Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline je múzeom uprostred lesov Veporských vrchov neďaleko Čierneho Balogu. Tento skanzen vybudovali v roku 2002 Lesy SR ako unikátnu expozíciu lesníctva. Skanzeny na Slovensku sú vo všeobecnosti veľmi príjemnými miestami a ani ten vo Vydrove nie je výnimkou. Neobjavíte tu iba zaujímavé historické budovy súvisiace s lesníctvom, ale aj prezentáciu hlavných úloh lesníctva, pričom všetko je sprístupnené veľmi pútavou formou.

Nudiť sa tu istotne nebudete. Čerešničkou na torte je možnosť prístupu do skanzenu Čiernohronskou železnicou, čo je mimoriadne pekný zážitok. Lesnícky skanzen vo Vydrove je prístupný celoročne. Páčilo sa nám, že hlavnou myšlienkou lesníckeho skanzenu vo Vydrove je zvýrazniť životodarný zmysel existencie lesov.

Parná lokomotíva v skanzene Vydrovo.Parná lokomotíva v skanzene Vydrovo. Vlaky sú však len jednou z mnohých atraktivít lesníckeho skanzenu.

Ako sa dostať do lesníckeho skanzenu?

Lokalita lesníckeho skanzenu sa nachádza kilometer od Čierneho Balogu neďaleko Brezna a je dostupná klasicky po asfaltke. My by sme odporúčali vybrať sa sem autom, no ešte viac využiť bonus v podobe existencie historickej Čiernohronskej železničky, ktorou sa priamo do skanzenu možno dopraviť v pravidelných intervaloch. Pre deti to bude zaiste neopakovateľný zážitok, no ani dospelí sa nebudú nudiť.

Jazda vláčikom je naozaj romantická, no žiaľ už menej romantická je cena. Nie je to veru lacný špás. Napriek tomu jazdu odporúčame. Motorový vláčik vás z Čierneho Balogu privezie až na konečnú zastávku nachádzajúcu sa na konci lesníckeho skanzenu. Odtiaľ môžete postupne odhaľovať jeho jednotlivé časti. Zo stanice postačí kráčať po asfaltke smerom dolu, naspäť k Čiernemu Balogu. Jednotlivé zaujímavosti skanzenu sú roztrúsené viac-menej popri tejto ceste.

Parkovanie v lesníckom skanzene Vydrovo.Parkovanie v lesníckom skanzene Vydrovo. Parkovať sa dá priamo pri vstupe do skanzenu, alebo pár minút jazdy od neho v Čiernom Balogu, z ktorého sa dá priviezť Čiernohronskou železnicou.

Východzia stanica Čiernohronskej železnice smer Vydrovo.Východzia stanica Čiernohronskej železnice smer Vydrovo. Z tohto miesta sa pomalou no veselou jazdou zakrátko dostanete do lesníckeho skanzenu. Je to zážitok pre deti i dospelých.

Čiernohorská železnica

Do lesníckeho skanzenu sme sa vydali historickým vláčikom z Čierneho Balogu. Na začiatku nás mierne odrádzala cena za pomerne krátku jazdu. Cesta vlakom totiž trvala len čosi okolo 20min. Nakoniec sme to však neoľutovali. Cesta vlakom je naozaj pekným zážitkom pre deti i dospelých. Cena za cestu sa dá strpieť, ak sem vlakom neplánujete jazdiť pravidelne.

Jazda bola pomalá a tak sme si mohli vychutnávať okolie, najskôr uličky Čierneho Balogu, pričom sme miestami prechádzali tesne popri plotoch domácich. Dieslový vlak nás odviezol až na konečnú zastávku v skanzene. Tá sa nachádzala uprostred ihličnatého lesa pri potoku. Vlak pomaly odplával smerom k Čiernemu Balogu a my sme započali našu prehliadku lesného skanzenu.

Príjazd vlakom z Čierneho Balogu do lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.Príjazd vlakom z Čierneho Balogu do lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Vlak je nákladnejšia forma dopravy, no historická železnička má svoje čaro.

Končená stanica v lesníckom skanzene.Končená stanica v lesníckom skanzene. Z tohto miesta začína zaujímavá prechádzka plná poznania.

Prehliadka lesníckeho skanzenu vo Vydrove

Po vystúpení z vláčika sme najskôr prešli ponad potok a dostali sme sa na asfaltku vedúcu naprieč celým skanzenom. Návštevník tu postupne spoznáva jednotlivé unikátne funkcie lesa a lesného hospodárstva, jeho minulosť, súčasnosť a budúcnosť. História lesa je demonštrovaná veľmi zaujímavou formou prostredníctvom historických budov symbolizujúcich lesníctvo. Nájdete tu horáreň, jedinečnú kaplnku z jedľovej kôry, či mechanizmy používane na obhospodarovanie lesa v minulosti, ako aj informácie o plavení dreva po riekach.

Zaujme i veľké množstvo vysadených stromov, ktoré sú popísané názvami. Páčila sa nám tu najmä citlivosť s akou je celý skanzen zasadený do okolitej prírody. Nenadobudnete tu dojem, že ide o násilne vybudovanú atrakciu s čisto komerčným účelom. Naopak, tento skanzen obohatí vaše poznanie. A ak by aj nie, tak sa tu dá aspoň veľmi príjemne poprechádzať. Areál skanzenu je pekne udržiavaný. Istotne zaujme náučný chodník s viacerými drevenými sochami, ale aj demonštráciou niekdajšej drevorubačskej koliby. Na jednom mieste chodníka sme sa dostali i na akúsi vyhliadku nad skanzenom.

V lesníckom skanzene je možné stráviť naozaj množstvo času, bolo by to i na dva dni. My sme si napríklad nestihli pozrieť tunajší symbolický lesnícky cintorín. Skanzen má skutočne veľkú rozlohu až 140ha a tunajší trojkilometrový náučný chodník ponúka až 72 zastávok. Máte tu množstvo možností zoznámiť sa so starými lesníckymi technikami.

Pohľad na menšiu lesnú zvernicu.Pohľad na menšiu lesnú zvernicu. V lesníckom skanzene si môžete popozerať i lesnú zver pri pastve.

Letecké objekty v lesníckom skanzene vo Vydrove.Letecké objekty v lesníckom skanzene vo Vydrove. V lesníctve na území Slovenska je využívaná i letecká technika a tak nemôže chýbať ani takýto historický exponát.

Ukážky vlakovej súpravy vo Vydrove.Ukážky vlakovej súpravy vo Vydrove. Historická železnica pôsobí v lesnom prostredí celkom harmonickým dojmom.

Model horskej dedinky v lesníckom skanzene.Model horskej dedinky v lesníckom skanzene. I takáto miniatúra patrí k súčastiam prehliadky.

Bufet v lesníckom skanzene.Bufet v lesníckom skanzene. V ponuke je niekoľko klasických jedál a nápojov. V čase našej návštevy bol bufet zatvorený a tak sme nič neochutnali.

Historické exponáty v lesníckom skanzene.Historické exponáty v lesníckom skanzene. Môžete si pozrieť mechanizmy používané v lesníctve za starých časov.

Informačná kancelária v lesníckom skanzene.Informačná kancelária v lesníckom skanzene. Odporúčame sa v nej zastaviť a poradiť sa, ako ideálne prejsť skanzen. Je v ňom totiž obrovské množstvo zaujímavostí, ktoré behom dňa zrejme nestihnete prejsť.

Návšteva skanzenu s deťmi

Lesnícky skanzen je priam ideálny pre návštevu s rôzne starými deťmi. A pokojne sa sem môžete vybrať i s tými najmenšími, ktoré ešte objavujú svet z bezpečia kočíka, alebo nosiča. Pre deti každého veku sa v areáli skanzenu nájde niečo vhodné a zaujímavé. Najmenšie deti môžete pokočíkovať po trávnatých plochách, alebo po asfaltke prechádzajúcej naprieč celým skanzenom.

Počas kočíkovania si istotne prídu na svoje i rodičia, pretože je tu dostatok miest, kde si môžu posedieť a stále sa dozvedieť niečo nové o lesoch. Kočíkovanie by malo byť celkom bezpečné, pretože po asfaltke chodí len minimum áut.

Ak si menšie deti chcú pobehať, je tu dostatok miesta na tráve, alebo na detskom ihrisku. Okolie poskytuje dostatok lesnej tône, kde sa môžete v čase horúčav skryť pred slnkom. Lokalitu taktiež osviežuje klíma miestneho horského potôčika.

Staršie deti by možno ocenili výlet do skanzenu na bicykli. Aj pre nich je tu dostatok pútavých atrakcií. Odporučili by sme im prejsť si náučný chodníček s vyhliadkovou plošinou, alebo oboru so živými zvieratami. Istotne ocenia i jazdu Černohronskou železnicou.

Detský náučný chodníček je vybudovaný i pri horárni. No atrakcií je tu naozaj nespočetné množstvo a tak bude deti istotne baviť spoznávať funkcie lesa prívetivou formou. Možnože toto miesto chytí za srdce i vyslovene znudeného tínedžera :). Skanzen sa totiž podarilo vybudovať sympatickým spôsobom.

Kto chce, môže sa tu veľa dozvedieť, no i deti, ktoré podobné informácie nudia by mohla zaujať samotné prírodné prostredie skanzenu. Dá sa tu totiž príjemne prechádzať, prípadne sedieť a hoc aj „čumieť“ do mobilu. Vaše dieťa aspoň vytiahnete von z bytu.

Zaujať by taktiež mohlo podujatie s názvom Dni stromu, organizované priamo v lesníckom skanzene. Je určené všetkým priateľom lesa a zvykne mať pútavý celodenný program zameraný práve na rodiny s deťmi. Koná sa každoročne. Sprevádza ho sadenie stromu roka a množstvo súťaží, hudby, ale napríklad aj ukážky remesiel, súvisiacich s lesníctvom.

Jazda vláčikom na Čiernohronskej železnici deti pozitívne naladí.Jazda vláčikom na Čiernohronskej železnici deti pozitívne naladí. Koľaje vedú naprieč celým skanzenom.

Lesná fauna.Lesná fauna. Lesnícky skanzen je plný takýchto rezbárskych diel. Výborne doň zapadajú.

Kaplnka z jedľovej kôry v lesníckom skanzene

Kaplnka Panny Márie, Pomocnice, vybudovaná z jedľovej kôry vo Vydrovskom skanzene je skutočnou atrakciou. Veľmi pekná sakrálna stavba je naozaj fotogenická. V skutočnosti ide o repliku jedľovej kaplnky z Hornej Bzovej v okrese Detva v obci Podkriváň. Steny kaplnky sú tvorené jedľovou kôrou a práve to ju robí jedinečnou. Vnútri nájdete tzv. Oltár stromu i maliarske diela. V čase našej návštevy však bola kaplnka zavretá. No i pohľad z vonka bol pútavým zážitkom.

Kaplnka z jedľovej kôry v lesníckom skanzene.Kaplnka z jedľovej kôry v lesníckom skanzene. Azda najromantickejší objekt v celom skanzene.

Amfiteáter

Neďaleko vstupu do skanzenu sa nachádza pomerne rozľahlý amfiteáter. Nájdete tu jednoduché drevené pódium a lavičky. Miesto je dejiskom mnohých kultúrnych podujatí. Program býva zväčša uverejnený aj na internete. My sme na žiadne podujatie nenatrafili a tak žiaľ túto časť skanzenu nevieme bližšie zhodnotiť. Zaiste je však aj táto funkcia skanzenu veľkým plusom.

Možnosti občerstvenia v lesníckom skanzene

V úvodných partiách skanzenu sme narazili na niečo ako bufet v sympatickejšej forme. Výzorovo šlo o oveľa krajšiu stavbu, ponuka bola klasická. Sezóna sa však ešte nerozbehla a tak bol bufet zavretý. Museli sme sa tak spoľahnúť na vlastné zásoby, to nám ale vôbec nevadilo.

Pódium v lesníckom skanzene.Pódium v lesníckom skanzene. V skanzene sa konajú mnohé kultúrne podujatia.

Záverom

Lesnícky skanzen bez más návštevníkov pôsobil ako oáza pokoja vhodná pre všetky typy návštevníkov, ale predovšetkým pre rodiny s deťmi, aj celkom malými. Dalo by sa tu i kočíkovať. Dokonca sme nadobudli dojem, že v obrovskom areáli skanzenu sa masy turistov zaiste rozptýlia i počas hlavnej sezóny. Návštevu určite odporúčame.

Prejazd vláčika areálom lesníckeho skanzenu.Prejazd vláčika areálom lesníckeho skanzenu. Lokomotíva smeruje ku konečnej stanici vo Vydrove.

Tip na výlet a zaujímavosti v okolí

  • Dobročský prales - národná prírodná rezervácia pri obci Čierny Balog, jedno z najstarších chránených území Slovenska
  • Prameň Hrona - veľmi ľahko dostupná atraktivita pri Telgárte
  • Čiernohronská železnica - historická železnica, ktorá umožní zažiť závan parnej minulosti
  • Skala lásky - jedinečný vyhliadkový bod na Hron pri obci Chvatimech
  • Brezno - jedno z významných sídel na Pohroi, historické centrum je malé, no stojí za pozretie

Fotografie z lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline

Informácie o článku

  • Kedy sme lokality navštívili: 2019
  • Fotografie sú z obdobia: máj 2019
  • Autori článku: Martin Kiňo
  • Autori fotografií: Martin Kiňo

Poznámka redakcie: Opisovanú lokalitu (lokality) sme osobne navštívili a zdokumentovali prostredníctvom fotografií. Informácie v článku predstavujú náš subjektívny názor, prezentujú naše zážitky a slúžia predovšetkým na usmernenie. Preto ich použitie v praxi je len na Vašom zvážení a na vlastné riziko. Pred návštevou každej lokality je nevyhnutné si zistiť, či sa na ňu nevzťahuje návštevný poriadok, ktorým sa treba riadiť.