Jozefa Kronera - „Úsmevy geniálneho klauna“

Ak máte chuť na menšiu prechádzku, môžete sa prejsť okolo rodného domu. Bol tu totiž vybudovaný chodník Jozefa Kronera, počas ktorého narazíte na množstvo rôznych sôch. Tento chodníček je v porovnaní s tým predchádzajúcim omnoho kratší. Viac-menej vedie len okolo železničnej trate a máte ho prechodený doslova za pár minút.

Dvanásť plastík, ktoré stretnete počas krátkeho výletu symbolizujú motívy z filmov a divadelných hier, v ktorých Jozef Kroner stvárnil rôzne postavy. Narazíte tak napríklad na sochy s motívmi Pacha, Sváka Ragana, Matúša Pagáča, alebo Kuba, Tóna Brtka či Pichandu z Tisíročnej včely.

Charlesov klaunCharlesov klaun. Na motívy filmu Ľudia z maringotiek (autor: Juraj Čutek a ostatní sochári z predchádzajúcich sympózií)

Prechádzka chodníčkom Jozefa Kronera je príjemná a nezaberie veľa času (cca 15 min.). Začína od domu Jozefa Kronera, následne ide chvíľu popri železnici, kde sa po chvíli stočí do menšieho kopca. V podstate tak obídete menší lesík, až sa ocitnete na lúke. Na nej okrem sôch narazíte aj na bunkre z II. svetovej vojny. Po chvíli sa chodníček opäť stočí smerom ku koľajniciam a vy sa následne po pár minútach ocitnete opäť pri rodnom dome Jozefa Kronera.

PachoPacho. Na motívy filmu Pacho, hybský zbojník (autor: Jaroslav Gaňa)

Zaujímavosti v okolí

  • Turistický náučný chodník Jozefa Kronera – v prípade že máte viac hodín času, môžete absolvovať tento náučný chodník, ktorý začína priamo v obci Staškov.
  • Bunkre z II. svetovej vojny – bunkre nájdete v okolí obce Staškov. Niektoré aj pri náučnom chodníku Jozefa Kronera
  • Ropný prameň v Korni – jedná sa o zaujímavú kuriozitu. Ropný prameň, ktorý vyviera priamo na povrch.
  • Živčáková – pútnické miesto s prameňom, kde sa údajne viackrát zjavila Panna Mária. Miesto leží nad obcou Korňa. Prístup je však možný aj z Turzovky.
  • Kamenné gule – zaujímavé geologické útvary z pieskovca a zlepenca, ktoré nájdete v Čadci v časti Milošová – Megoňky.
  • Rozhľadňa Zákopčie na Marťákovom kopci – rozhľadňa ležiaca nad obcou Zákopčie v nadmorskej výške 854m., s peknými výhľadmi do okolia.

Fotografie z návštevy rodného domu Jozefa Kronera